Opetusta ensimmäistä kertaa omalla äidinkielellä - lukutaito tuo suuren muutoksen naisten elämään Afrikassa

Koulut alkoivat. Lähes 60 000 ekaluokkalaista aloitti Suomessa koulutiensä, silmät intoa tuikkien. Suomessa koulutien aloittaa käytännössä jokainen seitsemän vuotta täyttävä. Maailman mittakaavassa tilanne on toisenlainen: Koko maailmassa lukutaidottomia aikuisia on lähes 800 miljoonaa.

Lukemaan oppiminen antaa välitöntä uskoa tulevaisuuteen ja omiin voimavaroihin. Se tuo mahdollisuuksia toimeentuloon ja tekee ihmisestä yhteiskunnan täysivaltaisen jäsenen. Lukutaitoiset vanhemmat ymmärtävät, miksi lapset kannattaa laittaa kouluun.

Lukutaito tuo suuren muutoksen naisten elämään Afrikassa. Tähän mennessä yli 11 000 naista on oppinut lukemaan, ja kutsuja aloittaa lukutaitoluokkia yhä uusissa kylissä tulee jatkuvasti.

”Haluan oppia omalla äidinkielellä. En ole aiemmin voinut mennä kouluun, sillä koulumatka oli liian pitkä.”

Liikuntavammainen lukutaito-opiskelija Kauilungwamo Katupo, Opuwo.

Lukutaito avaa ovia

Opuwon kaupunki Pohjois-Namibiassa on risteyspaikka, jossa dhimbankieliset heimot kohtaavat. Nykyään kaupungissa on kouluja, ja siellä kokoontuvat myös viime vuonna aloitetut Pipliaseuran lukutaitoluokat naisille. Aikuisista dhimboista vain kolmasosa osaa lukea. Lääkärin, lasten koulun ja viranomaisten kanssa asioiminen on hankalaa, ja lukutaidottoman on vaikeaa saada työtä kodin ulkopuolelta.

– Meidän heimomme ei ole samalla viivalla muiden heimojen kanssa. Mielestäni dhimban kielellä pitäisi saada kouluissa opetusta, nyt se ei ole mahdollista. Tämä lukutaitoluokka on ensimmäinen mahdollisuus opiskella dhimbaksi, kertoo opettaja Christa Jacob.

Aikuisopiskelijat ovat sinnikkäitä

Moni dhimboista on jättänyt koulun väliin, koska heidän on pitänyt osallistua kodin töihin. Se, että opetus on maan pääkielellä, on saanut monet jättämään koulun kesken. Lukutaidon opiskelu on myös aikuisena pois työajasta ja sitä kautta toimeentulosta.

– Oppilaat ovat hyvin motivoituneita. Luokka koottiin kiertämällä ovelta ovelle ja kertomalla alkavasta opetuksesta. Osa pelkäsi, että eivät pärjäisi koulussa, Jacob kertoo.

Pelko kuitenkin hälveni, ja luokassa nähdään oppimisen iloa. Tulijoita oli enemmän kuin ensimmäiseen opetusryhmään mahtui. Se, että dhimbat saavat opetusta omalla kielellään, on iso ylpeyden aihe. Tämä sisukas kansa ei enää jää näkymättömäksi.

– Lukutaidon myötä emme enää jää neljän seinän sisälle, vaan ovet avautuvat. Pääsemme samalle viivalle muiden heimojen kanssa, Jacob iloitsee.

Anna lahjaksi lukutaito

Tekstiviestilahjoitus

10 €: lähetä tekstiviesti PIPLIA numeroon 16499.

20 €: lähetä tekstiviesti PIPLIA20 numeroon 16499.

Lahjoitussoitto

lahjoita 20 € soittamalla numeroon 0600 95126 (hinta 20,11+pvm)

Mobile Pay -lahjoitusnumero: 92600

Verkkolahjoitus: piplia.fi/lahjoita