Egyptin tähtitaivaan alla

Nyt tiedämme, että jouluun liittyy monta kertomusta.
Ja yhdessä niistä muodostuu joulutarina. Myrna 10-v.

Viime vuonna Pohjois-Kairossa asuva Myrna sai kokea unohtumattoman joulun: hän sai elämänsä ensimmäisen joululahjansa. Kymmenvuotiaan tytön koko olemus loisti iloa, kun hän avasi pakettiaan. Se sisälsi Raamatun tarinoita, värityskirjoja ja palapelejä joulun kertomuksista. Ne johtivat Myrnan ja hänen kolme sisarustaan tutkimaan Raamatun tarinoita tunti toisensa perään. Niiden kautta he oivalsivat, että joulutarina on kokonaisuus, joka muodostuu erilaisista palasista.

Muistammeko mekään, kuinka jouluun kätkeytyy monta erilaista tarinaa – ihmetystä, ahdistusta ja pelkoa, mutta samalla odotusta, toivoa ja valtavaa riemua?

Surun ja ilon näyttämö

Raamatussa kerrotaan Marian ja Joosefin pakomatkasta vastasyntyneen Jeesus-lapsen kanssa Betlehemistä Egyptiin. Egypti oli pakopaikka, johon Jumala johdatti.

Nouse, ota lapsi ja hänen äitinsä mukaasi ja pakene Egyptiin. Pysy siellä, kunnes käsken sinun palata. Matt. 2:13

Joulun kertomus koskettaa Egyptiä, mutta maa on monen muunkin tärkeän Raamatun tapahtuman näyttämönä: Abraham pakeni nälkää Egyptiin, sinne orjaksi myyty Joosefkin päätyi – ja yleni koko valtakunnan taloudenhoitajaksi. Mooses puolestaan muistetaan Egyptin prinssinä, joka johti ahdistettuun asemaan joutuneet israelilaiset pois Egyptistä kohti luvattua maata.

Voimme ehkä kuvitella, kuinka Egyptin kirkkaan tähtitaivaan alle kätkeytyy monta erilaista tarinaa. Ne kertovat ahdistuksesta, vankeudesta, mutta myös vapaudesta ja toivosta. Niitä kirjoitettaessa on vuodatettu surun kyyneliä, mutta myös laulettu kiitosta sydän iloa täynnä.

Historia tuntee Egyptin yhtenä maailman varhaisimmista korkeakulttuureista. Kristinuskollakin on syvät juurensa Niilin suistoilla, sillä evankeliumi saavutti maan jo ajanlaskumme ensimmäisinä vuosikymmeninä. Egyptin kristittyjä kutsutaan kopteiksi tänäänkin.

Viime vuosina Egyptistä on kantautunut synkkiä uutisia. Kristittyjä on ahdisteltu, kirkkoja on poltettu ja koteja tuhottu. Vaikka vähemmistönä elävät koptit ovat ahtaalla, heillä on elinvoimainen ja kasvava kirkko.

Luulin, että olemme liian syrjässä

Pipliaseuran työ koskettaa kymmeniä tuhansia Egyptin lapsia, nuoria ja heidän perheitään. Työtä tehdään yhdessä paikallisten seurakuntien kanssa. Ne toimivat pienillä resursseilla, ja siksi tukemme merkitsee paljon. Erityisesti maaseudulla tuen tarve on suurta. Monissa maaseudun perheissä lastenraamattu onkin perheen ainoa Raamattu.

Kairon laitamilla sijaitsee 400 hengen seurakunta, jossa Pipliaseuran työntekijät vierailivat. Pastori oli yllättynyt mutta syvästi iloinen: ”luulin, että olemme liian syrjässä tavoitettaviksi.” Vierailu oli hedelmällinen. Sen tuloksena seurakunnan lapsille järjestettiin Kingo-festivaali -niminen lastentapahtuma, jossa Raamattuun tutustuttiin taiteen ja ilmaisutaidon keinoin. Seurakunnalle lahjoitettiin myös erilaista raamattumateriaalia tukemaan lasten ja nuorten parissa tehtävää työtä.

Pipliaseuran Egyptin työ tavoittaa myös koulujen kristittyjä lapsia. Siellä kymmenet tuhannet lapset saavat kauniita kuvallisia lastenraamattuja. Erityisen suosion ovat saaneet suuret lasten raamattutapahtumat, jotka kokoavat yhteen tuhansia lapsia eri puolilla maata. Nuoret ja teini-ikäiset kokoontuvat yhteen kykykilpailuun ja raamattutapahtumaan, jossa he kilpailevat Raamatun tuntemuksessa ja erilaisissa taidelajeissa.

Nyt syttyy valot tuhannet

Lempikirjamme nimi on Etsitään. Luemme kirjaa yhä uudestaan, ja opimme aina jotain uutta. Pikkusiskoni Miriam on ihastunut värikkäiden kuvien pieniin yksityiskohtiin. Myrna

Myrna on neljästä sisaruksesta vanhin. Hänen kotinsa Pohjois-Kairossa on keskellä metallitehtaita, joista saasteet leviävät hänen leikkikentilleen. Isä on töissä tehtailla ja äiti saa pientä tuloa kirkon ompeluprojektista.

Joulun valo syttyi Myrnan kodissa viime jouluna. Hän ja koko perhe saivat lahjan, koska joku oli muistanut heitä. Näin joulutarina elää tänään. Tänäkin jouluna tuhannet valot syttyvät Egyptin tähtitaivaan alla, kun lapset saavat oman Raamatun.

Pysähdytään mekin joulun sanoman äärelle ja annetaan sen täyttää koko sydämemme.

Sillä lapsi on syntynyt meille, poika on annettu meille. Jes. 9:5

 

Lahjoita Egyptin joulukeräykseen
Teksti: Erika Niemelä