Agricola-leivos muistuttaa niin lukutaitotyön merkityksestä kuin Mikael Agricolan Suomen kirjakielen hyväksi tekemästä työstä. Voit leipoa jo perinteeksi muodostuneen puolukka-kauraleivoksen myös vegaanisena tai nopeana kakkuversiona. Kokeile vaikka kaikkia ja valitse oma suosikkisi!

Perinteinen Agricola-leivos

  • Pohja

    200 g kaurakeksejä
    90 g voita

    Puolukkamousse

    1 dl maitoa
    1 dl kermaa
    3/4 dl sokeria
    3 kpl keltuaisia
    3 kpl liivatetta
    2,5 dl puolukkasurvosta
    2 dl kermavaahtoa

    Puolukkakiille

    1 dl vettä
    1 dl sokeria
    1 rkl tärkkelyssiirappia/hunajaa
    2,5 dl puolukkasurvosta
    2 kpl liivatetta

  • Pohja

    Jauha keksit ja sulatettu voi kauhalla tai tehosekoittimessa. Painele murut kakkumuotin pohjalle.

    Mousse

    Laita liivate likoamaan kylmään veteen. Kuumenna maito, kerma ja sokeri kattilassa kiehuvaksi. Lisää kuumaa seosta vähän kerrallaan keltuaisten joukkoon. Kaada keltuaisseos takaisin kattilaan ja kuumenna varovasti 82-asteiseksi (kunnes on vähän saostunut). Vältä seoksen keittämistä, muuten tulee siitä rakeinen. Kaada seos siivilän läpi toiseen astiaan. Lisää kuumaan seokseen valutetut liivatteet. Anna seoksen jäähtyä. Lisää siihen puolukkasurvos ja kääntele nuolijalla varovasti pehmeä kermavaahto moussen joukkoon. Kaada mousse kakkuvuokaan ja anna asettua jääkaapissa muutama tunti.

    Kiille

    Liota liivatteet kylmässä vedessä noin 20 min. Keitä vesi, sokeri ja tärkkelyssiirappi. Anna seoksen jäähtyä noin 50-asteiseksi. Lisää valutettu liivate ja varmista, että se liukenee lämpimään nesteeseen. Lisää puolukkasurvos. Lisää kiille varovasti kakun päälle. Laita kakku jääkaappiin hyytymään.

    Koristele punaherukoilla tai puolukoilla.

Vegaaninen Agricola-raakakakku

  • Pohja

    1,5 dl kaurajauhoa tai kaurahiutaleita
    2 dl mantelijauhoa
    200 gr tuoretta tai kuivattua taatelia
    0,5 tlk kanelia
    0,5 tlk kardemummaa
    1/4 tlk vuori-, ruusu- tai merisuolaa
    1–2 rkl vettä

    Liota kuivattua taatelia tilkassa vettä pari tuntia. Voit korvata osan taateleista rusinoilla tai viikunalla.

    Mantelijauhojen sijaan voit käyttää mantelijauhoja ja pekaanipähkinöitä yhteensä 2 dl.

    Täyte

    3,5 dl cashewpähkinöitä
    0,5 dl mantelijauhetta
    1-2 sitruunan mehu
    1 tl vaniljajauhetta, -uutetta tai 1 vaniljatangon siemenet
    1,25 dl vesihauteessa sulatettua kookosöljyä
    1 dl agavesiirappia
    150–200 gr puolukkaa
    Hitunen vuori-, ruusu- tai merisuolaa

    Jauha pähkinät hienoksi jauheeksi. Liota sitten pienessä määrässä vettä jääkaapissa yön yli tai vähintään 2 tuntia. Voit lisätä veteen myös puristettua sitruunamehua, mutta varo, ettei nestettä tule liikaa.

    Kookosöljyn sijaan voit käyttää kaakaovoita ja kookosöljyä yhteensä 1,25 dl.

  • Pohja

    Hienonna kaikki pohjan ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella murumaiseksi seokseksi. Lisää 1–2 rkl vettä, jos massa on liian jähmeää. Painele seos irtopohjavuoan (Ø18–22 cm) pohjalle leivinpaperin päälle. Laita jääkaappiin tai pakastimeen odottamaan.

    Täyte

    Valuta pähkinöistä ylimääräinen vesi. Mittaa kaikki täytteen ainekset kulhoon. Käytä sauvasekoitinta, kunnes seos on tasaista. Lisää sitruunamehua saavuttaaksesi sopivan jähmeyden täytteeseen.

    Jaa seos, laita 1/3 täytettä sivuun. Kaada 2/3 seosta pohjan päälle vuokaan. Laita pakkaseen odottamaan.

    Pinnalle

    Lisää jäiset puolukat jäljelle jääneeseen seokseen ja sekoita hieman sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa agavesiirappia. Tasoita puolukkatäyte kakun päälle. Laita kakku jääkaappiin tekeytymään pariksi tunniksi. Koristele puolukoilla.

    Pakastunut kakku kannattaa ottaa huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoilua.

    Raakakakkua ei kypsennetä eikä raakaleivonnaisiin lisätä sokeria.

Helppo Agricola-kakku

Kätevän emännän aineet sekaisin ja hyytymään -tyylilajin Agricola-kakku sopii aloittelijalle ja kiireiselle. Maku kuitenkin perisuomalaista kauraa ja puolukkaa!

  • Pohja

    175 g kaurakeksejä
    90 g voita

    Täyte

    2 dl kuohukermaa
    400 g maustamatonta tuorejuustoa tai esim. turkkilaista jugurttia
    3/4 dl sokeria
    4 kpl liivatelehtiä
    2 dl puolukkasurvosta (= n. 200 g puolukoita)

    Kiille

    1 dl vettä
    1 dl sokeria
    2 dl puolukkasurvosta
    2 kpl liivatelehtiä

  • Pohja

    Murskaa keksit, sulata voi ja sekoita keskenään. Painele n. 20 cm paperoidun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.

    Täyte

    Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

    Vaahdota kerma. Lisää sen joukkoon tuorejuusto, sokeri ja puolukkasurvos. Tarkista maku ja lisää halutessasi sokeria.

    Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois, sulata ne tilkkaan kiehuvaa vettä ja sekoita moussen joukkoon. Kaada vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti.

    Kiille

    Liota liivatteet kylmässä vedessä.

    Kuumenna vettä ja sokeria kattilassa kunnes sokeri on kokonaan sulanut. Lisää valutetut liivatelehdet ja lopuksi puolukkasurvos. Lisää kiille varovasti kakun päälle. Hyydytä jääkaapissa.