AJANKOHTAISTA, ARKISTO, TIEDOTE, YLEINEN |

Tiedote: Lähi-idän vieraat Hyvinkäällä: Uhmaamme rakkauden sanomalla

Pastori Samer Azar Jordaniasta ja viestintäjohtaja Simon K. Azazian Itä-Jerusalemista vierailivat Pipliaseuran Näe minut -raamattutapahtumassa viikonloppuna Hyvinkäällä.

Viikonlopun Näe minut -raamattutapahtuma katsoi kohti Lähi-idän kristittyjä ja heidän vaikeaa tilannettaan. Suomen Pipliaseuran ja Hyvinkään seurakuntien järjestämään tapahtumaan oli kutsuttu luterilaisen seurakunnan kirkkoherra Samer Azar Jordaniasta ja Palestiinan Pipliaseuran viestintäjohtaja Simon K. Azazian, jotka molemmat puhuivat Näe minut -tapahtuman päätilaisuudessa. Valovoimaisilla vierailla oli keskeinen rooli myös eri messuissa ja muissa tapahtuman tilaisuuksissa.

Viesti toivosta ja rakkaudesta

Simon K. Azazian kuvasi palestiinalaisten tilannetta näin: – Kuvitelkaa kolmio. Yhdellä puolella meillä on 68 vuotta jatkunut Israelin miehitys, toisella puolella korruptoitunut palestiinalaishallinto ja kolmannella ääri-islam. On vaikea elää tässä kolmiossa. On vaikea kasvattaa lapsia. Lapset on opetettu vihaamaan. Azazian jatkoi: – Joskus meidän viestimme on ainoa viesti toivosta ja rakkaudesta, minkä nämä lapset kuulevat. Shokeeraamme ihmisiä kertomalla, että Jumala rakastaa ja välittää heistä. Uhmaamme ääri-islamia rakkauden sanomalla.

Kristittynä olo on kuitenkin vaikeaa, koska olemme vähemmistö. Monet palestiinalaiset jättävät kotimaansa. Ne jotka jäävät Palestiinaan, uskovat, että heidät on kutsuttu olemaan valona ja suolana. – Rukoilkaa puolestamme, hän sanoo.

Palestiinan Pipliaseura on laajentunut parissakymmenessä vuodessa 35 työntekijän ja 100 vapaaehtoisen järjestöksi. Työ ulottuu raamattutyön eri muotoihin ja 30 projektiin, mm. työhön tyttöjen ja naisten aseman parantamiseksi. Vuodesta 1993 toiminut seura on tunnustettu yhteistyökumppani. Nykyisin lähes kaikki palestiinalaiskirkot Länsirannalla ja Gazassa ovat sen jäseniä.

Toivon, että tekomme puhuvat

Jordaniassa kristittyjä on kolme prosenttia. Jordanian tilanne on monella tapaa vaikea. Kymmenen miljoonan asukkaan maa on vastaanottanut 1,4 miljoonaa Syyrian pakolaista, puoli miljoonaa Irakin pakolaista ja kaksi miljoonaa pakolaista Palestiinasta. Pipliaseura on mukana avustustyössä yhteistyökumppaneiden kanssa.

– Olemme oppineet ottamaan vastaan erilaisia ihmisiä. Myös kristittyinä tehtävämme on vähentää ennakkoluuloja. Toivomme, että tekomme puhuvat enemmän kuin sanat, sanoo Samer Azar.

Richard Brewis ja Samer Azar Näe minut torilla

Pastori Samer Azer (oik.) kertoo tuoreita Lähi-idän kuulumisia. Suomen Pipliaseuran Richard Brewis (vas.) tulkkaa.

Kristityt ovat pieni vähemmistö, mutta Jordanian Pipliaseura on maassaan virallisesti tunnustettu toimija. Sen toimintaperiaatteisiin kuuluu läpinäkyvyys. Samer Azar toivoo, että maa kehittyisi demokratian ja suvaitsevaisuuden suuntaan. – Mutta on totta, että maassamme on taistelua ja ääri-ilmiöitä. Kristityt pelkäävät, mutta Isis vainoaa myös muslimeja. – En usko, että mikään uskonto hyväksyy tätä toimintaa. Muslimit vetoavat meihin: – Te arabikristityt olette parhaita äänenkantajiamme länsimaissa. Auttakaa meitä korjaamaan mielikuva, jossa uskontomme on kidnapattu. – Edustan siten Lähi-idän ihmisiä, kristittyjä ja muslimeja.

