AJANKOHTAISTA, YLEINEN |

Agricola-leivos lukutaidon puolesta

Agricolan päivää juhlitaan 9. huhtikuuta, joka on kansallinen liputuspäivä. Nykyään Agricolalla on Runebergin tapaan myös oma nimikkoleivoksensa. Katso yllä video leivoksen valmistamisesta.

Suomen Pipliaseura järjesti vuonna 2014  kilpailun, jossa etsittiin kansanäänestyksellä suomen kirjakielen isälle omaa leivosta. Voittajaksi äänestetty Agricola-leivos toimii lukutaitotyön symbolina.

Voittajan, blogisti Heidi Harjulan suunnittelemasta leivoksesta on kehitetty vuonna 2016 uudempi versio, jota on helppo tilata isompiin tilaisuuksiin paikallisilta leipomoyrittäjiltä – tai tehdä itse. Pipliaseuran kanssa kehitystyötä on tehnyt Kakkugallerian Sami Granroth.

Agricola-leivoksessa yhdistyvät edelleen perinteikkyys ja nykyaikaisuus. Siinä maistuvat suomalaiset juuret, kaurainen pohja ja puolukkainen täyte. Leivos muistuttaa lukutaitotyön merkityksestä sekä työstä, jota Mikael Agricola aikoinaan teki suomalaisten hyväksi. Toisin kuin meille suomalaisille, oikeus omaan kirjakieleen ja lukutaitoon ei ole kaikille kansoille itsestäänselvyys. Lue lisää lukutaitotyöstä

Agricola-leivoksia kahviloissa

Poikkea leivoskahveille Helsingissä ja Raumalla. Agricola-leivoksia myydään viikoilla 13 ja 14 Helsingissä Café Esplanadissa ja Café Succèsissa. Leivoksia on saatavilla myösKakkugallerian kahviloissa. Vanhan-Rauman Café SalissaKontion kahvilassa ja Prassenissa vietetään 4.4.–10.4. Agricola-leivosviikkoa yhteistyössä Satakunnan Pipliaseuran ja Rauman seurakuntien kanssa.

Agricola-leivoksia on tarjolla Pipliaseuran Tuomasmessun jälkeisillä teejatkoilla Helsingin Agricolan kirkolla 10.4. Agricola-leivoksia on saatavilla myös eri seurakuntien kahviloissa. Ks. 10.4. Tuomasmessun ohjelma


Leivoksen resepti
(10 kpl)

Pohja

200 g kaurakeksejä
90 g voita

Puolukkamousse

1 dl maitoa
1 dl kermaa
3/4 dl sokeria
3 kpl keltuaisia
3 kpl liivatetta
2,5 dl puolukkasurvosta
2 dl kermavaahtoa

Puolukkakiille

1 dl vettä
1 dl sokeria
1 rkl tärkkelyssiirappia/hunajaa
2,5 dl puolukkasurvosta
2 kpl liivatetta

Pohja

Jauha keksit ja sulatettu voi kauhalla tai tehosekoittimessa. Painele murut kakkumuotin pohjalle.

Mousse

Laita liivate likoamaan kylmään veteen. Kuumenna maito, kerma ja sokeri kattilassa kiehuvaksi. Lisää kuumaa seosta vähän kerrallaan keltuaisten joukkoon. Kaada keltuaisseos takaisin kattilaan ja kuumenna varovasti 82-asteiseksi (kunnes on vähän saostunut). Vältä seoksen keittämistä, muuten tulee siitä rakeinen. Kaada seos siivilän läpi toiseen astiaan. Lisää kuumaan seokseen valutetut liivatteet. Anna seoksen jäähtyä. Lisää siihen puolukkasurvos ja kääntele nuolijalla varovasti pehmeä kermavaahto moussen joukkoon. Kaada mousse kakkuvuokaan ja anna asettua jääkaapissa muutama tunti.

Kiille

Liota liivatteet kylmässä vedessä noin 20 min. Keitä vesi, sokeri ja tärkkelyssiirappi. Anna seoksen jäähtyä noin 50-asteiseksi. Lisää valutettu liivate ja varmista, että se liukenee lämpimään nesteeseen. Lisää puolukkasurvos. Lisää kiille varovasti kakun päälle. Laita kakku jääkaappiin hyytymään.

Koristele punaherukoilla tai puolukoilla.