Irja Askola: Toivon sanat löytyvät teoista

Lauantaina Kirkkopäivillä Jyväskylässä keskustellaan ajankohtaisesta aiheesta teemalla Vallaton ja rajaton sana, huolipuheesta toivon sanoihin. Piispa emerita Irja Askola on yksi keskustelijoista.

Kahdenlaista huolipuhetta

Irja Askola löytää kahdenalaista huolipuhetta. On sellaista, joka lamaannuttaa ja saa voimansa menneisyyden ihannoinnista, ”ennen oli kaikki paremmin”. Se sokaisee silmämme näkemästä myönteiset silmut ja suuretkin, hyvät harppaukset. Toinen huolipuhe tuo eteemme todelliset uhkakuvat. Kaikki ne asiat, joista onkin syytä olla huolissaan. – Ilmastonmuutos, lapsiperheiden köyhyys, yksinäisyys, hän luettelee.

Tehtävämme on löytää tapa puhua ja toimia niin, ettei huolipuhe halvaannuta meitä, vaan vie meidät yhdessä etsimään ratkaisuja. Ratkaisu voi yllättää, kun kysymme heiltä, joita asia arjessaan satuttaa.

Askola tunnustautuu kirjainten, sanojen ja lauseiden rakastajaksi. Mutta esimerkiksi kirjan lukeminen ei onnistu komentamalla.

– Mieluisa vuorovaikutus voi viedä sanojen maailmaan. Mutta ei meidän tarvitse syyllistää itseämme tai toisiamme erilaisista valinnoistamme.

Toivon sanoja ja tekoja

Askola ajattelee, että todelliset toivon teot ja tekijät ovat usein näkymättömiä: omaishoitajia, päiväkotien työntekijöitä, kaupan kassoja, joilla on pieni hetki yksinäiselle päivittäisasiakkaalle. – Toivon sanat ovat tekoja. Puhetta meillä piisaa, mutta toivon tekemisestä on vajetta.

Tärkeä kysymys myös on, kuka saa käyttää Sanojen Sanaa. – Luther opetti, että piikatytölläkin on oikeus lukea omalla kielellään Raamattua ja antaa sen oivalluttaa itseään. Huh, mikä radikaalisuus sinä aikana! Yllämmekö samaan eli mitähän tämä merkitsisi tänään?

Irja Askola toteaa lopuksi, että Suomen Pipliaseuran ja Suomen Lähetysseuran tekemä työ on tullut hänelle viime aikoina hyvin tutuksi. Kirkkopäivät on hänelle vanha tärkeä perinne, jonne hän aina mielellään osallistuu.

Teksti: Tuija Numminen


Piispa emerita Irja Askola, toimittaja Anna-Stina Nykänen ja koulutuksen asiantuntija Kimmo Kosonen, KT, keskustelevat Vallaton ja rajaton sana -tilaisuudessa lauantaina 18.5. klo 9-10 Kirkkopäivillä Jyväskylässä. He ruotivat suomalaista puhetta ja maailman kuvia: Tukehtuvatko toivon sanat huolipuheen alle? Kenellä on lupa käyttää sanoja? Entä sanaa?

Tilaisuuden järjestäjät Suomen Pipliaseura ja Suomen Lähetysseura taustoittavat sanan vaikutusta maailmalla.

Tervetuloa kuuntelemaan!