Ilo palasi elämään

Winfrida ”Wini” Magawa on 25-vuotias nainen, kahden lapsen äiti, Morongorossa Tansaniassa. Wini oli lapsuuden perheestään ainoa, joka ei päässyt koskaan kouluun. Luku- ja kirjoitustaidon hän oppi vasta aikuisena, Pipliaseuran lukutaitokurssilla.

Suomen Pipliaseuran tiimi tapasi Winin vuonna 2019 Gairon kylässä, Tansaniassa ja teki hänestä videodokumentin ”Ainoa, joka ei päässyt kouluun”. Videolla Wini kertoi, miten hänen muut sisaruksensa pääsivät kouluun, mutta vanhemmat eivät nähneet hyväksi kouluttaa häntä.

Tansanian Pipliaseuran lukutaito-ohjelman koordinaattori Rose Mremalla oli mahdollisuus työmatkallaan Morongorossa kysyä, mitä Wini Magawan elämään kuuluu tällä hetkellä. Wini kertoo ajatuksistaan ennen lukutaito-opiskelun aloittamista.

Luku- ja kirjoitustaidottomana aikuisena koin itseni onnettomaksi ja tunsin häpeää.  Lukutaidottomuus vaikeutti osallistumistani kyläyhteisömme ja seurakuntamme toimintoihin. Lukutaidottomuus heijastui myös lasteni kasvatukseen. En pystynyt lukemaan lasten terveyteen liittyvistä asioista enkä hengellistä materiaalia. En osannut auttaa lapsiani koulutehtävissä. Halusin muutosta. Kesäkuussa, vuonna 2018, liityin Gairon kylässä alkaneeseen lukutaitoryhmään.

Lukutaito palautti ilon elämään

Katsokaa minua nyt, Winfrida toteaa. Nyt minä luen ja kirjoitan. Opiskelin kuusi kuukautta lukutaitoluokassa ja tuo aika muutti elämääni hyvään suuntaan. Läpäisin loppukokeen ja sain todistuksen. Kurssin jälkeen, onnistuin avaamaan pienen puodin kotini lähelle. Myyn papuja, kookospähkinöitä, sipuleita, vihanneksia ja joitakin keittiötarvikkeita. Pikku kauppani on menestynyt. Pidän kirjaa myynnistäni. Jotkut vanhemmat kirjoittavat ostoslistan ja lähettävät lapsensa toimittamaan kauppa-asiat. Minä pystyn lukemaan ostoslistan ja myyn heille sen, mitä listassa luki.

Winin mielen täyttää kiitollisuus lukutaidon tuomasta muutoksesta.

Kiitän Jumalaa Tansanian Pipliaseuran lukutaitoryhmästä kylässäni. Lukutaitokurssin myötä ilo palasi elämääni. Pystyn nyt lukemaan myös Raamattua ja muita kirjoja seurakunnassamme. Autan lapsiani heidän koulutehtävien teossa sekä pystyn allekirjoittamaan oman nimeni erilaisiin dokumentteihin.

Wini ottaa lukutaitokurssin oppikirjan ja kertomuskirjat aina mukaan puotiinsa.

Luen niitä silloin, kun odottelen asiakkaita. Iloitsen kovasti tiedosta, että Pipliaseura aloittaa lisälukutaitoryhmiä peruskurssin käynneille. Aion liittyä sellaiseen. Toivon, että osallistumiseni rohkaisee muitakin naisia mukaan opiskelemaan lukutaitoa omaksi, perheensä, kirkkonsa ja koko yhteisönsä hyväksi. Jumala siunatkoon Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelmaa.

Teksti: Satu Toukkari
Kuvat: Katri Saarela