Elämä pyhiinvaelluksena: Suhteisiin luotu

Sinut on luotu olemaan erilaisissa suhteissa: vanhempiisi, lähellä oleviin ihmisiin ja Jumalaan. Osin määrityt itsekin näiden suhteiden kautta. Pyhäinpäivän alla matkakumppaneitasi ovat perille päässeet läheisesi. Kannat heitä mukanasi. Olet heihin suhteessa, halusit tai et. Seuraava raamattumietiskely ohjaa sinua ottamaan tuntumaa näihin suhteisiin rakastavan Jumalan katseen alla.

Voit tehdä mietiskelyn yksin tai ryhmässä.

Mikäli ohjaat tämän rukouksen ryhmälle, voit käyttää ohjeita lähes sellaisenaan lukien ne ryhmälle ääneen. Tarvitset hiljentymistä varten aikaa ja rauhallisen tilan.

1. Valmistautuminen

Aloita lyhyellä valmistautumisrukouksella, joka on sinulle tuttu (esim. Isä meidän) tai siunaa itsesi ristinmerkillä: ”Isän ja Pojan ja Pyhän hengen nimeen”.

Lue seuraava teksti 23 kertaa:

Jeesus sanoo:

»Älköön sydämenne olko levoton. Uskokaa Jumalaan ja uskokaa minuun. Minun Isäni kodissa on monta huonetta – enhän minä muuten sanoisi, että menen valmistamaan teille asuinsijan. Minä menen valmistamaan teille sijaa mutta tulen sitten takaisin ja noudan teidät luokseni, jotta saisitte olla siellä missä minä olen. Te tiedätte kyllä tien sinne minne minä menen.»

Tuomas sanoi hänelle: »Herra, emme me tiedä, minne sinä menet. Kuinka voisimme tuntea tien?» Jeesus vastasi: »Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.»
Joh. 14:1–6

– hiljaisuus –

2. Kiitos

Anna mieleesi nousta muistoja poisnukkuneista ihmisiä, jotka ovat olleet sinulle tärkeitä. Ajattele niitä asioita, joista voit olla kiitollinen näissä ihmisissä. Tule tietoiseksi lahjoista, joita Jumalan on sinulle heidän kauttaan antanut.
Pitäydy tietoisesti vain kiitoksen mielialassa.
Anna sille tilaa itsessäsi. Ilmaise kiitollisuus rukouksessa Jumalalle.

– hiljaisuus –

3. Pyydä herkkyyttä

Pyydä Jumalalta herkkyyttä nähdä se, mitä hän haluaa sinun näkevän elämässäsi. Pyydä, että saisit ymmärrystä ja viisautta hänen suunnitelmalleen.

– hiljaisuus –

4. Katsele

Anna mielesi vapaasti katsella asioita ja tapahtumia, joita sinulle tulee mieleen muistellessasi edesmenneitä ihmisiä.
Mistä tunteista alat tulla tietoiseksi? Älä torju tai tuomitse mitään tunteita. Sinun ei tarvitse ratkaista mitään. Olet turvassa Jumalan rakastavan katseen alla.

– hiljaisuus –

5. Keskustele Jumalan kanssa

Anna katselevan mielesi purkautua rakastavalle Jumalalle. Pyydä Jumalan parantavaa ja lohduttavaa kosketusta. Jos mieleesi nousee jokin erityinen asia, johon koet, että sinun tulisi tarttua tai joka painaa mieltäsi, keskustele siitä rukouksessa Jumalan kanssa. Pyri kertomaan Jumalalle, mitä ajattelet ja tunnet.

– hiljaisuus –

6. Pyydä johdatusta

Lue vielä kerran raamatunteksti. Ajattele Jumalan suunnitelmaa sinun elämällesi. Pyydä johdatusta tuleviin päiviin ja elämääsi. Jätä itsesi kokonaan Jumalan varaan.

– hiljaisuus –

Päätä rukous Herran siunaukseen.

Teksti: Antti Siukonen

Lisätietoja

Teksti on osa Elämä pyhiinvaelluksena -mietiskelymateriaalia. Elämä pyhiinvaelluksena on Suomen Pipliaseuran, Hiljaisuuden ystävien ja PyhiinvaellusTampere-hankkeen yhteinen reformaation merkkivuoden materiaali. Lue tästä koko materiaali: Elämä pyhiinvaelluksena.

Elämä pyhiinvaelluksena -tekstejä julkaistaan vuoden 2017 Piplia-lehdissä.