AJANKOHTAISTA, YLEINEN |

”Uskomatonta, että tässä on koulutodistukseni” – lukutaito vahvistaa naisia Afrikassa

Tähän mennessä Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelman lukutaitoluokan on käynyt yli 4300 naista. Vuonna 2017 alkanut ohjelma toimii viidessä maassa: Etiopiassa, Keniassa, Malawissa, Namibiassa ja Tansaniassa.

– Kun ystäväni olivat koulussa, minä jouduin töihin, koska perheelläni ei ollut varaa koulumaksuihin. Nyt ystäväni ovat opettajia, terveydenhoitajia ja toimistotyötekijöitä. Olen surrut kohtaloani niin pitkään, mutta nyt on aika pyyhkiä kyyneleet ja iloita. Uskomatonta, että tässä on minun koulutodistukseni! Haluan jatkaa oppimista, ja patistan lapsenikin käymään koulua ahkerasti, sanoo lukutaitoluokalta valmistunut Zainabu Yalisi Malawista.

Lukutaitoa voi tällä hetkellä opiskella neljällä vähemmistökielellä, ja tulevina vuosina ohjelma laajenee uusien kieliryhmien pariin. Aapiset on saatu nyt valmiiksi jaon ja lomwen kielille Malawissa, turkanaksi Keniassa, dhimban kielelle Namibiassa, xamtangaksi Etiopiassa ja kagurun kielelle Tansaniassa.

Jopa 70 % läpäisee lukutaitotestin

Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelma alkoi malawilaisen jaon kielen parissa. Ensimmäisissä lukutaitoryhmissä tehty tutkimus paljastaa, että niistä naisista, jotka aloittivat opiskelun täysin alkeista, jopa 70 % läpäisee kurssin päätteeksi lukutaitotestin.

– Niille, jotka eivät läpäise testiä, tarjoamme mahdollisuutta käydä kurssi uudelleen, kertoo lukutaitotyön asiantuntija Ari Vitikainen Suomen Pipliaseurasta.

Lukutaito-ohjelmaa on laajennettu uusiin jaokyliin. Mwichanden kylässä asuva Malliam Sani kirjottaa jo rohkeasti.

– Lukutaito edistää bisnestäni. Osaan kirjoittaa jaoksi ja jonkin verran chichewaksi. Nyt pystyn myös käyttämään kännykkääni ja lukemaan kirjeitä, Malliam Sani kertoo ylpeänä.

Vuodesta 2017 lukutaito-opettajana toiminut Martha Francisco kertoo, että oppilaiden suurimpana haasteena on köyhyys.

–  Oppilaat joutuvat toisinaan olemaan tunneilta pois, koska heidän pitää hankkia perheelle ruokaa, Martha kertoo.

Jaot tunnetaan kauppiaina, viljelijöinä ja kalastajina. Heillä on muita kansanryhmiä alempi koulutustaso, mikä osittain selittää perheiden köyhyyttä. Lukutaitoryhmissä käyvät naiset ansaitsevat keskimäärin alle dollarin päivässä. Jaokylissä asuu paljon yksinäisiä naisia, koska miehet ovat poissa pitkillä kalastusmatkoilla tai ovat muuttaneet työhön Etelä-Afrikkaan. Siksi opiskelu vaatii erityistä sinnikkyyttä.

Lukutaidon ylläpitämiseen ja syventämiseen panostetaan

Lukutaitokurssin käyneet ovat hyvin motivoituneita jatkamaan opintoja. Esimerkiksi Raamatun teksti on niin vaikeaa, ettei lukutaitokurssin läpäissyt välttämättä vielä ymmärrä lukemaansa. Siksi on alettu suunnitella jatkokursseja luku- ja kirjoitustaidon syventämiseksi. Näille on kova kysyntä siitäkin huolimatta, että arjen pyörittäminen on työlästä.

Lukutaidon ylläpitämiseksi ja vahvistamiseksi on tuotettu myös erilaisia tarinakirjasia yhdessä yhteisön jäsenten kanssa.

– Kirjasissa on pieniä tarinoita tutuista ja tärkeistä aihepiireistä. Näillä kirjasilla lukutaitoluokan käyneet harjoittavat lukemisen sujuvuutta, Ari Vitikainen kertoo.

Miksi aikuinen nainen opettelee lukemaan?

Osa opiskelijoista saa osakseen pilkkaa, kun tuhlaa aikaansa lukemisen opetteluun aikuisiällä ja omalla kielellä. Tämä on tullut ilmi opiskelijoilta kerätyissä palautteissa.

Lukutaidon vaikutukset ulottuvat sukupolvien päähän. Vaikka lukemaan oppinut äiti ei heti hankkisi itselleen parempaa toimeentuloa, osaa hän arvostaa lastensa koulutusta, auttaa läksyissä ja panostaa kouluun, vaikka perheen talous olisi tiukilla.

Lukutaito luo myös luottamusta omaan pärjäämiseen yhteiskunnassa, ja pelkästään jo oman nimen kirjoittaminen allekirjoitukseen peukalonjäljen painamisen sijaan kohottaa itsetuntoa.

Viime vuonna hankkeeseen otettiin mukaan gender-näkökulma, mikä on haastanut miettimään sitä, mitä erityisesti naisille suunnatun lukutaitomateriaalin pitäisi viestiä.

– Saimme arvokasta palautetta ja näkökulmaa siihen, millaisissa rooleissa oppikirjojemme tarinat esittävät naiset. Lukutaitomateriaalien kuvitusta päivitetään, ja vastaisuudessa varmistetaan, että oppikirjoissa esiintyvät naiset tarjoavat motivoivia esikuvia lukemaan opetteleville naisille, Vitikainen kertoo.

Maailmassa on edelleen yli 750 miljoonaa lukutaidotonta aikuista; heistä 2/3 on naisia. Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelma ulottuu 13 Afrikan vähemmistökielelle Etiopiassa, Keniassa, Malawissa, Namibiassa ja Tansaniassa. Ohjelman myötä 20 000 naista oppii lukemaan.

Lue lisää

Lukutaitoa naisille Afrikassa
Agricola.fi
Lahjoita lukutaitotyöhön