AJANKOHTAISTA, YLEINEN |

Samanlaisuus luo turvaa – kuplan ulkopuolelle meno vaatii rohkeutta

Toimittaja Mikko Maasola puhuu medialukutaidosta, siitä miten ihmiset lukevat ja ymmärtävät mediaa. Nykyisin moni elää omassa kuplassaan viihtyen vain samanlaisten ihmisten ja asioiden parissa. Tämä voi aiheuttaa empatiavajeen; emme enää ymmärrä eri tilanteissa eläviä kanssaihmisiä. Tunnekuohussa kirjoitetaan sosiaaliseen mediaan loukkaavia sanoja, jotka jäävät mieleen.

Kirkkokin elää kuplassa

Maasalon mukaan kuplautuminen on väistämätöntä ja sitä tapahtuu kaikkialla, kaikissa yhteisöissä, pienissä ja isoissa. Hän rohkaisee kirkkoa ponnistelemaan sen eteen, että kirkon kupla olisi niin iso, että sinne mahtuisi paljon pieniä kuplia ja ihmisiä sisään, omine erilaisine ajatuksineen.

Somessa rohkeasti näkyviin

Elämme jatkuvassa informaatiotulvassa, jossa on vaikea tietää, mikä on totta ja mikä ei. Ihmiset kaipaavat hitaamman tiedon äärelle. Omaa kapasiteettia halutaan säästää itselle tärkeisiin asioihin. Silloin viesti tavoittaa, ja saa lukemaan otsikoita pidemmälle.

Maasola pohtii, että kirkko voisi peilata somessa omia arvojaan ja omaa sanomaansa rohkeammin ajankohtaisia yhteiskunnan ilmiöitä vasten. Elävää kuvaa ja ääntä enemmän mukaan. Omaan sanomaan ja toimintaan tulee luottaa ja pysyä sille johdonmukaisena. Perusasiat eivät muutu.

Kasvokkaista viestintää ei saa unohtaa

Jokaisella ihmisellä on oma tarinansa. Kirkon pitäisi vahvasti viestiä, että se haluaa kohdata erilaisia ihmisiä ja tukea heitä. Esimerkiksi kirkon nuorisotyö on arvostettu työmuoto, jossa nuoreen halutaan tutustua ja nähdä hänessä hyvää.

Julkaistu Piplia 2/2018 -lehdessä. Teksti: Tuija Numminen


Lue Piplia-lehti 2/2018, pdf
Tilaa ilmeinen Piplia-lehti kotiin
Liity Pipliaseuran kannattajajäseneksi. Jäsenet saavat Piplia-lehden automaattisesti.