Muutosvoimana lukutaito: Miesten ääni – lukutaito-oppia myös miehille

Turkana-läänissä, Keniassa, naiset opiskelevat lukutaitoa 20 kylässä (2021). Luokkiin kokoontuu viikoittain yhteensä 567 oppilasta. Heidän joukossaan on myös iso joukko miehiä, jotka haluavat oppia saman taidon kuin naisetkin. Ketään opetukseen tulijaa ei käännytetä pois.

Lähes joka toinen turkana-kansaan kuuluva on lukutaidoton, joten lukutaito-ohjelma vastaa suureen koulutustarpeeseen. Lukutaito mahdollistaa perheille paremman osallisuuden yhteiskunnassa, kuten tien jatko-opintoihin valtion koulutusjärjestelmässä.

Kaikki viime vuonna lukutaitokurssin läpäisseet pääsivät jatkamaan opintojaan jatkokurssille. Tällä keskitytään englannin, swahilin, numeroiden ja laskutaidon opiskeluun Kenian opetusministeriön opetusohjelman mukaisesti.

Ulos pimeydestä

Jatkokurssilla opiskeleva Paulo Ekitalan haluaa toimia ”miesten äänenä” ja kertoa ajatuksiaan lukutaidon merkityksestä itselleen. Paolo suoritti hyväksytysti seitsemän kuukauden lukutaidon peruskurssin vuonna 2020.

Olen 40-vuotias mies Kalokolin kylästä, läheltä Turkana-järven rannikkoa. Opiskelen jo lukutaidon jatkokurssilla. Täällä paneudumme erityisesti englannin ja swahilin kielten lukemiseen ja kirjoittamiseen sekä numeroiden oppimiseen.

Paulo Ekitalan kertoo alkuperäisen syyn, jonka vuoksi hän ilmoittautui Kenian Pipliaseuran turkanankieliselle lukutaitokurssille.

Halusin astua ulos pimeydestä. Työskentelin koulun keittiöllä kokkina, mutta samalla olin lukutaidoton. Minun piti valmistaa päivittäin riittävä määrä ruokaa lapsille, mutta en osannut laskea, montako ateriaa tarvittiin. Välillä osa lapsista jäi ilman ruokaa. Häpesin suuresti joka kerta kun niin tapahtui.

Lukutaito-opiskelu on vahvistanut Paulon itsetuntoa ja antanut hänelle luottamusta siihen, että hän pystyy oppimaan.

Olen innostunut luku- ja kirjoitustaidon opiskelusta. Vaikka opintojen alku oli todella vaikeaa, minä en luovuttanut. Jatkoin sinnikkäästi opiskelua ja läpäisin peruskurssin.

Paulon harras toive on, että lukutaitotyö tavoittaisi yhä uusia turkana-kyliä.

Luku- ja kirjoitustaidottomia ihmisiä löytyy vielä paljon. Olen oppinut ymmärtämään koulutuksen arvon ja siksi rohkaisen myös omia lapsiani käymään koulua.

Paulo Ekitalan kantaa ylpeänä sinistä T-paitaa, lahjaa Kenian Pipliaseuralta. T-paidan saivat lahjaksi vain lukutaitokurssin hyväksytysti suorittaneet. Samalla heistä tuli Lukutaitoa naisille -ohjelman brändilähettiläitä, jotka kannustavat uusia ihmisiä lukutaito-opiskelun piiriin. Paulo kertoo omalla esimerkillään toisille lukutaidon merkityksestä ja vaikuttavuudesta.

Koen, että olen kasvanut myös hengellisesti, sillä olen voinut ryhtyä opettelemaan myös turkanankielisen Raamatun lukemista.

Teksti: Satu Toukkari
Kuva: Joseph Irunga, Kenian Pipliaseura