Rauhaa!

iso kirja ja kädet kirjoittamassa vihkoon

Ombili, ”Anteeksi (sananmukaisesti: rauhaa)”, kääntäjä Pedro Nandesifeni sanoo ja pyytää puheenvuoroa kwanjaman ja ndongan käännöstiimin kokouksessa Namibiassa. Ambolaiseen tapaan omia näkökantoja ei esitetä vahvoina totuuksina. Hän esittää kysymyksen: ”Voiko oliiviöljyä syödä?” Kun on todettu yksimielisesti, että oliiviöljyä voi ihminen nauttia, aletaan keskustella siitä, onko raamatunkäännöksissä vanhastaan käytetty sana omumono ”risiinikasvi” (mm. Room. 11:17) sopiva vastine oliivipuulle.  

Risiinin siemenistä puristettavaa myrkyllistä öljyä voidaan käyttää pieninä määrinä lääkkeenä, mutta muuten koko kasvi on kuta kuinkin hyödytön. Se kasvaa ja kuihtuu nopeasti. Raamatun mailla arvossa pidetty oliivipuu taas versoo uutta vanhastakin rungosta, ja oliivipuun oksa symboloi toivoa ja rauhaa. Nykyään ambolaiset tuntevat oliiviöljyn, Angolassa myös oliivipuun.  

Öljymäen nimessä (mm. Matt. 21:1) risiinin korvaaminen vaatii vielä kirkkojen edustajien hyväksynnän heinäkuun kokouksessa. Rauhassa sovitellaan eriäviä mielipiteitä. 

Teksti: Riikka Halme-Berneking,  raamatunkäännöstyön asiantuntija, Suomen Pipliaseura. 

Käännösnurkassa Piplian raamatunkäännöstyön asiantuntijat ja kääntäjät avaavat erilaisia sanontoja, ilmaisuja ja termejä, mitä raamatunkäännöstyössä on tullut vastaan. Lue uusin Käännösnurkka ilmaisesta Piplia-lehdestä.

Lue myös

iso kirja ja kädet kirjoittamassa vihkoon

Kun vastaaminen muuttuu nostamiseksi

Raamatunkääntäjiä kehotetaan usein käyttämään luontevaa kieltä. Näin halutaan varmistaa, että Raamatun teksti on ymmärrettävää ja sujuvaa. Kaikki eivät kuitenkaan ole…

iso kirja ja kädet kirjoittamassa vihkoon

Ymmärrettäviä irtokiviä 

Raamatunkäännöstyön kiinnostavimpia haasteita oli lentävien raamatunlauseiden muotoileminen. En olisi halunnut ottaa yhtään ratkaisua valmiina, vaikka toisaalta kirjallisen kulttuurimme perustavien kielikuvien…