– Olen vahvasti mukana kristittyjen ja muslimien välisessä dialogissa. Tehtävämme on elää todeksi evankeliumia, ei käännyttää. – Uskon konkreettisiin tekoihin. Ramadanin aikaan jaoimme suoraan autoihin 8 000 Pipliaseuran logolla ja raamatunjakeella varustettua eväspakettia ihmisille, jotka odottivat ruuhkassa kotiin pääsyä ja paastonajan ilta-ateriaa. Saimme hyvän vastaanoton. Azar perusti Ammaniin vuonna 2007 myös ekumeenisen keskuksen luterilaisen kirkon yhteyteen. Se tarjoaa matalan kynnyksen kohtaamispaikan eri kulttuureja ja uskontoja edustaville ihmisille.

Ekumeenisuutta, musiikkia ja teatteria

Raamattutapahtuman suunnitteluryhmässä oli tavan mukaan edustajia eri kirkkokunnista. Sunnuntain ohjelma vei myös ulkomaiset vieraat erilaisiin jumalanpalveluksiin. Samer Azar puhui sunnuntaina Herttoniemen kirkossa arabiankielisessä jumalanpalveluksessa ja Simon K. Azazian Hyvinkään helluntaiseurakunnassa sekä Helsingin vapaakirkossa.

Samalla musiikki oli keskeisessä roolissa. Alkuiltapäivän Yhteiskristillinen laulutilaisuus viritti kauniin ja rauhallisen tunnelman. Tilaisuudessa esiintyivät Lahden ortodoksisen seurakunnan kuoro, helluntaiseurakunnan Oktetti-kuoro sekä Hyvinkään ev.lut. seurakunnan lauluyhtye KokoNainen.

KokoNainen -kuoron tanssijat, Kuule minua

KokoNainen-kuoron lauluun yhdistyi tanssi.

Koskettava oli myös Simon K. Azazianin pianolla säestämä laulutervehdys. Pääjuhlassa kuultiin African voice -yhtyeen rytmejä.

Aurinkoisen lauantain vapaamuotoista ohjelmaa ilmapalloineen ja haitarimusiikkeinen oli tarjolla toritapahtumassa. Myös tarinateatteri Kumbe viihdytti oivaltavasti eri tilaisuuksissa.

Hernekeittoa Näe minut -torilla

Toritapahtumassa oli jaossa myös hernekeittoa.

Kirkkoteatteri Betan esitys Luther. Aika on tullut Hyvinkääsalissa otti lähtöä Reformaation merkkivuoden teemoihin. Vajaan tunnin esitys vei katsojat Wittenbergiin keskelle Martti Lutherin teesejä, vuoropuheluun Erasmus Rotterdamilaisen ja sanaharkkaan katolisen kirkon puolustajan Johann Eckin kanssa. Pappi Petrus Särkilahden avioituminen sitoi historialliset tapahtumat viehättävästi Suomeen. Esityksen käsikirjoitus on Hannu Järventauksen, ohjaajana Jouni Laine.

Luther. Aika on tullut. Kuva: Hanna Tarkiainen

Tulisieluinen Luther (Mika Valtonen) vei katsojat luterilaisen kirkon synnyinsijoille viidensadan vuoden takaiseen Wittenbergiin. Kuva: Hanna Tarkiainen

Illan päätti Tuomasmessu, jossa saarnasi Samer Azar ja musiikkivieraana kuultiin Hyvinkään omaa kasvattia, Diandraa. Hän tulkitsi mm. laulut Kosketa minua Henki ja Sama taivas, sama maa. – Itselleni yksi laulu on ylitse muiden: ”My Sweet Lord”, joka on George Harrisonin käsialaa. Ihanan riemukas ja menevä kappale, kuvaili Diandra. Paikalla oli viitisensataa ihmisiä, mukana myös turvapaikanhakijoita läheisistä pakolaiskeskuksista.

Diandra Tuomasmessun musiikkivieraana

”My Sweet Lord” kuuluu ”hyvän mielen soittolistaani”, kertoi Tuomasmessun musiikkivieras Diandra.

