Perustiedot  Piplian lukutaitotyöstä

Suomen Pipliaseura aloitti vuonna 2017 mittavan lukutaito-ohjelman Afrikassa. Työtä koordinoivat paikalliset pipliaseurat yhteistyökumppaneinaan kirkot ja paikallishallinto.

Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelman ensisijainen tavoite on vähentää lukutaidottomuutta Etiopiassa, Keniassa, Malawissa, Namibiassa ja Tansaniassa tarjoamalla lukutaito-opetusta naisille, jotka puhuvat 13 vähemmistökieltä. Tavoitteena on, että vuoteen 2024 mennessä 20 000 naista oppii lukemaan ohjelman lukutaitokursseilla.

Paikallisten pipliaseurojen henkilökuntaa koulutetaan niin, että ne pystyvät toteuttamaan laajoja vähemmistökielille suunnattuja lukutaito-ohjelmia vuoden 2022 jälkeen. Ohjelman kautta lisätään pipliaseurojen ja SIL Internationalin konsulttien tasa-arvotietämystä. Kullekin maalle on nimetty lukutaitotyön koordinaattori, joka ohjaa ja arvioi työn edsitymistä omalla alueellaan.

Tammikuussa 2022 Suomen Pipliaseuran panos kansainväliseen lukutaitotyöhön kasvoi merkittävästi, kun KT Kimmo Kosonen aloitti lukutaitotyön johtajana Suomen Pipliaseuran palveluksessa. Yhtyneiden Raamattuseurojen kanssa solmitun sopimuksen mukaisesti hän johtaa kansainvälistä pipliaseurojen lukutaitotyötä maailmanlaajuisessa yhteistyöverkostossa.

Lue lisää Lukutaitoa Naisille Afrikassa -ohjelmasta

Vuosiraportointi

Suomen Pipliaseura raportoi vuosittain yksityiskohtaisesti tukemiensa hankkeiden etenemisestä. Vuosiraportista löytyvät perustiedot hankkeesta ja vuoden aikana saavutetut tulokset. Raportin voi välittää esimerkiksi seurakunnan luottamushenkilöille tai lähetyksen vastuunkantajille.

Vuoden 2021 tuloksia

3227

oppilasta

88%

oppilaista on naisia

72%

Lukutaidon opettajista on naisia

Ajankohtaisia kuulumisia

Lue lisää lukutaidosta! Kuulumisia voi hyödyntää seurakunnan lähetysviestinnässä, esimerkiksi lähetysrengaskirjeissä, lähetyspiireissä tai seurakunnan lehdessä.

nainen pipo päässä liitutaulun vieressä

Dhimbat – taakse jätetty vähemmistökansa 

Pohjois-Namibiassa Angolan rajalla asuvat dhimbat, yksi maan vähemmistökansoista. Dhimbat ovat luonnonvaraisia paimentolaisia, mutta ovat asettautuneet asumaan kyliinsä, sillä he myös…

Pysäyttävä lukurauha

Pysähdyn, hengitän. Mieleni valtaa kiitollisuus. Ensi sunnuntaina vietetään Lukurauhan päivää. Tarkoituksena on rauhoittaa kokonainen päivä kirjojen lukemiselle. Tunsin vetoa aiheeseen, samalla…

Mies hymyilee hattu päässä

Lukutaito muutti elämäni

Oletko tullut ajatelleeksi, että ·    Lukutaidottomuus ei tarkoita vain kirjoja – myös reseptien lukeminen on mahdotonta ·    Liikennemerkit ja…

Materiaalia lukutaitotyöstä

Globaalikasvatusmateriaalia voi hyödyntää oman yhteistyösopimuskohteen tai yleisesti kansainvälisen vastuun esillä pitämisessä seurakunnassa.