30 vuotta Pipliaa - toiminnanjohtaja Markku Kotila jää eläkkeelle

Aprillipäivänä 30 vuotta sitten ulkosuomalaistyön pappi palasi Saksasta Suomeen avatakseen Piplian toimiston oven uutena toiminnanjohtajana. Juuri valmistunutta uutta Kirkkoraamattua mainostettiin raitiovaunujen kyljessä, radiossa ja televisiossa. Kyseessä oli ensimmäinen iso kristillinen mainoskampanja, ja se oli kerännyt kiinnostusta. Toiminnanjohtaja Markku Kotila pääsi toisena työviikkonaan aamutelevisioon kertomaan raamattukampanjoinnista. 

90-luvulla joillakin oli pelkoja, että kirjat katoavat digitalisaation myötä. – Näin ei ole käynyt, vaan kirja on saanut uusia muotoja, Kotila huomioi. Kotilan aikana myös Raamattu on digitalisoitunut. Piplia kehitti Raamatun lukuun mobiilisovelluksen. Vuonna 2020 julkaistiin kännykkään tarkoitettu Uuden testamentin käännös ja tällä hetkellä suomennetaan Vanhaa testamenttia samoin periaattein.  

– Raamattu kiinnostaa yhä, Kotila iloitsee. – 90-luvulla parin ensimmäisen vuoden aikana vuoden uutta kirkkoraamattua myytiin voin 700 000 kappaletta.  Nyt jo ensimmäisen vuoden aikana UT2020-käännöksellä oli puoli miljoonaa käyttäjää. 

Uuden toiminnanjohtajan ensimmäinen työtehtävä oli Piplian uudelleen järjestely. Vuodet Saksassa olivat koulineet hänestä taitavan organisoijan, ja tätä taitoa hyödynnettiin myös kansainvälisessä pipliaseurojen verkostossa. – Olen pyrkinyt rekrytoimaan taloon aina itseäni fiksumpia ihmisiä, Kotila virnistää silmälasien takaa. – Johtoajatuksenani on ollut hakea Pipliaan uudenlaista osaamista tulevaisuuden tarpeisiin pitkällä tähtäimellä.  

Toisenlaiset maailmat 

Ikkunalaudalla on kehyksissä kellastunut kuva. Siinä nuori Kotila kättelee miestä valkoisessa hiipassa. Työ on kuljettanut häntä tapaamaan paria paavia ja kirkkojen keskeisiä johtajia. Kotila istui Yhtyneiden Raamattuseurojen hallituksessa 12 vuotta ja kuului useisiin kansainvälisiin ohjausryhmin. Työ vei eri puolelle maailmaa.  

– Olen nähnyt, miten hyvin erilaisissa olosuhteissa ihmiset elävät kristittyinä. Erityisesti Kiina on jäänyt sydämeeni. Egyptin köyhien kristittyjen tai Intiassa kastittomien yhteisön parissa vietetty aika on avannut silmäni toisenlaisille maailmoille. Hienoimmat juhlat ovat olleet Afrikassa, siellä osataan iloita! Yhä uudestaan olen kohdannut sen, kuinka eri kirkot toimivat yhdessä, Kotila muistelee matkoja.  

Kotila jätti Piplian toiminnanjohtajan paikan luovassa ja energisessä vaiheessa. Vanhan testamentin uusi suomennos VT2028 on käynnissä, uusi Raamattukurssi valmisteilla, raamatunkäännöksiä ja lukutaitoluokkia syntyy maailmalla. Uusi toiminnanjohtaja Petri Merenlahti aloitti kesäkuun alussa.