Kaimana pyhimys

Egyptin koptikristityt ovat olleet pitkään ääri-islamistien vainon kohteena. Viimeisen vuoden aikana kopteihin on kohdistettu useita terrori-iskuja. Koptit ovat Lähi-idän suurin kristittyjen yhteisö. Egyptin 90 miljoonasta asukkaasta noin 10 prosenttia on kopteja.

Kairolaiset koptikristityt Fahimin ja Nahlan muistelevat parinkymmenen vuoden takaista esikoistyttären nimen rekisteröintiä.

– Kun esikoisemme syntyi, menin rekisteröimään hänet väestörekisteriin ja ilmoitin hänen nimensä Marinaksi.

– Mitä?, älähti virkailija. Etkö ymmärrä, että sellainen kristillinen nimi tuo hänelle vaikeuksia tulevaisuudessa? Kirjoitanko vaikka Mariam? Me muslimit käytämme sellaista ja näin tyttö säästyy monilta vaivoilta.

– Ei!, Fahim vastasi. Marina on hänen nimensä. Näin kaikki tietää, että olemme kristitty perhe ja marttyyrien perillisiä.

Marina sai nimensä Margareeta Antiokialaisen mukaan, joka on ortodoksisessa kirkossa Pyhä suurmarttyyri Marina. Pikkusisko sai nimensä Febronia Nisibilaisen mukaan. Hän oli assyrialainen nunna, joka kidutettiin kuoliaaksi 20-vuotiaana.

Molemmat tytöt kantoivat marttyyrin nimeä tietämättä tulevaisuudestaan.

Vuosien kuluttua perhe muutti kaupungin laidalta Kairon keskustaan lähemmäs tyttärien kouluja, sillä Kairon liikenne on kaoottista ja kristityn elämä haasteellista. Marina oli juuri aloittanut yliopistossa ja Febronia oli vielä iloinen lukiolainen.

Muutosta koitui tytöille harmiakin, kun ystäväpiiri jäi entiseen seurakuntaan kaupungin laidalle. Tytöt kävivät usein tapaamassa ystäviään ja osallistuivat jumalanpalvelukseen, vaikka uusi kotiseurakunta, Pyhä Pietarin ja Johanneksen Botroseyan kirkko sijaitsi lähempänä kotia.

Joulukuun 11. päivä 2016 oli tavallinen sunnuntai. Tällä kertaa Marina ja Febronia suuntasivat yhdessä lähimpään kirkkoon osallistuakseen jumalanpalvelukseen. Vanhemmat eivät päässeet mukaan. Tytöt lähtivät ajoissa ja olivat kirkossa ennen klo 10 alkavaa jumalanpalvelusta.

Sitten maailma muuttui…

Pommi räjähti klo 10, kun jumalanpalvelus oli alkamassa. Egyptin turvallisuusviranomaisten mukaan pommi sisälsi vähintään 12 kiloa räjähteitä. Kuolonuhreja oli 29 ja loukkaantuneita 49. Monet iskun uhreista olivat sunnuntain jumalanpalvelukseen osallistuneita lapsia ja naisia.

Marina ja Febronia kuolivat välittömästi. Kesäkuun alussa istuin muutamien Pipliaseuran edustajien kanssa Fahimin ja Nahlan olohuoneessa. Tyttöjen vanhemmat kertoivat meille tapahtumasta arasti, mutta avoimesti. Meidät ympäröi Marinan ja Febronian kuvat sekä tietoisuus siitä, että olemme pyhällä paikalla.

Itkimme yhdessä. Suru on yhteinen.

– Näin kaikki tietävät, että olemme kristitty perhe ja marttyyrien perillisiä. Nämä sanat jäivät soimaan päässäni pitkään. Tämä on monen Egyptin kristityn todellisuus.

Teksti: Richard Brewis