AJANKOHTAISTA, YLEINEN |

Virsikirjan uudet virret puhuttelevat nykypäivän ihmistä

Rakas hengellinen laulu ”Maan korvessa kulkevi lapsosen tie” on lunastanut paikkansa virsikirjan uudessa lisävihkossa. Kaikkiaan lisävihkossa on 79 uutta virttä. Virsikirjan lisävihko otetaan virallisesti käyttöön 1. adventtina 27.11. Päätös uusista virsistä tehtiin kirkolliskokouksessa marraskuussa 2015. Nykyinen, vuoden 1986 virsikirja liitteineen säilyy entisellään, joten varsinaisesta virsikirjauudistuksesta ei ole kyse.

Osa uusista virsistä on sekä melodialtaan että virsirunoudeltaan hyvin erilaisia kuin mihin Suomessa on totuttu. Melankolisten ja joskus synkkienkin virsien sijaan kirkkokansa saa veisattavakseen virsiä, joissa kaikuu elämänriemu ja nykypäivä. Uusiin virsiin haluttiin löytää teemoja, jotka puhuttelevat nykyihmistä. Useassa virressä ihminen etsii paikkaansa elämässä ja pohtii uskonsa kestävyyttä.

Maailma on muuttunut 80-luvun puolivälistä 2010-luvulle tultaessa. Ihmisten suhtautuminen uskontoihin, uskoon ja kirkkoon on toisenlaista kuin ennen. Tämä näkyy myös uusissa virsivalinnoissa. Mukana on muun muassa Cat Stevensin tunnetuksi tekemä hymni ”Morning has broken” ja suomennos J. Newtonin ”Amazing Grace” -laulusta.

Kirkkohallitus aloitti uuden virsikirjan valmistelun jo viisi vuotta sitten. Kaikissa virsikirjoissa on edelleen mukana Katekismus ja jumalanpalvelusliitteet. Virret ovat myös soinnutettu. Lisävirret ja nykyinen virsikirja yhdessä kattavat jumalanpalvelus- ja seurakuntaelämän moninaiset tarpeet.

Uusia virsikirjoja lisävihkolla saa Pipliakaupasta. Tutustu virsikirjavalikoimaan www.pipliakauppa.fi

Tästä pääset katsomaan lisävihkon kaikki virret.

Juttu on julkaistu alunperin Piplia-lehdessä 2/16. Juttua on muokattu 25.11.2016.
Lue koko juttu tästä.