Lukutaito tuo työtä, toivoa ja tulevaisuuden – Agricolan päivää vietetään 9.4.

Mikael Agricola, Turun piispa ja uskonpuhdistaja, loi Uuden testamentin suomennoksellaan suomen kirjakielen pohjan sekä kirjoitti ja käänsi ensimmäiset suomenkieliset painetut kirjat.

Häntä pidetäänkin siksi suomen kirjakielen ja suomenkielisen kirjallisuuden isänä. Agricolan ja suomen kielen päivää vietetään 9.4.

Agricolan työ jatkuu, sillä monella kielellä ei vielä ole kirjakieltä, Raamattua tai opetusta. Suomen Pipliaseura tekee maailmalla samankaltaista työtä kuin Agricola aikoinaan Suomessa, avaamalla tietä lukutaitoon ja koulutukseen.

Opettaja Johanna Tjikulya: ”Kiitän Jumalaa kaikesta.”

Jopa 90 % dhimbankielisistä namibialaisista on lukutaidottomia. Karjan kasvatus muuttuneessa ilmastossa ei enää tuo leipää pöytään. Siksi perinteistä paimentolaiselämää eläneet dhimbat joutuvat nyt etsimään töitä kodin ulkopuolelta.

Työtä on vaikeaa saada, jos ei osaa lukea. Pipliaseuran lukutaitokurssilla dhimbat oppivat lukemaan ensimmäistä kertaa omalla kielellään.

”Opin lukemaan. Nyt voin saada töitä.”

Opettaja Johanna Tjikulya on omakohtaisesti kokenut muutoksen, jonka lukutaito voi namibialaiselle tuoda.

– Koulutusta ei ole aina arvostettu dhimba-kulttuurissa, mutta tämä koulutus luo toivoa. Itsekin opin lukemaan, ja nyt saan tehdä töitä ja rakentaa perheelleni tulevaisuutta, Johanna kertoo.

– Arjen pienet asiat, se että ymmärrän lapseni lääkereseptin, ovat äidille valtavan tärkeitä muutoksia. Tänään kiitän Jumalaa kaikesta. Siitä, että hän näki kansamme, meidät, jotka oli unohdettu.

Lähde mukaan keräykseemme, jonka turvin 20 000 naista Saharan eteläpuolella oppii lukemaan. He oppivat ensimmäistä kertaa kirjoittamaan nimensä. He saavat identiteetin, mahdollisuuden auttaa itseään ja rakentaa perheelleen varmemman huomisen. He voivat lukea Raamattua ja oppia rakastavasta Jumalasta.

Lahjoita nyt lukutaito naiselle Afrikassa. Lahjoitat myös työn ja tulevaisuuden.

Lahjoita verkossa

Lahjoita puhelimella:

10 €: lähetä tekstiviesti PIPLIA numeroon 16499.
20 €: lähetä tekstiviesti PIPLIA20 numeroon 16499.

Mobile Pay -lahjoitusnumero: 92600