Globaalikasvatukseen virikkeitä: Muutosvoimana Raamattu 

poika näyttää rannettaan, jossa on risti-tatuointi

Aiemmin seurakunnissa globaalikasvatusta kutsuttiin lähetys- ja kansainvälisyyskasvatukseksi. Tehtävä on edelleen sama: rakentaa ymmärrystä kansainvälisestä maailmasta ja tukea tekoja kohti kestävää tulevaisuutta. Piplia tuottaa seurakunnille ja kasvattajille monipuolista materiaalia globaalikasvatuksen ja kansainvälisen vastuun toteuttamisen tueksi. Globaalikasvatusmateriaali on tarkoitettu kaikenikäisille, ei vain kasvuikäisille lapsille ja nuorille.

Raamatun sanoma muuttaa yksilöiden ja yhteiskuntien elämää. Tämä on Pipliaseuran globaalikasvatuksen lähtökohta. Uusimman globaalikasvatuksen materiaalin teemana on ”Muutosvoimana Raamattu”. Kumppanina toimii Egyptin Pipliaseura, missä Raamatun sanoman vaikutus näkyy yhteisöjen arjessa. Koska Egyptissä kristityt ovat vähemmistönä, Raamatun merkitys kristittyjen identiteetin tukena korostuu. Arjen kristillisyys on aktiivista, yhteisöllistä ja mukana kaikilla elämänalueilla.

Muutosvoimana Raamattu -materiaali tarjoaa ikkunan egyptiläiseen kristillisyyteen, joka poikkeaa esimerkiksi suomalaisesta luterilaisesta kristillisyydestä. Tämä herättelee tarkastelemaan omaa kristillisyyttään ja omaa kristityn identiteettiään. Kaikki kristityt eri puolilla maailmaa lukevat kuitenkin samaa Raamattua ja kantavat yhteistä vastuuta luomakunnassa.

Piplian globaalikasvatusmateriaali seurakunnan työn tukena

Piplian globaalikasvatusmateriaali sisältää virikkeitä, joiden avulla seurakunnassa voidaan käsitellä arvoja, kristittynä kasvamista sekä suhdetta Raamattuun. Materiaali välittää tuoretta tietoa Egyptistä ja siellä tehtävästä työstä. Seurakuntien ja yksittäisten lahjoittajien tukeman työn vaikutukset tulevat näkyviksi egyptiläisten kristittyjen elämäntarinoissa. Sillä, mitä teemme ja annamme itsestämme Suomessa, on vaikutusta maailman toisille puolille asti. Teoillamme täällä on väliä!

Globaalikasvatusmateriaalin löytyy Piplian uudistuneilta verkkosivuilta piplia.fi/globaalikasvatus. Materiaali on kaikkien kiinnostuneiden käytettävissä maksuttomasti ja vapaasti ilman salasanoja. Materiaalipankista löytyy muun muassa toiminnallisia työskentelyitä ja lyhytvideoita, Powerpoint-esityksiä ja artikkeleita, hartauksia ja päivänavauksia. Aineistoa voi hyödyntää monipuolisesti seurakunnan eri tilaisuuksissa ja eri käyttäjäryhmissä. Kirkkokahveille, piireihin, nuorisotyöhön, rippikouluun ja lapsille on omat työskentelynsä.

Globaalikasvatuksen materiaalit on kerätty ja koostettu Egyptissä yhteistyössä paikallisten kumppanien kanssa. Paikallisten ihmisten elämäntodellisuus näkyy ja kuuluu materiaalissa. Globaalikasvatusmateriaalin avulla seurakunta voi pitää esillä suomalaista lähetystyötä ja esitellä tukemaansa kohdetta sekä oppia globaalin vastuun toteuttamisesta. Pipliaseura tuottaa joka vuosi uutta globaalikasvatuksen materiaalia seurakuntien käyttöön. Painopiste on eri vuosina Raamatun kääntämisessä, lukutaidossa tai Raamatun käytössä. Jatkossakin voi odottaa, että Piplialta saa materiaalia näistä kaikista teemoista.

leipäkori

Leipä elämän vertauskuvana

Yksi esimerkki Piplian globaalikasvatuksen materiaaleista on ”leipä elämän vertauskuvana” -työskentely. Egyptissä ehtoollisella käytettävä leipä leivotaan kirkon leipomossa ennen messua. Loput siunatut leivät jaetaan messun jälkeen kaikille halukkaille Se tuo siunauksen niille, jotka eivät voineet osallistua messuun itse. Näin jumalanpalvelusta jatketaan arkisen elämän keskellä. Leipä elämän vertauskuvana” työskentelyn avulla voi esimerkiksi diakonian tai lähetyksen ryhmissä tutustua egyptiläiseen leipäkulttuuriin ja pohtia jokapäiväisen leivän merkitystä ja Jumalan huolenpitoa. Työskentely sopii erityisesti paaston aikaan ja Leipäsunnuntain ympäristöön.

Tule Muutosvoimana Raamattu -virikekoulutuksiin 2023

15.3. klo 14-15.30 webinaari, lähetys- ja kansainvälinentyö
16.3. klo 14-15.30 webinaari, nuoriso- ja rippikoulutyö

Lisätiedot ja ilmoittautumiset: piplia.fi/tapahtumat/ 

Nettimateriaalin lisäksi voit tilata omaan seurakuntaasi materiaaliesitteen osoitteesta info@piplia.fi. Esitteestä löytyy napakka tietopaketti kumppanimaa Egyptistä sekä raamattutyöstä Egyptissä ja Suomessa. Lisäksi esitteessä on yksi valmis työskentely, jonka voi ottaa suoraan käyttöön.