Lähi-idässä haasteena islamilainen ääriajattelu

Simon K. Azazian vierailee Suomessa ensimmäistä kertaa.

Suomen Pipliaseura järjestää yhdessä Hyvinkään seurakuntien kanssa Näe minut -raamattutapahtuman Hyvinkäällä 21.–22.5.2016. Tapahtuman teemana on Lähi-itä. Paikalle saapuu mielenkiintoisia vieraita: Simon K. Azazian Palestiinan Pipliaseurasta ja kirkkoherra Samer Azar Jordaniasta.

Lähi-idän pipliaseuroilla, kirkoilla ja yksittäisillä kristityillä on vaikeimpina haasteina islamilaisen ääriajattelun leviäminen, kristittyihin kohdistuva syrjintä ja paikoitellen suoranainen vaino. Levottomuudet ja painostus ovat ajaneet ihmiset pois kotimaastaan, eikä muuttoliike pois Lähi-idästä näytä hiipumisen merkkejä.

Palestiinan Pipliaseura tukee kristittyjä

– Pipliaseuramme vaikein haaste on kasvava islamilainen ääriajattelu ja kristittyihin kohdistunut koventunut kielenkäyttö. Nämä ilmiöt ovat kuin aalto, joka on pyyhkäissyt yli koko arabimaailmaan, koskien myös palestiinalaisalueita, sanoo Palestiinan Pipliaseuran PR ja viestintäjohtaja Simon K. Azazian Itä-Jerusalemista.

Toinen iso haaste on jatkuva konfliktitilanne Israelin miehittämillä alueilla.

– Miehityksen epäoikeudenmukaisuus miljoonien palestiinalaisten elämässä Gazassa ja Länsirannalla aiheuttaa ihmisissä turhautumista, epätoivoa ja suoranaista toivottomuutta. Nämä taas purkautuvat valitettavina nuorten miesten tekeminä puukotusiskuina israelilaisia vastaan. Kaiken tämän keskellä kristityt palestiinalaiset kokevat mahdottomana jatkaa asumista kotiseudullaan. Ihmiset pyrkivät muuttamaan ulkomaille, Simon K. Azazian sanoo.

Palestiinan Pipliaseuran keskeisimpinä tavoitteina on tukea kristittyjä palestiinalaisyhteisöjä, antaa aineellista apua syrjityille ja apua tarvitseville asuinyhteisöille, välittää toivoa ja rohkaisua kasvavalle sukupolvelle sekä rauhan ja anteeksiannon edistäminen sanoin ja teoin palestiinalaisalueilla.

Azazian aloitti Palestiinan Pipliaseurassa vuonna 2002.

– Käytän työstäni mieluummin sanaa palvelustehtävä, kuin työ. Nykyisessä tehtävässäni vastaan pipliaseuramme viestinnästä ja PR-tehtävistä. Johdan myös lukuisia yhteisökehityshankkeita eri kaupungeissa palestiinalaisalueilla, Gaza, Nablus ja Jeriko mukaan lukien, Simon K. Azazian kertoo työstään.

Lähi-idän kristityt rauhanrakentajina

samer_azar– Me arabikristityt haluamme rakentaa siltoja eri uskontojen välille. Olen vahvasti mukana muslimien ja kristittyjen dialogissa, sanoo Samer Azar.

Jordanian ja Pyhän Maan luterilaisenkirkon, Hyvän paimenen seurakunnan kirkkoherra Samer Azar on toiminut kansainvälisissä ja ekumeenisissa yhteyksissä sekä edistänyt kristittyjen ja muslimien uskontojenvälistä vuoropuhelua.

Azar on työskennellyt 20 vuotta luterilaisena pappina Ammanissa. Pieneen, mutta aktiiviseen seurakuntaan kuuluu 250 jäsentä. Jordanian asukkaista 97 prosenttia on sunnimuslimeja, vain kolme prosenttia väestä on kristittyjä. Jordaniassa kristityt saavat elää rauhassa, mutta arabikevään vaikutukset ovat osa arkea.

Syyrian sodan myötä Jordaniaan on saapunut yli 1,4 miljoonaa pakolaista. Toisesta naapurimaasta Irakista pakolaisia on tullut yli 500 000. Maassa on ennestään yli kaksi miljoonaa pakolaista.

Azar perusti vuonna 2007 ekumeenisen keskuksen Ammaniin, luterilaisen kirkon yhteyteen. Keskus tarjoaa matalan kynnyksen kohtaamispaikan eri kulttuureja ja uskontoja edustaville ihmisille. Keskuksessa käyvät korkean tason vieraat ja tavalliset ihmiset.

– Olemme virallisesti tunnustettu toimija. Sillä ei ole suurta merkitystä, minkä kokoinen kirkkomme on, vaan sillä, mitä saamme aikaan. Työn laatu on merkittävä.

Samer Azar on mukana Jordanian Pipliaseuran hallituksessa. Hän näkee Jordanian Pipliaseuran merkittävässä roolissa ekumeenisena toimijana, uskontojen keskinäisessä ymmärtämisessä ja kunnioituksessa. Pipliaseuralla on hyvät suhteet viranomaisiin ja maan hallintoon, samoin moniin yhteiskunnallisiin ja ei-kristillisiin järjestöihin.

Simon K. Azazian ja Samer Azar saapuvat Suomeen toukokuussa. Mahdolliset haastattelut perjantaina 20.5. Helsingissä tai Hyvinkäällä viikonloppuna 21.–22.5.

Simon K. Azazian tavattavissa juhlien aikana:
1012 Näe minut torilla
12–14 Kuule minua – yhteiskristillinen laulutapahtuma
15.30–17 Näe minut -päätilaisuus
Sunnuntaina klo 11 Jumalanpalveluksessa Hyvinkään Helluntaitemppelissä

Samer Azar tavattavissa juhlien aikana:
10–12 Näe minut torilla
15.30–17 Näe minut -päätilaisuus
19–21 Tuomasmessu

Yhteydenotot:

Terhi Huovari, viestintäjohtaja, Suomen Pipliaseura, puh. 040 546 9016, terhi.huovari@piplia.fi
Katri Saarela, viestintäsuunnittelija, Suomen Pipliaseura, puh. 050 441 5298, katri.saarela@piplia.fi