Agricola-viikko: 20 000 naista Itä-Afrikassa oppii lukemaan

Suomalaiset saivat kirjakielen, kun Agricola käänsi Uuden testamentin. Tämä avasi tien lukutaitoon ja koulutukseen. Pipliaseurat tekevät maailmalla samankaltaista työtä kuin Agricola aikoinaan Suomessa. Lukutaito saa aikaan hyvän kierteen – nyt on meidän vuoromme antaa sille vauhtia!

Agricolan päivää vietetään 9.4. Suomen Pipliaseura on perinteisesti järjestänyt sen yhteydessä lukutaitokampanjan, jonka tarkoitus on muistuttaa suomalaisia kansainvälisen lukutaitotyön merkityksestä. Kampanja lisää tietoisuutta lukutaidosta osana ihmisoikeuksia. Vuonna 2017 alkanut Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelma on Pipliaseuran kärkihankkeita. Se ulottuu 16 Itä-Afrikan vähemmistökielelle Malawissa, Keniassa, Etiopiassa ja Tansaniassa. Koulutamme 800 opettajaa, ja he opettavat 20 000 aikuista naista lukemaan!

Vuonna 2014 yleisöäänestyksellä valittu Agricola-leivos toimii kansainvälisen lukutaitotyön symbolina. Leivoksessa maistuu juureva kaura ja raikas puolukka, ja niitä on saatavissa kampanjan aikaan kahviloissa eri puolilla maata. Leivoksia on helppo leipoa myös itse.

Kampanjasivut: Agricola.fi            

Lisätietoa
Terhi Huovari, viestintä- ja varainhankintajohtaja
terhi.huovari@piplia.fi, +358 40 546 9016
www.piplia.fi

 

Suomen Pipliaseura tekee maailmanlaajuisesti työtä, jotta ihmiset tavoitetaan heidän omalla kielellään. Pipliaseura kääntää ja kustantaa Raamattua, edistää lukutaitoa vähemmistökansojen parissa sekä parantaa syrjäytettyjen asemaa. Suomen Pipliaseura on osa Yhtyneiden Raamattuseurojen (UBS) verkostoa, joka toimii 200 maassa tai alueella. Vuonna 2017 UBS tuki lukutaito-opetusta 52 kielellä 30 maassa.