Emerita professori Kaisa Häkkinen palkittiin kirkon kulttuuripalkinnolla

Kirkon kulttuuripalkinto 2017 on myönnetty professori emerita Kaisa Häkkiselle. Arkkipiispa Kari Mäkinen jakoi palkinnon 30.1.2017 Helsingissä.

Kaisa Häkkinen on tehnyt mittavan uran suomen kielen historian ja etymologian tutkijana, yhtenä keskeisenä tutkimusalana on Mikael Agricolan kieli. Tämä on johtanut hänet tutkimaan Agricolan ohella myös muuta reformaation alkuajan suomenkielistä liturgiaa, mm. Westhin koodeksia, vanhinta suomenkielistä liturgista lähdettä.

Kaisa Häkkinen on merkittävällä tavalla vaikuttanut erilaisissa Reformaation merkkivuoden hankkeissa. Vuosina 2011–2014 hän toimi virsikirjan lisävihkon suomenkielisen työryhmän suomen kielen asiantuntijana laajentaen siinä roolissa virsiemme kielellistä ilmaisua.

Emerita prof. Kaisa Häkkinen ja Suomen Pipliaseura ovat tehneet yhteistyötä Reformaation merkkivuonna. Tuloksena julkaistiin Häkkisen editoima Agricolan Uusi testamentti vuodelta 1548. Editio toi Agricolan tekstin ensi kertaa helposti luettavaan muotoon, nykyistä kirjoitusjärjestelmäämme noudattaen. Agricolan Uusi testamentti on luettavissa DigiMarkus.fi-palvelussa.

Hän on myös tutkimusalansa popularisoija, mistä viimeisin esimerkiksi on yhdessä Tytti Issakaisen, Maisa Tonterin ja Pekka Rahkosen kanssa toimitettu, lapsille tarkoitettu ”A sanoi Agricola” (Kirjapaja 2017).

Kirkon kulttuuripalkintoa on jaettu vuodesta 1992 lähtien. Se jaetaan vuosittain tunnustuksena kristillisen sanoman kannalta merkityksellisestä taiteellisesta toiminnasta tai kulttuuriteosta. Palkinto on arvoltaan 6000 euroa.

Aiempina vuosina palkinnon ovat saaneet muun muassa gospelmuusikko Jaakko Löytty, Ulla-Lena Lundberg teoksellaan Jää sekä Kauneimmat joululaulut-tapahtuma.

Kulttuuripalkinnon saajasta päätti työryhmä, jonka jäseniä ovat ohjelmistosuunnittelija Antti Alanen, professori emerita Liisi Huhtala, toimintakeskuksen johtaja Anna-Mari Kaskinen, kirjailija Antti Nylén ja toimittaja Pekka Heikkilä.