Hyvää ystävänpäivää!

Suomen Pipliaseura tahtoo toivottaa kaikille hyvää ystävänpäivää. Sananlaskujen kirjassa sanotaan ystävyydestä:

Paljon ystäviä – vähän ystävyyttä, tosi ystävä on enemmän kuin veli.  (Sananl. 18:24)

Tämän tietää myös burundilainen Ndayisaba Vincent, jonka ystävystyi naapurinsa hiv-positiivisen naisen kanssa pelastaen hänet masennukselta ja kenties pelastaen tämän hengen.

– Ennen uskoin, että hiv-positiivinen ihminen oli kuolemaisillaan. Siksi pelkäsin edes puhua heille, pelkäsin tartuntaa. Naapurissani asui leski, joka oli joutunut maanmiestensä leimaamaksi hivin takia. Hän yritti monta kertaa itsemurhaa, Ndayisaba kertoo häpeillen menneisyydestään

Ndayisaba osallistui Laupias Samarialainen –seminaariin, missä pyrittiin haihduttamaan hiviä ympäröiviä ennakkoluuloja. Hän oppi, että tartunnan saanutkin ihminen voi elää hyvää elämää lääkityksen avulla. Seminaari jälkeen hän alkoi työn vakuuttaakseen kylänsä ihmisiä menemään testeihin ja lopettamaan hiviä ja AIDS:ia sairastavien leimaamisen. Kuitenkin suurin huoli ja ahdistus oli naapurin masentuneesta leskirouvasta, jolla ei ollut ketään tukenaan.

– Lopulta rohkaistuin ja menin naapurini luokse pyytämään anteeksi.

Ennakkoluulojen nyt hälvettyä Ndayisaba ja naapuri huomasivat, miten paljon heillä oli yhteistä ja ystävystyivät. Ndayisaba tuki uutta ystäväänsä lääkärissä ja suostutteli tämän aloittamaan lääkityksen.

– Nyt hän voi paljon paremmin, Ndayisaba kertoo hymyillen.

Ystävykset Burundissa - Henkilöt eivät liity juttuun.
Ystävykset Burundissa – Henkilöt eivät liity juttuun.