Miten voit sietää epävarmuutta nykyistä paremmin? Papin neuvo: älä tukahduta tunteitasi

Joskus kuulee sanottavan, että elämässä menestyminen vaatii kykyä sietää epävarmuutta. Mutta mitä menestys sinulle tarkoittaa? Entä epävarmuus?

Epävarmuus voi olla ”aitoa ja oikeaa” elämäntilanteeseen liittyvää epävarmuutta. Esimerkiksi korona on tuonut meidän kaikkien elämäntilanteisiin aivan uudenlaista epävarmuutta töiden jatkumisen suhteen, ja myös oman ja läheisten terveyden suhteen. Korona on lisännyt myös maailmantalouden epävarmuutta.

Toisaalta epävarmuus voi olla ihmisen oma tapa suhtautua asioihin: ikään kuin itsevarmuuden vastakohta. Oletko sinä mielestäsi epävarma ihminen? Onko epävarmuudessasi jotain, joka vaivaa sinua ja johon tahtoisit tarttua? Mutta miten?

– On aivan olennaista olla rehellinen itselleen: ettei yritä peittää kielteisiä tunteitaan. Tunteita ei pidä tukahduttaa, vaan ne olisi hyvä kohdata ja niistä kannattaa puhua. Muuten niihin voi jäädä kiinni, kertoo pastori Ulla Oinonen.

– Lähtökohta tälle tunnetyölle on tietysti antaa omalle itselle ja omille tunteilleen aikaa. Meidän Tunteellinen työmatka -podcasteja kuunnellessa on mahdollisuus päästä kosketuksiin omien tunteiden kanssa. Jotain unohdettua voi nousta esiin

– Lopulta omien tunteiden tunnistamisessa on kyse siitä, uskaltaako omasta elämästään ottaa vastuun. Kannattako katua vai sittenkin ottaa oppiakseen ja kasvaa kohti uusia mahdollisuuksia?

Kuuntele podcastit täältä

Tunteellinen työmatka -podcastiä voit kuunnella Piplia.fi– sivustolla, Spreakerissä, Spotifyssa ja Google Podcasts– ja Apple Podcasts-palveluissa. Yksi jakso keskittyy yhteen tunteeseen ja sen aikana pastori Ulla Oinonen ja pastori, paripsykoterapeutti Juha Petterson pohtivat tunteita ja niiden merkitystä. Jakso kestää noin työmatkan verran. Omien tunteiden ymmärtäminen auttaa ymmärtämään ihmisyyttä sekä sitä, mistä Raamatussa on kyse.

Suomen Pipliaseuran toteuttama Tunteellinen työmatka -podcast on tehty yhteistyössä Töölön seurakunnan kanssa.

Tilaa Pipliaseuran uutiskirje

Pysy ajan tasalla ja tilaa Pipliaseuran uutiskirje. Uutiskirje ilmestyy noin kerran kuussa. Kirje sisältää ajankohtaisia uutisia Pipliaseuran kampanjoista, työn vaikutuksista, tapahtumista sekä Pipliakaupan tuotteista.