Paavi rohkaisi Egyptin kristittyjä vierailullaan

Paavi Franciscus vieraili Egyptissä vain vähän sen jälkeen, kun isis-järjestön itsemurhapommittajat olivat iskeneet kahteen egyptiläiseen koptikirkkoon palmusunnuntaina. Iskuissa kuoli yli 40 ihmistä. Paavin vierailu rohkaisi egyptiläisiä kristittyjä näkemään, että maailmanlaaja katolinen kirkko seisoo heidän tukenaan. Egyptin Pipliaseuran pääsihteeri Ramez Atallah on otettu paavin vierailusta.

– On vaikea kuvitella, että joku toinen nykypäivän valtionjohtaja, saisi yhtä lämpimän vastaanoton ja vilpittömän kunnioituksen kuin paavi Franciscus. Hänen vierailunsa isännät edustivat egyptiläisen yhteiskunnan korkeinta poliittista, kristillistä ja islamilaista johtoa, sanoo pääsihteeri Ramez Atallah.

Paavin kutsuivat Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi, Egyptin koptikirkon johtaja paavi Tawadros II ja Al-Azharin islamilaisen yliopiston johtaja, suurimaami Ahmad El-Tayeb.

Egyptin 94 miljoonasta asukkaasta noin 10 % on kristittyjä, enemmistö on kopti-ortodokseja. Paavi Tawadros II johtaa Egyptin kopti-ortodoksista kirkkoa, jonka jäsenet edustavat 60 % maailman arabiankielisistä kristityistä.

Paavi: Jumala ei käske ihmistä käyttämään väkivaltaa

Egyptin koptikristittyihin on kohdistettu vuoden aikana useita pommi-iskuja. Paavi Franciscus korosti egyptiläisille pitämässään puheessa, ettei elävä Jumala tarvitse ihmistä puolustamaan itseään, vaan Jumala toimii ihmisen puolustajana. Paavi jatkoi, ettei Jumala tahdo lastensa kuolemaa vaan haluaa heidän elävän hyvää elämää.

– Jumala ei koskaan käske ihmistä käyttämään väkivaltaa vaan Hän vastustaa sitä. Oikea Jumala kutsuu lapsiaan lähimmäisenrakkauteen, anteeksiantoon, armollisuuteen, kaiken elämän ehdottomaan kunnioitukseen sekä olemaan sisaruksia  samoin ja eri tavoin uskovien kanssa, sanoi paavi Franciscus puheessaan.

Egyptin Pipliaseuran pääsihteeri Ramez Atallah kertoo, etteivät kristityt pelkää tulevaisuutta. Suurin osa egyptiläisistä kristityistä kokevat olevan turvassa. He elävät tällä hetkellä normaalia elämää.

– Ihmiset ovat tietysti surullisia, mutta tärkein vastaus on rauha ja hyväksyminen, joka on tyypillistä kopti-ortodoksikristityille, jotka ovat vuosien varrella hyväksyneet kärsimyksen osana kristillistä kutsumustaan.

Egyptin presidentti puolustaa kristittyjä

Presidentti Abdel Fattah al-Sisi on avoimesti puhunut väkivaltaista islamia vastaan ja puolustanut kristittyjä. Al-Sisin mukaan Egyptin kristityt eivät ole toisen luokan kansalaisia. Paavin vierailu vahvisti presidentin pyrkimystä taata Egyptin kristityille tasavertainen asema muiden kanssa.

Suurimaami Ahmad El-Tayebin johtama Kairon Al-Azharin yliopisto on maailman sunnimuslimien oppineisuuden ja arabiankielisen kirjallisuuden keskus. Maailman muslimeista keskimäärin 85 % kuuluu islamin sunnilaiseen haaraan. Paavi Franciscuksen läsnäolo Al-Azharin yliopiston järjestämässä ”Uskonnot ja rauha” -konferenssissa vahvisti muslimien rauhanpyrkimyksiä. Suurin osa muslimeista tuomitsee väkivallan.

Lue lisää

Lähetä toivoa Lähi-idän lapsille!