Krista Kosonen lukee psalmit äänikirjaksi

Nainen luurit korvilla lukee puhelimesta psalmeja

Tummasävyinen naisääni lukee tekstiä lempeän rauhallisesti. Ääni on tuttu tv:stä, elokuvista ja UT2020 Uuden testamentin suomennoksen äänikirjasta. Näyttelijä Krista Kosonen antaa äänensä myös 21.3.2024 julkaistavalle uudelle suomennokselle psalmeista.

– Nämä psalmit ovat aivan valtavan hienoa kieltä. Niitä on nautinnollista lukea. Kun niitä lukee ääneen, ne ikään kuin hyväilevät. On voimakkaita kielikuvia ja ihania kohtia, Kosonen kommentoi lukemaansa tekstiä.

Psalmit 2024 on ensimmäinen julkaistava osa VT2028 Vanhan testamentin suomennoksesta. Uusi psalmikäännös julkaistaan sekä tekstinä että äänikirjana Raamattu.fi-sivustolla ja Piplia-sovelluksessa. Koko Vanha testamentti VT2028 valmistuu vuonna 2028.

Näyttelijä on papin tytär, jolle Raamatun tekstit ovat tuttuja jo lapsuudesta saakka.

– Huomasin hakevani esimerkkiä isästäni, kun luen Raamattua ääneen. Haen rauhallista rytmiä ja sitä, etten tulkitse liikaa, Kosonen kertoo studiossa psalmilukujen keskellä.

Psalmit aikamme kielellä

Pipliaseura on tehnyt uutta psalmien käännöstä elokuusta 2022 lähtien. Raamatunkääntämiseen osallistuu aina suuri joukko asiantuntijoita. Psalmeja, kuin myös koko Vanhan testamentin käännöstä, tehdään kääntäjien, ekumeenisen ohjausryhmän ja Piplian asiantuntijoiden yhteistyönä.

Psalmit 2024 -käännöksessä on huomioitu parikymppisten kielentaju, mutta vastaanotto ei katso ikää: lukijoita ja kuuntelijoita ovat kaikenikäiset.

Keskeinen periaate on, että käännöksen kieli on hyvää ja vivahteikasta yleiskieltä, joka avautuu 2020-luvun ihmiselle vaivatta. Suomennos on muotoiltu niin, että sama käännös toimii luontevasti itsekseen luettuna, ääneen luettuna sekä kuunneltuna äänikirjana.

Käännöstä on testattu laajasti jo kääntämisen aikana, ja palautteet on otettu huomioon käännöksen viimeistelyssä.

– Näistä teksteistä saa rauhaa ja lohtua. Toivoisin, että myös sellaiset, joille Psalmit eivät aiemmin ole tuttuja, voisivat löytää tämän äänikirjan, Kosonen kertoo.

 

Tervetuloa verkossa järjestettävään Psalmit 2024 -julkistusjuhlaan

Psalmit tulevat luettavaksi ja kuunneltavaksi ilmaiseksi Raamattu.fi-sivustolle sekä Pipliasovellukseen 21.3.2024. Puhelimessa psalmit kulkevat mukana siellä, missä sinäkin. Myös julkaisujuhlaan voit osallistua puhelimen tai tietokoneen välityksellä mistä vain. Juhlat järjestetään verkossa 21.3.2024 klo 16–17.

Ilmoittaudu mukaan

Lue myös:

Jumala ei nukahtele

Psalmi 121 on tunnettu matkapsalmi, jossa kuvataan kattavasti Jumalan antamaa varjelua ja suojelua. Kun lyhyttä psalmia tutkii syvemmälle, tulee esille…

Kirje Daavidille?

Psalmien uutta suomennosta lukiessani herää ajatus kirjeestä Daavidille. Kirjoittaisinko? Mieli tekisi, mutta en tohdi. Miksi en? Oikeastaanhan hän on jotenkin…