Omalla äidinkielelläni opin vihdoin lukemaan

Lukutaito-opetus omalla kielellä ei ole itsestäänselvää vähemmistökielisille. Koulu on voinut jäädä käymättä, kun ei ole ymmärtänyt opetusta. Piplian lukutaito-ohjelmassa 20 000 naista oppii lukemaan ensimmäistä kertaa omalla äidinkielellään.

Lukutaito on ihmisoikeus

Lukemaan oppiminen auttaa työnsaannissa ja nostaa kokonaisia perheitä köyhyydestä. Lukutaitoinen äiti vie kouluun myös lapsensa, ja hyvän kierre saa alun.

Suomen Pipliaseuran lukutaito-ohjelman turvin 20 000 naista Saharan eteläpuolella oppii lukemaan. He oppivat ensimmäistä kertaa kirjoittamaan nimensä. He saavat identiteetin, mahdollisuuden auttaa itseään ja rakentaa perheelleen varmemman huomisen.

Lukutaito ei ole vain taito, se on ihmisoikeus.

Piplia tekee lukutaitotyötä vähemmistökielten ja -kansojen parissa, joilta puuttuu omakielinen Raamattu. Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelmassa 20 000 naista oppii lukemaan.

Opin lukemaan. Nyt voin saada töitä.

Jopa 90 % dhimbankielisistä namibialaisista on lukutaidottomia. Karjan kasvatus muuttuneessa ilmastossa ei enää tuo leipää pöytään. Siksi perinteistä paimentolaiselämää eläneet dhimbat joutuvat nyt etsimään töitä kodin ulkopuolelta.
Työtä on vaikeaa saada, jos ei osaa lukea. Pipliaseuran lukutaitokurssilla dhimbat oppivat lukemaan ensimmäistä kertaa omalla kielellään.

Opettaja Johanna Tjikulya on omakohtaisesti kokenut muutoksen, jonka lukutaito voi namibialaiselle tuoda.

– Koulutusta ei ole aina arvostettu dhimba-kulttuurissa, mutta tämä koulutus luo toivoa. Itsekin opin lukemaan ja nyt saan tehdä töitä ja rakentaa perheelleni tulevaisuutta, Johanna kertoo.

Kuka oli Mikael Agricola?

Mikael Agricola, Turun piispa ja uskonpuhdistaja, loi raamatunsuomennoksellaan suomen kirjakielen pohjan sekä kirjoitti ja käänsi ensimmäiset suomenkieliset painetut kirjat.

Häntä pidetäänkin siksi suomen kirjakielen ja suomenkielisen kirjallisuuden isänä.

Suomen Pipliaseura tekee maailmalla samankaltaista työtä kuin Agricola aikoinaan Suomessa. Avaamme tietä lukutaitoon ja koulutukseen.

Agricolan päivää eli suomen kielen päivää juhlitaan Suomessa 9. huhtikuuta. Vietetään sitä yhdessä!

Agricola-leivos lukutaidon puolesta

Agricola-leivos muistuttaa niin lukutaitotyön merkityksestä kuin Mikael Agricolan suomen kirjakielen hyväksi tekemästä työstä. Voit leipoa jo perinteeksi muodostuneen puolukka-kauraleivoksen myös vegaanisena. Kokeile eri reseptejä ja valitse oma suosikkisi!

Agricola-kävely on kotimainen pyhiinvaellus

Agricola-kävely, kotimainen pyhiinvaellus, kulkee reformaattorin ja suomen kirjakielen isän Mikael Agricolan synnyinpitäjästä Pernajasta Turkuun, jossa Agricola toimi piispana.

Agricolan reitin voi kulkea omatoimisesti kartan ja pyhiinvaelluskorttien kanssa.

Lukutaito on muutosvoimaa

Lukutaitoinen äiti antaa myös lasten koulunkäynnille tuen. Näin syntyy hyvän kierre, joka tuo työtä, terveyttä ja tasa-arvoa.

Lukutaito-oppilas hymyilee oppikirjansa kanssa

Tarinoita lukutaidosta

Pysäyttävä lukurauha

Pysähdyn, hengitän. Mieleni valtaa kiitollisuus. Sunnuntaina 18.2. vietetään Lukurauhan päivää. Tarkoituksena on rauhoittaa kokonainen päivä kirjojen lukemiselle. Tunsin vetoa aiheeseen, samalla…

Lukutaito tekee haaveista totta Malawissa

Lapsena malawilainen Mina Asima, 19, haaveili opiskelevansa sairaanhoitajaksi. Hän halusi auttaa yhteisöään, Nnjenjen kylää, ja erityisesti naisia, tyttöjä ja lapsia.…

Tule mukaan lukutaitotyöhön

Lukutaito tuo työtä, terveyttä ja tulevaisuuden. Lahjoituksellasi annat lukutaidon afrikkalaiselle naiselle.