Agricola-kävely lukutaidon puolesta

Mikä on Agricola-kävely?

Laulaja Hannu Holman ideoima Agricola-kävely kulkee kevään ja kesän aikana reformaattorin ja suomen kirjakielen isän synnyinpitäjästä Pernajasta Turkuun, jossa Agricola toimi piispana.

Kävelyn tarkoituksena on muistuttaa meitä lukutaidon merkityksestä ja tukea Pipliaseuran lukutaitotyötä Afrikassa. Meille Suomessa lukutaito on itsestäänselvyys, mutta maailmassa on vielä 750 miljoonaa lukutaidotonta. Pipliaseuran Lukutitoa naisille -ohjelmassa 20 000 naista Afrikassa oppii lukemaan.

Kävely alkoi huhtikuussa osuudella Pernajasta Sipooseen, ja perillä Turussa ollaan syksyllä. Reitti seurailee vanhaa Kuninkaantietä ja matkan varrelle osuu useita keskiaikaisia kivikirkkoja. Kaikkiaan reittiin mahtuu 12 taivalta, jotka ovat 16–32 kilometriä pitkiä. Yhteensä matkaa Perjanasta Turkuun kertyy reilut 240 kilometriä. Tähän mennessä Hannu Holman johdolla reitti on edennyt Tenholaan saakka. Osa kävelyistä on järjestetty yhteiskävelynä, joista olemme tiedottaneet nettisivuilla. Reitti jatkuu Tenholasta.

 

Osa kävelyreiteistä järjestetään kaikille halukkaille ja niistä ilmoitetaan tällä sivustolla. Tähän mennessä kävely on Hannu Homan johtamana edennyt Perniöön saakka. Reittiä on kävelty pienillä kaveriporukoilla ja isommallakin joukolla. Kävelyyn voi osallistua myös vaikkapa järjestämällä kävelyn ystävän tai isomman porukan kanssa omalla paikkakunnalla Agricola-kävelyn hengessä. Kävelystä voi lahjoittaa lukutaitotyölle esimerkiksi yhden euron kilometriä kohden.

Agricola-kävelyn etapit Pernajasta Turkuun

Pernaja — Sipoo: 55 km
Sipoo — Vantaa: 20 km
Vantaa — Espoo: 24 km
Espoo — Kirkkonummi: 17 km
Kirkkonummi—Inkoo: 28 km
Inkoo—Karjaa: 21 km
Karjaa—Tenhola: 26 km
Tenhola—Perniö: 20 km
Perniö — Halikko: 25 km
Halikko—Paimio: 25 km
Paimio — Turku: 25 km

20 000 naista Afrikassa oppii lukemaan

Pipliaseurat maailmalla tekevät nykyään samankaltaista työtä kuin Agricola aikoinaan Suomessa. Me saimme kirjakielen, kun Mikael Agricola käänsi Uuden testamentin suomeksi. Hän julkaisi myös ensimmäisen suomenkielisen aapisen.

Raamatunkäännöstyön yhteydessä vähemmistökielelle luodaan usein kirjakieli, jolloin ihmiset voivat ensi kertaa oppia lukemaan omalla äidinkielellään.

Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelma on Pipliaseuran kärkihankkeita. Se ulottuu 13 Afrikan vähemmistökielelle Etiopiassa, Keniassa, Malawissa, Namibiassa ja Tansaniassa. Koulutamme 800 opettajaa, ja he opettavat 20 000 aikuista naista lukemaan!

Osallistu ja lähde kävelemään!

Tule mukaan Agricola-kävelyyn! Kerromme tällä sivustolla yhteisistä kävelyistä ja voit myös järjestää oman Agricola-kävelyn lukutaidon puolesta. Mukaan voi osallistua niin yksin kuin seurakunnan tai vaikkapa kaveriporukan kanssa. Miettikää sopiva tavoitematka ja esimerkiksi, kuinka monta senttiä lahjoitatte kilometriä kohden.

Voit myös haastaa ystäväsi mukaan keräykseen sopivan kilometritavoitteen kanssa!

Meiltä voi tilata hankkeesta kertovia esitteitä, ja löytyypä kiinnostuneille myös tyylikäs valkoinen tai pinkki Agricola-kävelyn T-paita.

Lisätietoa:

Kävelystä, materiaaleista tai tilauksista
info@piplia.fi
tai soita 040 546 9018, Erika Niemelä

Lahjoita lukutaitotyöhön

Voit lahjoittaa Agricola-kävelyn hengessä verkkosivustolla tai puhelimella.

 1. Piplia.fi:ssä: Lahjoita lukutaitotyöhön
 2. Tekstiviestillä:
  10 €, tekstiviesti PIPLIA 8358 numeroon 16499
  20 €, tekstiviesti PIPLIA20 8358 numeroon 16499
  Huomaa välilyönti sanojen PIPLIA ja PIPLIA20 jälkeen.
 3. Soittamalla:
  Lahjoita 20 €, soita numeroon 0600 9 5126  (hinta 20,11+pvm)
  Lahjoita 10 €, soita numeroon 0600 9 5127 (hinta 10,01 + pvm)

Lahjoitustili: IBAN: FI58 8000 1800 0557 83
BIC: DABAFIHH