Pääsiäinen: Kristus on ylösnoussut

Sapatin päätyttyä, viikon ensimmäisen päivän koittaessa, tulivat Magdalan Maria ja se toinen Maria katsomaan hautaa.  Äkkiä maa alkoi vavahdella ja järistä, sillä Herran enkeli laskeutui taivaasta. Hän tuli haudalle, vieritti kiven pois ja istuutui sille. Hän oli hohtava kuin salama ja hänen vaatteensa olivat valkeat kuin lumi. Vartijat pelästyivät häntä niin, että alkoivat vapista ja kaatuivat maahan kuin kuolleet.
Enkeli kääntyi naisten puoleen ja sanoi: ”Älkää te pelätkö. Minä tiedän, että te etsitte ristiinnaulittua Jeesusta. Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista, niin kuin itse sanoi. Tulkaa katsomaan, tuossa on paikka, jossa hän makasi. Menkää kiireesti sanomaan hänen opetuslapsilleen: ’Hän on noussut kuolleista. Hän menee teidän edellänne Galileaan, siellä te näette hänet.’ Tämä oli minun sanomani teille.”
Naiset lähtivät heti haudalta, yhtaikaa peloissaan ja riemuissaan, ja riensivät viemään sanaa Jeesuksen opetuslapsille. (Matteus 28:1-8)

Pääsiäisaamu on ihmiskunnan ihmeellisin aamu. Pääsiäisen valo heijastuu kaikkialle sinne missä tänään surraan ja itketään läheisten kuolemaa. Se loistaa kaikkialle sinne, missä tänään kadutaan rakkaudettomia sanoja, tekoja ja niiden seurauksia. Se yltää sinne, missä elämä on mennyt aivan toisin kuin sen olisi pitänyt mennä.

Sanoma Jeesuksen ylösnousemuksesta ylittää inhimillisen käsityskyvyn ja tiedon rajat. Taivaan enkeli laskeutuu maan päälle hohtavana kuin salama ja kertoo sureville naisille uskomattoman viestin. Pyhä, ikuinen Jumala näyttää voimansa ja rakkautensa, joka hetken oli pimennossa, ihmisten silmiltä peitettynä. Kuolema on voitettu. Jeesus ei kuollut sattuman seurauksena tai siksi, että paha olisi kukistanut hyvän, vaan siksi, että Jumalan hyvä tahto koko ihmiskuntaa kohtaan saisi toteutua. Synnit on sovitettu. Kaikki se, mikä meitä painaa, ja syytökset, jotka kalvavat mieltä, on annettu anteeksi.

Ei ole pimeyttä, johon Kristuksen valo ei yltäisi. Ei ole lukkoja, joita hän ei voisi murtaa. Ei ole toivottomuutta, josta hän ei voisi meitä nostaa. Pääsiäisaamuna iloitsemme yhdessä kaikkien sukupolvien, menneiden ja tulevien kanssa Jobin sanoin: Tiedän lunastajani elävän, ja viimeisenä hän on seisova multien päällä.

Pääsiäispäivä on tänä vuonna 5.4. Pääsiäinen on kirkon suuri juhla. Pääsiäisenä juhlitaan Jeesuksen voittoa kuolemasta. Jeesuksen ylösnousemus merkitsee sitä, että kuoleman kahle on murrettu koko ihmiskunnan ympäriltä.

Jeesus on ensimmäisenä noussut kuolleista ja avannut portit ikuiseen elämään. Vaikka vielä elämme kuoleman ja katoavaisuuden maailmassa, olemme jo osalliset iankaikkisesta elämästä, jonka Jeesus on meille valmistanut.

Teksti: Anna-Mari Kaskinen/Kirkon tiedotuskeskus