AJANKOHTAISTA, YLEINEN |

Kiinnostus Raamattuun avasi uran raamattutyöhön

Pastori Martti Asikaisen pitkä 33 vuoden työura Suomen Pipliaseurassa on vaihtunut eläkepäiviin. Työvuodet ovat olleet vaiherikkaat: uuden opettelua, matkoja paikkoihin, joihin ei muutoin olisi päässyt. Ihmisiä tarinoineen eri kulttuureista.

Työnkuva monipuolistuu

Martti Asikainen aloitti Suomen Pipliaseurassa koulutussihteerinä 1.8.1985. Tehtäviin kuuluivat raamattukoulutus ja Raamattuun liittyvien materiaalien laatiminen. Kehitettiin toiminnallisia ja elämyksellisiä työtapoja tuoda Raamatun sana ihmisten omaan elämään. Termi vaihtui bibliodraamaksi, se oli pitkään Martin tärkeä leipälaji. Hän koulutti aktiivisesti itseään, mm. ryhmänohjaajaksi. Taidoista oli myöhemmin paljon hyötyä.

Matkat Lähi-itään olivat mieluisia, sillä alueesta on aina riittänyt puheenaiheita. Martti vei myös opintomatkalaisia tutustumaan Israeliin. Matkat Kiinaan ja Suomen suku -hankkeen maihin olivat myös Martin mielenkiinnon kohteita.— Huomasin, että Suomen suku -kansat ovat
yhä voimissaan. Lahjoittajia kiinnosti tukea sukulaiskansoja 12 eri käännöshankkeessa.

Arkkipiispa Leo myönsi Martille Pyhän Karitsan ritarikunnan 2. luokan ritarimerkin raamatunkäännöstyön edistämisestä. Tuolloin luotiin pohja varainhankinnan postikeräyksille, jotka käynnistettiin seurassa juuri ennen sosialistisen järjestelmän romahtamista. Raamattujen hankkiminen Viroon ja raamatunkäännösohjelma sukukansoille saivat lahjoittajien vahvan tuen. Kun seurakunnille tuli mahdollisuus liittyä seuran yhteisöjäseniksi, raamattulähetystiimin vastuulle tuli kehittää kampanjoita, joilla saada uusia jäsenseurakuntia ja solmia yhteistyösopimuksia. Martin tiimi vastasi myös vuosijuhlista.

Ilo omakielisestä Raamatusta

Kun työvuosia on takana paljon, on pakko kysyä, mikä on ollut parasta työssä. Martti vastaa heti: – Oli hienoa tavata ihmisiä, jotka saivat Raamatun omalla kielellään. Heidän ilonsa oli käsinkosketeltavaa. Aina oli mukava tavata kasvokkain myös lahjoittajia, ja kertoa heille mitä kaikkea hyvää heidän lahjoituksillaan on saatu aikaan.

Lisäksi lahjoittajat vahvistivat mielikuvaa Pipliaseuran työn tärkeydestä raamatunkäännös- ja lähetystyössä.

Mitä teet, kun olet eläkkeellä?

— Isolla tontilla ja hirsitalossa riittää puuhaa. Vaihdan öljyt traktoriin, korjaan puutarhapöydän. En liikaa suunnittele. Mietin, mitä olen tehnyt ja mikä kiinnostaa. Aion tehdä kaikkea sitä, mistä oikeasti nautin.

Martti lähettää kaikille kiitokset pitkästä yhteistyöstä. — Vaikka siirryn eläkkeelle, yhteistyö ei lopu. Rooli vain muuttuu.

Julkaistu Piplia 2/2018 -lehdessä. Teksti: Tuija Numminen.


Lue Piplia-lehti 2/2018, pdf
Tilaa ilmeinen Piplia-lehti kotiin
Liity Pipliaseuran kannattajajäseneksi. Jäsenet saavat Piplia-lehden automaattisesti.