Blogi: PAKKO TIETÄÄ!

Joulun välipäivinä monella oli aikaa vastailla erilaisiin visailuihin – ja joillain jopa laatia sellaisia.
Tässäpä pieni visailu suoraan Samuelin kirjojen kääntäjän työpöydältä. 5 + 1 kysymystä, veikkaa yksin tai porukassa: Miltä seuraavat henkilökuvaukset kuulostavat?
Sijoittaisitko nämä nykymediaan vai jonnekin kaukaiseen historiaan, ajanlaskun alun takaisiin teksteihin?

  1. Merkittävä vallankäyttäjä, jonka historiasta tosin löytyy varsin vaatimattomiakin tehtäviä. Nousee jo nuorena yhteiskunnallisesti korkeaan asemaan. On suosittu vallanpitäjä mutta aiheuttaa kyllä välillä myös paheksuntaa tanssimalla vähissä vaatteissa.

    a) Usein lehtien sivuilla esiintyvä suomalainen poliitikko.
    b) Samuelin kirjojen Daavid (1. Sam. 17:15, 18:5, 2. Sam. 6:14, 16).

  2. Nainen, joka ei ole toiveestaan huolimatta onnistunut tulemaan raskaaksi. Tuntuu asiasta tuskaa niin, että välillä ei pysty edes syömään. Asia ei helpota, että kuulee toisilta aika ajoin hyvää tarkoittavia mutta kipeitä kommentteja aiheesta. Valmis tekemään paljon sen eteen, että lapsihaave toteutuisi.

    a) Yksi yli 40 000 suomalaisnaisesta, joka kärsii tahattomasta lapsettomuudesta; taisi olla viimekin vuonna haastateltavana jossakin syntyvyysaiheisessa lehtijutussa.
    b) Samuelin kirjojen Hanna (1. Sam. 1:5, 7, 8, 11).

  3. Nuori mies, joka on 5-vuotiaana menettänyt isänsä ja isoisänsä sodassa. Joutunut itsekin lähtemään pakoon levottomuuksia ja siinä rytäkässä vammautunut pysyvästi. Suhtautuu itseensä vähättelevästi – kenties juuri kovien kokemustensa ohjaamana.

    a) Traagisen tavalliseksi viime vuonna muuttunut esimerkkihenkilö päivän lehden sotauutissivuilta.
    b) Samuelin kirjojen Mefiboset (2. Sam. 4:4, 9:8)

  4. Mies, joka joutuu kulkutautiepidemian keskelle. Uhkana siintelevät mielessä myös ruokakriisi ja sotilaallinen hyökkäys. Kaoottinen tilanne saa yhtäältä miettimään, olisiko tämän voinut estää ja toisaalta tietysti: miten tämän voi lopettaa. Jotenkin selviytyy kaiken keskellä, vaikka tiukkaa on.

    a) Korona-ajan läpi rämpivä suomalaismies, tulee mieleen montakin esimerkkiä mediasta.
    b) Samuelin kirjojen Daavid (2. Sam. 24:13, 15, 10, 25)

  5. Innokas ja aikaansaava nuori. Kaikenlaista kahnausta syntyy isänsä kanssa, osin tarkoituksella, osin vahingossa, kun eletään tiiviisti yhdessä. Vallitsevassa elämäntilanteessa tärkeintä on ystävyys. Se kannattelee mutta myös raastaa: suurin suru on, kun olosuhteet pakottavat ystävästä eroon.

    a) Korona-ajan (tai no, minkä tahansa ajan) suomalaisnuori. Se, josta lehdissä kirjoitellaan vuoroin ihannoivasti, vuoroin kauhuissaan. Näyttäytyy toivona ja uhkana samaan aikaan.
    b) Samuelin kirjojen Jonatan (1. Sam. 14:1, 17, 27, 29; 18:1; 20:34, 41; 2. Sam. 1:26)

Ja vielä se +1:

Millaisia ovat Samuelin kirjojen henkilöhahmot?

a) Elämästä vieraantuneen oloisia – mutta mitä muutakaan voisi odottaa noinkin muinaisten tekstien hahmoista?
b) Ovat muuten kuin suoraan elävästä elämästä! Tunnistan näissä jopa itseni tai vähintään kaverini.
c) En vielä osaa päättää mutta alkoi kiinnostaa sen verran, että mistäs ne Samuelin kirjat löytyivätkään…? (Psst, täältä.)

Onnea kisaan – voittaja saa lukea Samuelin kirjat Kirkkoraamatun käännöksenä nyt heti ja uutena VT2028-käännöksenä pian viiden vuoden kuluttua!

Bonuskysymykseen vastaamalla voit päästä VT2028-käännöksen testaajaksi ja hyvässä lykyssä nähdä jo nyt luonnoksia viiden vuoden päästä julkaistavasta VT28:sta. Just for you!

Teksti: Hanna Vanonen, kääntäjä, eksegetiikan asiantuntija, Suomen Pipliaseura