Elämä pyhiinvaelluksena: Valo saapuu taloosi

Jeesus otti mukaansa Pietarin, Jaakobin ja Johanneksen ja vei heidät korkealle vuorelle yksinäisyyteen, pois toisten luota. Siellä hänen ulkomuotonsa muuttui heidän nähtensä ja hänen vaatteensa alkoivat hohtaa niin kirkkaan valkoisina, ettei kukaan vaatteenvalkaisija maan päällä voi sellaista saada aikaan.

Sitten heille ilmestyi Elia ja hänen kanssaan Mooses, ja nämä keskustelivat Jeesuksen kanssa. Pietari sanoi Jeesukselle: ”Rabbi, on hyvä, että me olemme täällä. Me teemme kolme majaa: sinulle ja Moosekselle ja Elialle.” Hän ei näet tiennyt mitä sanoa, sillä he olivat kovin peloissaan. Mark. 9: 2–9.

On vuoden pimein aika. Arki ja kaamos käyvät voimille. Syksy tuntuu siltä kuin kiipeäisi vuorelle. Päivien pimetessä valmistaudumme kuitenkin valon juhlaan. Vuoden pimeimpänä aikana katsotaan valoa, joka ei ole lähtöisin tästä luomakunnasta.

Kirkastusvuorella Jeesuksen oppilaat katselivat omin silmin luomatonta valoa. Paikka oli niin hyvä, että Pietari olisi halunnut rakentaa siihen majoja, asuntoja.

Kulje valon kanssa

Kristus tulee vieraaksi sinun taloosi. Lue vielä kertomus Kristuksen kirkastumisesta. Sulje silmäsi ja luo mielikuva tapahtumasta. Näe Kristuksen ulkomuodon muutos, hänen hohtavat vaatteensa ja hänestä lähtevä kirkkaus.

Kertomuksen mukaan tässä valossa on hyvä olla. Anna Kristus-valon tavoittaa sinut.

Keskity katsomaan valossa ilmestyvää Kristusta. Hän tulee sinun luoksesi ja liittyy sinun seuraasi. Kuulostele hetki, miltä tuntuu olla Kristuksen valossa. Hän haluaa kulkea sinun maisemassasi, sinun elämässäsi. Anna Kristus-valon valaista koko maisema. Miltä se näyttää? Minkälaista reittiä Kristus sinua kuljettaa?

Luo mielikuva talosta, johon te tulette. Anna Kristus-valon valaista talo ja sen sisäänkäynti.
Mene hänen kanssaan sisälle taloon.

Pyydä Kristusta johdattamaan sinua haluamaansa reittiä talon eri tiloissa. Kirkkaus valaisee eteisen ja talon sisätilat. Lähde kulkemaan talon huoneissa. Älä kiirehdi. Näe, kuuntele ja tunnustele. Havainnoi huonekaluja ja esineitä. Onko talossa muita ihmisiä? Onko talossa hiljaista vai kuuletko siellä ääniä? Tunne, miltä talossa tuntuu? Miltä siellä tuoksuu? Minkälainen ilmapiiri sisällä vallitsee?

Kristus haluaa viedä sinut johonkin paikkaan talossa. Mihin hän sinut vie? Kuuntele, mitä Kristus sanoo sinulle. Mitä vastaat hänelle? Puhu hänelle omista asioistasi. Kuuntele, mitä hän vastaa.

Kun, teillä on aika sanoa jäähyväiset, palaatte talon ovelle. Miten hyvästelette toisenne?

Lähde kulkemaan paikkaan, josta lähditte liikkeelle. Kun saavut sinne, avaa silmäsi ja tule tietoiseksi ympäristöstä.

Mitä mielikuvamatka kertoo sinulle Kristuksen kirkastuminen -raamatuntekstistä?

Mitä teksti kertoo sinulle sinusta itsestäsi?

Teksti: Martti Asikainen


Lisätietoja

Teksti on osa Elämä pyhiinvaelluksena -mietiskelymateriaalia. Elämä pyhiinvaelluksena on Suomen Pipliaseuran, Hiljaisuuden ystävien ja PyhiinvaellusTampere-hankkeen yhteinen reformaation merkkivuoden materiaali. Lue tästä koko materiaali: Elämä pyhiinvaelluksena.

Elämä pyhiinvaelluksena -tekstejä julkaistaan vuoden 2017 Piplia-lehdissä.