Agricolan päivä

Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelmassa 20 000 naista oppii lukemaan. Viime vuonna alkoivat lukutaitoluokat Namibiassa dhimban kielellä. Vain joka kolmas dhimboista osaa lukea.

Agricolan päivä muistuttaa lukutaidon merkityksestä

Mikael Agricola loi suomen kirjakielen kääntäessään Uuden testamentin suomeksi. Agricolan päivä muistuttaa lukutaitotyön merkityksestä niin Suomessa kuin maailmalla.

Suomen Pipliaseura tekee lukutaitotyötä vähemmistökielten ja -kansojen parissa, joilta puuttuu omakielinen Raamattu. Pipliaseura on kehittänyt juhlan kunniaksi Agricola-leivoksen sekä suomalaisen pyhiinvaelluksen, Agricola-kävelyn.

Agricola-kävely on kotimainen pyhiinvaellus

Agricola-kävely, uusi kotimainen pyhiinvaellus, kulkee reformaattorin ja suomen kirjakielen isän Mikael Agricolan synnyinpitäjästä Pernajasta Turkuun, jossa Agricola toimi piispana.

Agricolan reitin voi kulkea omatoimisesti kartan ja pyhiinvaelluskorttien kanssa, tai osallistua yhteisiin kävelytapahtumiin.

Agricola-leivos lukutaidon puolesta

Agricola-leivos muistuttaa niin lukutaitotyön merkityksestä kuin Mikael Agricolan suomen kirjakielen hyväksi tekemästä työstä. Voit leipoa jo perinteeksi muodostuneen puolukka-kauraleivoksen myös vegaanisena. Kokeile vaikka kumpaankin ja valitse oma suosikkisi!

Lukutaito on muutosvoimaa

Lukutaitoinen äiti antaa myös lasten koulunkäynnille tuen. Näin syntyy hyvän kierre, joka tuo työtä, terveyttä ja tasa-arvoa.

Lukutaito-oppilas hymyilee oppikirjansa kanssa

Tarinoita lukutaidosta

Lukutaito nostaa tietämättömyydestä

Tansaniassa Tabuhotelin kylässä, Dodomasta pääkaupunkiin Dar es Salaamiin johtavan valtatien kupeessa, on alkanut lukutaitoluokka. Luokka, jossa opettajat ovat nuorempia kuin…