Ekologisen Raamatun valmistuksessa käytetty kierrätyspaperia ja -pulloja

Luomakunta on Suomen Pipliaseuran uusi ekologinen raamattumalli, jossa yhdistyvät ympäristöystävällisyys, kestävyys ja digitaaliset palvelut. Uuden Raamatun materiaalit on valittu ympäristökriteerein, luomakuntaa varjellen (1. Moos. 2:15).

Pipliaseuran kustannustoimesta vastaava Antti Siukonen kertoo, että Pipliaseura haluaa kehittää tuotteitaan ja minimoida niiden ympäristövaikutusta:

– Halusimme kehittää yhdessä suomalaisten toimijoiden kanssa sekä ympäristöystävällisen että kestävän Raamatun. Raamatun lukijoilta tätä toivetta oli tullut jo pitkään. Siksi haastoimme yhteistyökumppanimme St Michel Printin, UPM:n ja KiiltoPlastin pohtimaan asiaa. Lopputulos on kaunis ja ekologinen.

Luomakunta-Raamattu sopii niin henkilöasiakkaille kuin seurakunnille vaikkapa rippikoulukäyttöön.

Digitaalisuus tuo uusia mahdollisuuksia

Ekologinen Raamattu sisältää hyvin vähän painettuja liiteosia. Siksi jokaiseen Luomakuntaan on painettu yksilöity 12 kk lisenssikoodi Raamattu.fi:n taustamateriaaleihin sekä Piplia-sovelluksen ääniraamattuihin.

– Tausta-aineistoa on digitaalisesti enemmän kuin Uudessa testamentissa tekstiä. Painettu Raamattu on usein kaikkein paras käyttöliittymä Raamatun lukemiseen. Digitaaliset sisällöt kuitenkin mahdollistavat perehtymisen tekstistä löytyvien nimien ja ilmiöiden taustoihin, Siukonen kertoo.

Materiaalivalinnat huomioivat ympäristön ja Raamatun elinkaaren

Painettu Raamattu koostuu raamattupaperista, liiteosista, kansipahveista ja -pinnoitteista, luku- ja päätynauhoista sekä sidosaineista. Suurin painoarvo ekologisuutta arvioitaessa on käytetyllä ohkopaperilla.

Luomakunnassa käytetty paperi on suomalaista UPM EcoLite -paperia, jolle on myönnetty EU-ympäristömerkki. Osa raamattupaperin raaka-aineesta on kierrätysmassaa, loput mekaanista ja kemiallista sellua. Paperi painaa vain 29 g neliömetrillä ja on siksi erittäin tehokasta materiaalinkäytöltään.

– Iloitsemme, että jokaisen tämän paperinvalmistukseen käytetyn puun tilalle UPM on istuttanut keskimäärin neljä uutta puuta, Siukonen kertoo.

Kansi on suomalaisen Kiiltoplast Oy:n uusiokäytettyä PVC-muovia, joka on lyijy- ja kadmiumvapaata, ftalaatitonta sekä liuotinvapaata. Pinnoite parantaa kirjan kestävyyttä ja siten pidentää käyttöikää.

– Muovi on ympäristön kannalta kehno materiaali väärässä paikassa. Raamatun käyttöikää se kuitenkin pidentää pahvikansiin verrattuna huomattavasti, Siukonen pohtii. Pinnoitevalmistaja ja painotalo keksivät, että voisimme hyödyntää tässä mallissa muun tuotannon hukkamuovia sulattamalla sen ja värjäämällä sen hiilellä mustaksi. Näin saimme kestävän pinnoitteen.

Uusiokäytetyn muovin voi hävittää energiajakeessa, jolloin siitä syntyy hiilidioksidia, vettä ja energiaa.

Lukunauhojen materiaali on peräisin kierrätyspulloista.

Lue lisää

Luomakunta-Raamattuja Pipliakaupasta