Pipliaseura tekee kehitysyhteistyötä kristilliseltä arvopohjalta. Pipliaseuran työn kautta myös syrjäytetyt saavat ihmisarvon. Lähimmäisenrakkaus voimistaa ihmistä.
Miten syrjäytettyjen asemaa parannetaan?
Kirjakieli tuo yksittäisille ihmisille välitöntä toivoa – mahdollisuuden oppia lukemaan. Lukeminen omalla kielellä on perustava ihmisoikeus ja avain moneen: koulutustason nousu vaikuttaa asenteisiin, edistää demokratiaa, lisää tasa-arvoa ja vähentää köyhyyttä.
Pipliaseura kääntää Raamattua eri kielille osana kirkkojen lähetystehtävää. Ihminen tavoitetaan parhaiten hänen omalla kielellään. Työn kautta vähemmistökielien ja -kansojen on mahdollista säilyttää oma identiteetti.
Hiv ja aids koskettavat jokaista afrikkalaista: ei ole perhettä, ystäväpiiriä tai sukua, jossa ei olisi hiv-positiivisia tai joka ei olisi haudannut aidsiin menehtynyttä. Siksi hiv ei ole yksin terveyskysymys vaan myös yhteiskunnallinen ja ihmisoikeudellinen haaste Afrikassa.
Kristillisellä hiv-työllä on mahdollisuus vaikuttaa laajasti koko yhteiskuntaan ja rakentaa eettisesti siltaa myös muihin uskontoihin. Kristillisen työn mahdollisuudet ovat jopa paremmat kuin pelkästään sekulaarin hiv-työn, koska Afrikan maissa uskonto on merkittävä osa kulttuuria ja uskonnollisten johtajien luottamus lähes välttämätöntä, jotta työ asenteiden muuttamiseksi on mahdollista.
Miksi Hiv-työ on tärkeää?
- Ihmiset osallistuvat hiv-testeihin
- Vertaisryhmiä on perustettu, ja diakoniaryhmät järjestävät ruokaa ja tukea.
- Perheissä on ruvettu puhumaan seksuaalisuudesta, mikä on olennaista hivin leviämisen estämiseksi
- Tartunnan enää ajatella olevan rangaistus Jumalalta. Hiv-ohjelmassa hyödynnetyt Raamatun kertomukset ja opetukset ovat kuitenkin avanneet toisen todellisuuden: rakastavan Jumalan ja Jeesuksen, joka ei tuomitse eikä hylkää. Jokainen ihminen on Jumalan luoma, ja siksi arvokas.
Miten Hiv-työ on muuttanut pipliaseurojen työtä?
Hiv-ohjelmalla on ollut laajakantaisia vaikutuksia mukana oleviin pipliaseuroihin ja niiden yhteistyöjärjestöön Yhtyneisiin Raamattuseuroihin. – Laupias samarialainen on luonut toimintamallin jakaa resursseja, antaa vertaiskoulutusta ja siirtää osaamista muihin hankkeisiin. Yhtyneiden Raamattuseurojen suhteet YK:hon ja muihin organisaatioihin ovat vahvistaneet pipliaseurojen brändiä. Hiv-ohjelma on osoittanut pipliaseurojen työllä olevan merkitystä myös kristillisten piirien ulkopuolella, toteaa yhteistyöjohtaja Terje Hartberg Yhtyneistä Raamattuseuroista.
Mitä Hiv-työ on tulevaisuudessa?
Uusien hiv-tartuntojen ja aids-kuolemien määrä on kääntynyt laskuun Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Maailman kaikista tartunnoista suurin osa kuitenkin tapahtuu alueella, ja siksi hiv-työ Afrikassa on edelleen tärkeää. Vaikka Suomen Pipliaseura vetäytyy Laupias samarialainen -ohjelmasta, työ Afrikassa jatkuu. Esimerkiksi Kamerunissa, Keniassa ja Ruandassa hiv-työtä on tehty pienimuotoisesti vuosia.
Burundissa kirkot ovat valmiita jatkamaan vapaaehtoisvoihin, mikäli saavat ohjelmamateriaalit ilmaiseksi. Viisi afrikkalaisen pipliaseuran pääsihteeriä sitoutui vuoden 2018 alussa kannustamaan muita maanosan seuroja tukemaan taloudellisesti hiv-työn toimistoa.
Suomen Pipliaseuran vuosikymmenen jatkunut hiv-työ Afrikassa päättyy seuran strategisen painopisteen siirtyessä lukutaitotyöhön. Seura on aktiivisesti kehittänyt Laupias samarialainen -hiv-ohjelmaa Norsunluurannikolla, Burundissa ja Malawissa, sekä ohjelmatasolla Afrikan pipliaseurojen hiv-työn toimiston kautta. Ulkoministeriö on tukenut työtä kehitysyhteistyövaroista yli kolmella miljoonalla eurolla vuodesta 2008.