Agricolan päivä juhlistaa lukutaitoa

Agricolan päivä 9.4. muistuttaa lukutaidon merkityksestä. Meille lukutaito on itsestäänselvyys, mutta monelle ei. Esimerkiksi Namibiassa vain joka kolmas dhimbankielisistä osaa lukea. Tule mukaan lukutaitotyöhön, lahjoita nyt!

Lukutaidottomuus syrjäyttää

Kuvittele maailma, jossa et osaa lukea yhtäkään katukylttiä, lääkärin reseptiä tai edes omaa henkilöllisyystodistustasi. Puhumattakaan päivän uutisista tai kirjallisuudesta, joka tuo iloa ja tietoa.

Joka seitsemäs aikuinen elää tällaisessa maailmassa. Vaikuttamisen mahdollisuudet omaan elämään ovat kapeat. Vaikutus näkyy myös yhteiskunnan tasolla. Ne maat, joissa on vähiten lukutaitoa, ovat myös maita, joissa on köyhimmät ihmiset, eniten yhteiskunnallisia ongelmia ja näköalattomuutta.

Lukutaito ei ole vain taito, se on ihmisoikeus.

Piplia tekee lukutaitotyötä vähemmistökielten ja -kansojen parissa, joilta puuttuu omakielinen Raamattu. Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelmassa 20 000 naista oppii lukemaan.

Lukutaitotyö on tärkeämpää kuin koskaan aiemmin

Ilmastonmuutoksen takia dhimboille perinteinen paimentolaiselämä on tullut tiensä päähän Pohjois-Namibiassa: Pitkien kuivien kausien aikana hirssi ja karja kuolee. Saadakseen työtä kodin ulkopuolelta pitää osata lukea.

Pipliaseuran ensimmäiset lukutaitoluokat dhimban kielellä ovat alkaneet vuonna 2022. Seitsemän lapsen äiti Lucia on yksi opiskelijoista.

-Toivoisin, että oppisin lukemaan ja kirjoittamaan hyvin ja saisin hyvän työpaikan. Haluan rohkaista lapsianikin käymään koulua, Lucia sanoo.

Värikkäisiin helmikoruihin pukeutunut nainen vaatimattoman heinäkattoisen asumuksen edessä.

Kuka oli Mikael Agricola?

Mikael Agricola, Turun piispa ja uskonpuhdistaja, loi raamatunsuomennoksellaan suomen kirjakielen pohjan sekä kirjoitti ja käänsi ensimmäiset suomenkieliset painetut kirjat.

Häntä pidetäänkin siksi suomen kirjakielen ja suomenkielisen kirjallisuuden isänä.

Suomen Pipliaseura tekee maailmalla samankaltaista työtä kuin Agricola aikoinaan Suomessa. Avaamme tietä lukutaitoon ja koulutukseen.

Agricolan päivää eli suomen kielen päivää juhlitaan Suomessa 9. huhtikuuta. Vietetään sitä yhdessä!

Agricola-leivos lukutaidon puolesta

Agricola-leivos muistuttaa niin lukutaitotyön merkityksestä kuin Mikael Agricolan suomen kirjakielen hyväksi tekemästä työstä. Voit leipoa jo perinteeksi muodostuneen puolukka-kauraleivoksen myös vegaanisena. Kokeile vaikka kumpaankin ja valitse oma suosikkisi!

Agricola-kävely on kotimainen pyhiinvaellus

Agricola-kävely, kotimainen pyhiinvaellus, kulkee reformaattorin ja suomen kirjakielen isän Mikael Agricolan synnyinpitäjästä Pernajasta Turkuun, jossa Agricola toimi piispana.

Agricolan reitin voi kulkea omatoimisesti kartan ja pyhiinvaelluskorttien kanssa, tai osallistua yhteisiin kävelytapahtumiin.

Lukutaito on muutosvoimaa

Lukutaitoinen äiti antaa myös lasten koulunkäynnille tuen. Näin syntyy hyvän kierre, joka tuo työtä, terveyttä ja tasa-arvoa.

Lukutaito-oppilas hymyilee oppikirjansa kanssa

Tarinoita lukutaidosta

Nainen punainen turbaani päässä ja aapinen kädessä luokan edessä

Lukutaito voimauttaa naisia Afrikassa 

Jokainen, joka on joskus aikuisena opetellut soittamaan soitinta tai puhumaan uutta kieltä, tietää, ettei uusi taito tule itsestäänselvästi. Uutta taitoa…

Lukutaitoa muuttuneessa ympäristössä

Maailma on muuttunut. Näin sanovat dhimba-yhteisön naiset, jotka opettelevat lukemaan Pipliaseuran lukutaitoryhmässä Namibiassa. Perinteinen paimentolaisuus ei enää yksin tuo perheelle…

kirjahyllyjä täynnä kirjoja

Olen elänyt tuhat elämää

Voihan jalopeurukainen (se on leijonanpentu)! Olemme paljon velkaa 500 vuotta sitten eläneelle henkilölle nimeltä Mikael Agricola. Uskonpuhdistuksen ihanteiden mukaisesti hän…

nainen pipo päässä liitutaulun vieressä

Dhimbat – taakse jätetty vähemmistökansa 

Pohjois-Namibiassa Angolan rajalla asuvat dhimbat, yksi maan vähemmistökansoista. Dhimbat ovat luonnonvaraisia paimentolaisia, mutta ovat asettautuneet asumaan kyliinsä, sillä he myös…

Tule mukaan lukutaitotyöhön

Lukutaito tuo työtä, terveyttä ja tulevaisuuden. Lahjoituksellasi annat lukutaidon afrikkalaiselle naiselle.