Kasvokkain Kristuksen kanssa

Avilan Teresa (Pyhä Jeesuksen Teresa) syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 500 vuotta. Hän oli espanjalainen nunna, joka on julistettu katolisen kirkon rukouksen opettajaksi.

Teresalle oli alussa vaikeaa kuvitella Kristuksen hahmoa sisällään kuten hänen aikansa hengelliset kirjat opettivat meditaatiosta. Hän etsi yksinäisen paikan ja hiljaisen hetken, jotta voi pitää Herrallemme seuraa, sulki silmänsä ja ajatteli, että Jeesus on hänen vierellänsä – he katsoivat toisiaan. Tästä alkoi syntyä intiimi keskustelu ja seikkailu rukouksen maailmaan.

”Koska en kyennyt selvittelemään asioita älyllisesti, yritin saattaa Kristuksen sisimpääni läsnä olevaksi, ja minusta tuntui nähdäkseni paremmalta viipyessäni niissä hänen elämänsä vaiheissa, joissa hän oli mahdollisimman yksin. Minusta näytti, että yksin ja ahdistettuna hän olisi varmaankin sallinut minun saapua luokseen, koska oli avun tarpeessa. Tällaisia yksinkertaisia ajatuksia minulla oli paljon. Erityisen hyvä oli oloni kuvitellessani hänen rukoustaan Getsemanen puutarhassa, jossa olin hänen seuranaan. Ajattelin hänen hikeään ja ahdistustaan siellä ja halusin pyyhkiä tuskaisen hien hänen otsaltaan, mutta muistaakseni en milloinkaan uskaltanut ryhtyä siihen, sillä silmieni edessä olivat raskaat syntini. Tapanani oli viipyä siellä niin kauan kuin ajatukseni sallivat, sillä ne vaivasivat minua monella tapaa. Ennen kuin nukahdin yössä, tapanani oli jättää itseni Jumalan haltuun levätäkseni hyvin. Monien vuosien ajan ajatukseni viivähtivät tällöin hetkeksi tässä puutarhan rukouksen tapahtumassa.” (Kirjasta Elämäni)

Meillä jokaisella voi olla samanlaisia tuntemuksia kuin Teresalla, mutta olemme erilaisia. Meistä kukaan ei ole tuntenut Kristusta, kun hän eli fyysisesti maan päällä. Kuka vaan voi sulkea silmänsä ja nähdä rakkaansa sisäistä mielikuvaa käyttäen.

Älköön mikään
huolettako sinua.
Älköön mikään
pelottako sinua.
Kaikki on ohimenevää.
Kärsivällisyys
voittaa kaiken.
Siltä, joka pysyy Jumalassa
ei puutu mitään.
Jumala yksin riittää.

Teksti: Ulla Lumijärvi.

Kirjoittaja toimii Heponiemen Hiljaisuuden keskuksessa toiminnanjohtajana ja pappina. Kiinnostus Avilan Teresaan on vienyt myös Mystiikan yliopistoon Avilaan, missä Lumijärvi opiskeli Teresaa ja Ristin Johannesta.