Materiaaleja

Tällä sivulla esitellään erilaisia materiaaleja, joita voidaan hyödyntää Raamatun käytössä.

Painiva Jumala

Painiva Jumala – Yhdeksän niskalenkkiä Raamatusta -materiaali tarjoaa nuorille suunnattuja elämänmakuisia kuunnelmia ja toiminnallisia työskentelyjä raamatunkertomusten äärellä YouTubessa ja kirjana (Lasten Keskus 2017). Materiaali yhdistää kerronnallisuuden kautta raamatunkertomukset ja nuorten omat elämäntilanteet.

Raamatunkertomuksista kuunnelmia tuottanut Nuori kirkko ry järjestää kirkon työntekijöille suunnattua kertomusten kautta -Raamattu nuorisotyössä -koulutusta, joissa hyödynnetään myös Pipliaseuran DigiMarkus-evankeliumikäännöstä.

Kuunnelmasarja nuorille

”Mä tartten rahaa, pliis,
siis tilille jos saisin
perinnön nyt etukäteen
kunnon massislaissin.”

”Hei, tuolta iskä juoksee
halaa, hihkuu, suukottelee,
hyppää mun kaulaan.”

Tähän tapaan tuhlaajapoika räppää kuunnelmassa, jossa ”Isä juoksee vastaan”. Kuunnelma on osa Nuori kirkko ry:n tuottamaa Painiva Jumala -sarjaa, jonka kaikki kuunnelmat ovat vapaasti kuunneltavissa YouTubessa.

Kuunnelmat syntyivät, kun ryhmä nuorisotyöstä ja Raamatusta inspiroituvia ihmisiä kokoontui työstämään raamattumateriaalia nuorisotyöhön. Materiaalin nimeksi valittiin Painiva Jumala – Yhdeksän niskalenkkiä Raamatusta. Kuunnelmien lisäksi materiaalissa on mukana Vanhan ja Uuden Testamentin kertomuksiin liittyviä toiminnallisia työskentelyjä, värityskuvia ja meditaatiotekstejä. Kuunnelmien tuottaminen ja kaikille avoin julkaiseminen on ollut mahdollista Kirkon Mediasäätiön ja Tunkelon säätiön tuella.

Näytelmäkirjailija ja teatteriohjaaja Antti Sevanto on vastannut kuunnelmien käsikirjoituksista ja ohjauksista. – Ääni on tunteiden ja mielikuvien väline, Sevanto kertoo kuvatessaan kiinnostustaan tätä projektia kohtaan. – Esimerkiksi elokuvien tunnevaikutus perustuu pääosin ääneen. Jos katselee kauhuelokuvaa ilman ääniä, näkee vain käytävässä kävelevän ihmisen. Jännitys ja säpsähdys rakentuvat jousisoittimista ja muista äänitehosteista.

Kuunnelmien ideat syntyivät Antti Sevannon, kuunnelmien musiikista ja äänimaailmasta vastanneen Antti Vuoren sekä materiaalia työstäneen ryhmän työryhmän yhteisessä työskentelyssä.

Perinteisten kuunnelmien rinnalle haluttiin tehdä uudenlaisia toteutuksia, mahdollisimman monenlaisia ja erilaisia muotoja.
Antti Vuori kuvaa kuunnelmien syntyprosessia.

Kuunnelmien toteutustapojen monipuolisuus on tärkeää paitsi mielenkiinnon herättäjänä myös siksi, että raamatunkertomukset itsessään ovat niin moniulotteisia.

Nuoret ovat Painiva Jumala -materiaalin ja -kuunnelmien ensisijainen kohderyhmä. Käsikirjoitusten ja toteutustapojen kautta on haluttu tavoittaa erityisesti nuoret kuuntelijat.  – Äänimaisemiin perustuvat kuunnelmat ovat uudenlainen tapa lähestyä Raamattua, sytyttää nuorten kanssa keskustelua ja olla johdatuksena Raamatun maailmaan, Vuori kertoo.

Kuunnelmia kannattaa kuitenkin ottaa käyttöön myös muiden kuin nuorten kanssa. Esimerkiksi Psalmiin 139 perustuva kuunnelma on herkkä Jumalan puheenvuoro kaikenikäisille, kaunis ja lohduttava. Saarnat ja hartaudet elävöityvät, kun niihin ottaa mukaan äänimaisemia.– Näissä kuunnelmissa tiivistyy perustavaa laatua olevia asioita Jumalan ja ihmisen suhteesta kaikenikäisille, sanoo Antti Sevanto.

Kuunnelmien ääninäyttelijöinä ovat mm. Daikini, Enna Henriksson, Markus Bäckman, Matti Holi, Roosa Nyman, Jan-Christian Söderholm, Irja Rättö ja Marika Westerling.

Teksti: Sanna Jattu, Nuori kirkko ry

Lisätietoja

Tästä linkistä pääset kuunnelmiin.
Kertomusten kautta Raamattuun -koulutus
Toiminnallisia työskentelyjä Raamatun äärellä