Juhlat Nanjingissa: 200 miljoonaa Raamattua painettu Kiinassa

Maailman suurimmassa raamattupainossa Kiinassa painettiin tänä syksynä 200 miljoonaa Raamattua. Amity Printing Companyn (APC) merkittävää rajapyykkiä juhlittiin suuren kansainvälisen kutsuvierasjoukon kanssa marraskuun puolivälissä Nanjingissa Kiinassa.

Ensimmäisen sadan miljoonan Raamatun painamiseen kirjapainolla meni 25 vuotta – ja nyt se teki historiaa painamalla toiset sata miljoonaa vain seitsemässä vuodessa.

Vuodesta 2003 lähtien APC on laajentanut Raamattujen toimituksia ulkomaille, ja tähän päivään mennessä se on painanut 115 miljoonaa Raamattua yli 140 maahan tai alueelle. Raamatuista 85 miljoonaa on mennyt jakeluun Kiinaan sisällä mukaan lukien näkövammaisten Raamattu sekä Raamatut 11 Kiinan vähemmistökielelle.

Raamattu yhdistää ja ravitsee Kiinan kirkkoja

Juhliin oli kutsuttu merkittäviä vieraita Kiinan kirkosta, valtionhallinnosta kuin myös edustajat Yhtyneistä Raamattuseuroista (United Bible Societies) sekä muista kansainvälisistä järjestöistä.

Ensimmäisen päivän juhlallisuudet sisälsivät avajaisseremonian sekä raamattunäyttelyn avajaiset Nanjingin kirjapainon tiloissa. Amity Printing Companyn ylimmän johdon, Kiinan kristillisen neuvoston ja Kansallisen kolmen itsen liikkeen johtajien puheet johdattivat juhlaa eteenpäin.

Avajaispuheessaan Amity Foundationin (AF) ja Amity Printing Companyn (APC) hallituksen puheenjohtaja Qiu Zhonghui kiitti edesmennyttä piispa K.H. Tingiä ja tohtori Han Wenzaota Amity Printing Pressin perustamisesta yhdessä Yhtyneiden Raamattuseurojen kanssa vuonna 1987. Hän mainitsi perustamisen merkittäväksi teoksi Kiinan kirkkojen ja koko globaalin kirkon kannalta.

Pastori Xu Xiaohong, Kansallisen kolmen itsen liikkeen (National TSPM of the Protestant Churches in China) puheenjohtajan mukaan Raamattu yhdistää ja ravitsee Kiinan kirkkoja. – Pastorimme rakastavat Raamattua, sanoi Xu. Hän jatkoi kertomalla, miten he saarnaavat sekä opettavat hengellisiä totuuksia tarkasti ja selkeästi käyttäen ymmärrettävää kieltä. Ihmiset etsivät Raamatusta Jumalan sanaa valaisemaan kulkuaan. Raamattu varustaa ihmisiä todistamaan yhteisössään.

Yhtyneiden Raamattuseurojen pääsihteeri Michael Perreau onnitteli Amity Printing Companya merkittävästä rajapyykistä. Hän kuvasi APC:n perustamisen ja 200 miljoonan Raamatun valmistumisen olevan käsittämätön ihme. Perreau muistutti myös, että on yhä ihmisiä, jotka odottavat Jumalan sanaa omalla kielellään ja kansoja, jotka eivät ole kuulleet Jumalan puhuvan heidän sydämensä kieltä. – Rukoukseni tulee olemaan, että kun APC viettää 300 miljoonan painetun Raamatun juhlaa, se voisi kattaa kaikki ihmiset, sillä Raamattu kuuluu kaikille.

Nanjingissa nyt painettu 200 miljoonas Raamattu oli Etelä-Afrikan Pipliaseuran tilaamassa raamattuerässä. Etelä-Afrikan Pipliaseuran pääsihteeri Dirk Gevers mainitsi, että tämän huomionosoituksen saaminen tuntuu Nobel-palkintoa paremmalta.

Kiitollisuus, perintö ja kehitys

Iltapäivän tilaisuudessa kirkon, yliopiston ja seurakuntien johtajat sekä pastorit viitoittivat polkua Raamatusta kiinalaiseen yhteiskuntaan, katolisuuteen ja kristillisyyteen, kiinalaiseen teologiaan ja kirjallisuuteen, ulkomaisiin yhteyksiin sekä kirjapainokäytäntöihin. Sisältöjä peilattiin akseleilla: kiitollisuus – perintö – kehitys. Nanjingin kirjapainoa ei nähty tekniikan kautta vaan merkittävänä kristillisyyden mahdollistajana ja edistäjänä Kiinassa.

Juhlan loppupuolella APC luovutti lahjat Kiinan protestanttiselle kirkolle, Katoliselle kirkolle sekä Yhtyneille Raamattuseuroille merkittävästä työstä APC:n hyväksi. – Kiitämme vilpittömästi Yhtyneitä Raamattuseuroja yli 30 vuoden luotettavasta kumppanuudesta ja kansainvälisestä yhteistyöstä, lausui APC:n hallituksen puheenjohtaja Qiu.

UBS China Partnershipin johtaja Kua Wee Seng kiitti Jumalaa siunauksesta, jota Amity Press on saanut osakseen. Amity Printig Companyn olemassaolon ja toiminnan on hänen mukaansa mahdollistanut Kiinan kirkkojen, Amity-säätiön ja Yhtyneiden Raamattuseurojen verkoston ihmeellinen yhteistyö sekä Kiinan viranomaisten ja koko muun maailman tuki. – Kun kiinalaiset ja muu maailma on lukenut nämä Raamatut, uskomme, että ’niin käy myös sanan, joka minun suustani lähtee: se ei tyhjänä palaa vaan täyttää tehtävän, jonka minä sille annan, ja saa menestymään kaiken, mitä varten sen lähetän’, hän lainasi Jesajan kirjaa (Jes. 55:11).

Myös Suomen Pipliaseura oli kutsuttu paikalle; juhlaan osallistuivat hallituksen jäsen Anne Haverinen ja viestintä- ja varainhankintajohtaja Terhi Huovari. Pipliaseura oli kulttuurivallankumouksen jälkeen mukana tukemassa Nanjingin kirjapainon perustamista 1980-luvulla. Suomesta kirjapainon tarpeisiin toimitettiin mm. kymmenen vuoden ajan raamattupaperia. Myös Amity Printing Companyn perustamista tukeneet pipliaseurat huomioitiin juhlassa.

Teksti: Terhi Huovari