Lukutaitotyö

 

Lukutaito muuttaa elämän – tue naisia, tuet koko yhteisöä!

Lukemaan ja kirjoittamaan oppiminen mullistaa ihmisen elämän: se avaa uusia mahdollisuuksia ja tien kohti parempaa tulevaisuutta. Vielä nykyäänkin raamatunkäännöstyön yksi konkreettinen seuraus on, että vähemmistökansa saa kirjakielen, omakielistä kirjallisuutta ja oppii lukemaan.

Pipliaseuroilla on meneillään Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelma, jonka tavoitteena on, että 20 000 aikuista naista oppii lukemaan omalla kielellään. Ohjelma toteutetaan 16 kielellä neljässä Itä-Afrikan maassa: Keniassa, Etiopiassa, Malawissa ja Tansaniassa.

Ongelmana on usein, että koulunkäynti keskeytyy pätevien opettajien ja rahanpuutteen vuoksi. Pitkäjänteisellä tuella varmistamme kipeästi kaivatun jatkuvuuden.

Työ on alkanut lupaavasti. Sinun avullasi työ voi jatkua  ja monien elämä muuttua!

Elämän käännekohta

Lukutaidon oppiminen on monelle elämän käännekohta. Muutos yhteisöissä alkaa usein naisten kautta. Naisten lukutaito vaikuttaa välittömästi perheen ja koko yhteisön hyvinvointiin.

Lukutaitotyö on ratkaiseva keino kamppailussa maailmanlaajuista epätasa-arvoa, köyhyyttä ja syrjäytymistä vastaan. Oma kieli on tärkeä osa identiteettiä ja oikeus opetukseen osa YK:n ihmisoikeusjulistusta.

– Tänä päivänä en ole enää sama ihminen, joka olin ennen, iloitsee malawilainen lukutaito-oppilas Eni Amadu. Luku- ja kirjoitustaito ovat Enille unelmien täyttymys. Vielä vähän aikaa sitten hänen allekirjoituksensa virallisissa papereissa oli sormenjälki. Hän myös häpesi lukutaidottomuuttaan.


Lukutaitoryhmä aloitti Malawin jaokansan keskuudessa

Naiset saavat välitöntä helpotusta arkeensa lukutaidosta. Se lisää turvallisuutta ja mahdollistaa esimerkiksi kauppa- ja terveysasioiden itsenäisen hoitamisen. Samalla omanarvon tunne vahvistuu.


Joice haaveilee yrittäjyydestä, kun on oppinut lukemaan.

Naisten haavena on lukutaidon myötä päästä opiskelemaan enemmän, jotta he voisivat itse ansaita elantonsa ja saada itsenäisemmän elämän. Maasai-heimoon kuluva Joice aloitti opinnot kylänsä lukutaitoryhmässä kaksi vuotta sitten.

– Nyt osaan kirjoittaa ja lukea. Lukutaito on avannut mieleni. Tiedän ihmisiä, jotka ovat opiskelun myötä ryhtyneet yrittäjiksi ja tulevat hyvin toimeen. Tämä motivoi minuakin!

Lahjoita

Lahjoita lukutaitotyöhön
Ryhdy kuukausilahjoittajaksi

Kuukausilahjoitus on helppo tapa tukea itselle tärkeitä asioita ja arvoja. Kerromme lahjoittajille työn etenemisestä mm. Piplia-lehdessä ja uutiskirjeissä. Varmista, että saat nämä!

Lue lisää

Lukutaidon teemavuosi 2018
K-I-R-J-A-I-N kerrallaan -vuositeemamateriaali 2018
Agricola.fi kampanjoi lukutaidon puolesta