Kolmiyhteinen Jumala ja piispanmessu

Viikonlopun kotimaista sisältöantia edusti emerituspiispa Juha Pihkalan luento Kolmiyhteisestä Jumalasta, joka kokosi monisatapäisen yleisön Hyvinkään kirkkoon. Juha Pihkala kutsuttiin lauantaina pidetyssä Pipliaseuran vuosikokouksessa myös Pipliaseuran kunniajäseneksi.

Luennossaan Pihkala esitti kohtia, jotka yhdistävät mutta myös olennaisesti erottavat kristinuskoa ja islamia. – Synti ilmenee molempien mukaan tekoina, mutta se ei ole kristinuskossa ja juutalaisuudessa alun perin sarja moraalisia lankeemuksia, ylipäänsä moraaliin liittyvä asia. – Islamissa Jeesusta pidetään neitseellisesti syntyneenä profeettana, mutta häntä ei ole ristiinnaulittu eikä häntä pidetä jumalallisena. – Uuden testamentin mukaan Elämänyhteys syntyy nimenomaan ihmiseksi tulleen Jumalan, Jeesus Nasaretilaisen kautta meihin. Tämä puuttuu islamista. Islamin Jumala ei tule ihmiseksi eikä voi tulla ihmiseksi, kiteytti Pihkala.

piispa_pihkala2 m2

Emerituspiispa Juha Pihkala pohti Kolmiyhteistä Jumalaa ja islamin jumalakäsitystä.

Sunnuntain juhlamessussa saarnasi piispa Tapio Luoma. Pyhän Kolminaisuuden Päivänä hän mietti, millainen Jumala oikein on. – Ihminen oppii tuntemaan Jumalan, kun hän suostuu vuoropuheluun Jumalan kanssa. Lopussa Luoma nosti esiin rippikouluopettajan koetellun viisauden: Raamattua oppii lukemaan lukemalla Raamattua, rukoilemaan oppii rukoilemalla ja Jumalaan oppii luottamaan luottamalla Jumalaan. – Jumalan kanssa vuorovaikutuksessa toissijaiseksi jää kysymys: miten tämä kaikki on mahdollista.

Kirkkoherra Ilkka Järvinen ja piispa Tapio Luoma Juhlamessussa

Kirkkoherra Ilkka Järvinen ja piispa Tapio Luoma toimittivat Näe minut -tapahtuman juhlamessun sunnuntaina valoisassa Hyvinkään kirkossa.

Piispanmessussa pappina toimi kirkkoherra Ilkka Järvinen. Päätössanat lausui Suomen Pipliaseuran toiminnanjohtaja Markku Kotila. Näe minut -tapahtuman juonsivat pastori Saija Lottonen ja pastori Kosti Kallio Hyvinkäältä. Pääjuhlassa puhui myös Pipliaseuran hallituksen puheenjohtaja, kenttäpiispa Pekka Särkiö. Tilaisuuksien yhteenlaskettu osallistujamäärä oli yli 2000. Tapahtuma näkyi myös paikallisessa katukuvassa ja mediassa.

Vuonna 2017 Suomen Pipliaseura on mukana Turun Kirkkopäivien ohjelmassa.

Kuvamateriaalia

Kuvia tapahtumasta
Tilaisuuksien streamaukset, Facebook-sivu

Esitykset

Pastori Samer Azer
Jordanian ekumeeninen keskus (kuvin)
Sermon, St Thomas Lutheran Church Finland (englanniksi)

Viestintäjohtaja Simon K. Azazian
Palestiinan Pipliaseura (kuvin)

Emerituspiispa Juha Pihkala
Kolmiyhteinen Jumala – Mistä siinä on kysymys ja miksi islam vierastaa sitä? (pdf)
Kaaviokuvat (pdf)

Piispa Tapio Luoma
Pyhän Kolminaisuuden Päivä 22.5.2016. Saarna Näe minut -raamattutapahtuman juhlamessussa Hyvinkäällä (pdf)

Lisätietoja

Viestintäjohtaja Terhi Huovari, terhi.huovari(at)piplia.fi, puh. 040 54 9016
Viestintäsuunnittelija Katri Saarela, katri.saarela(at)piplia.fi, puh. 050 441 5298