Kevään huipputarjous: elämänmuutos 30 eurolla!

Kirja, josta leijailee taiteellisesti kirjoja

”Liity nyt, ja ehdit rantakuntoon kesäksi. Elämänmuutos on vain muutaman klikkauksen päässä” huutaa entisen kuntosalini tarjoussähköposti sohvaperunaa haastaen. 30 euron jäsenmaksu kattaa paitsi ympärivuorokautisen salinkäyttömahdollisuuden, myös 24/7 huonon omantunnon, kun tänäänkin tiikerikakku voittaa potentiaalisen rantaleijonan.  

30 euroa on myös summa, jolla nainen Saharan etäpuolisessa Afrikassa oppii lukemaan. Tarjoussähköposti on oikeassa: elämämuutos on vain muutaman klikkauksen päässä.  

*

Luku- ja kirjoitustaito on ylellisyys, jonka otamme usein itsestäänselvyytenä. Samalla se on ihmisoikeus, joka on kirjattu YK:n ihmisoikeuksien julistukseen. Silti joka seitsemäs aikuinen maailmassa ei osaa lukea tai kirjoittaa. 

Vaikka kuinka yritän, en osaa asettua sen ihmisen asemaan, joka ei osaa kirjoittaa omaa nimeään. Ei ymmärrä tienviittaa, ei reseptiä tai lääkeselostetta. Puhumattakaan siitä, että hän voisi avata lehden, kirjan tai Raamatun.

Ensin ajattelin verrata lukutaidottomuutta vaikkapa Kreikan kirjaimistoon, kuinka minä en osaa lukea kreikkaa, mutta kuinka minä ilman lukutaitoa edes tietäisin, mikä on Kreikka?

Suomen Pipliaseura kerää tänä keväänä varoja lukutaitotyöhön, jotta erityisesti naiset kehittyvissä maissa voisivat oppia lukemaan, työllistyä ja mahdollistaa perheilleen toimeentulon. Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelmassa 20 000 naista Saharan eteläpuolisessa Afrikassa oppii lukemaan.  

Yhden elämänmuuttavan lukutaidon hinta on 30 euroa.

Se on kuntosalijäsenyys kuukauden ajan. Se on kuohuviinipullo ravintolassa. Se on leffa, popcornit ja juoma. Ja me ansaitsemme ne kaikki.

En haasta sinua luopumaan, mutta haastan pohtimaan, millainen supervoima kyky lukea oikeasti on. Ja kenties niissä rajoissa kuin juuri sinä pystyt, lähtemään mukaan Agricola 2024 -keräykseen 

Keräys käynnistyy verkossa suomen kielen juhlapäivänä 9. huhtikuuta. Muutama klikkaus voi muuttaa elämän.

 Teksti: Mikko Huttunen

Lue myös

Pysäyttävä lukurauha

Pysähdyn, hengitän. Mieleni valtaa kiitollisuus. Sunnuntaina 18.2. vietetään Lukurauhan päivää. Tarkoituksena on rauhoittaa kokonainen päivä kirjojen lukemiselle. Tunsin vetoa aiheeseen, samalla…