Repullinen jouluiloa Egyptin lapsille

Egyptissä asuu 3–4 miljoonaa kristityn perheen lasta, jotka rakentavat kristillistä identiteettiään ja arvomaailmaansa muslimivoittoisessa ja yhä maallistuvammassa yhteiskunnassa. Egyptin Pipliaseura on nostanut lapset työssään keskiöön.

Egyptin Pipliaseura on maailman suurin arabiankielinen kirjankustantaja, joka tuottaa yli kaksi miljoonaa painotuotetta vuodessa. Lukuun lasketaan Raamattujen lisäksi monipuolinen valikoima lastenkirjoja, tehtävävihkoja, raamatunopiskeluun tarkoitettuja materiaaleja ja helppolukuisia kertomuksia.

– Näkymme on tuoda Raamatun kirjoitukset kaikkien saataville, ymmärrettävällä kielellä ja sellaisilla tavoilla, että jokainen voi ymmärtää ja käytännössä soveltaa niitä elämäänsä, kertoo Egyptin Pipliaseuran tiedottaja Lois Nagieb.

Vaikka kristityt ovat Egyptissä vähemmistössä, on kirkkojen toiminta elinvoimaista. Kristittyjen perheiden lapset halutaan juurruttaa lujasti kiinni kristilliseen uskoon. Siksi Pipliaseurankin työn suurin painopiste on lapsissa ja nuorissa.

– Egyptin kristityt, jotka ovat vähemmistö muslimivoittoisessa valtiossa, kohtaavat jatkuvaa Raamatun luotettavuuden haastamista ja kritiikkiä. Meidän tehtävämme on tarjota heille tukea, jotta heidän uskonsa saa kasvaa, kertoo Nagieb.

Maan kattava jakeluverkosto nyt myös netissä

Egyptin Pipliaseura tuottaa värikkäitä, innostavia ja moderneja lasten raamattumateriaaleja kirkkojen ja kotien käyttöön. Pienemmissä kylissä missä kirkkoja ei ole, on materiaalien noutopisteitä ja pienimuotoista yhteistyötä ruokakauppojen kanssa. Vaikka hengellisten materiaalien jako kadulla on kiellettyä, on Pipliaseuran lastenmateriaaleja saatavilla lähes maan joka kolkassa.

Vuonna 2020 raamattumateriaaleja on viety myös ennätystahdilla verkkoon, jotta koronan takia koteihinsa sulkeutuneet kristityt ovat voineet niitä hyödyntää.

– Nyt kun vanhemmat ovat tehneet töitä kotoa käsin ja lapsetkin ovat olleet kotona, perheet käyttävät ilmaisia verkkomateriaalejamme todella paljon, sanoo Nagieb.

Raamatun hinta haaste

Oman haasteensa Egyptin Pipliaseuran työlle tuo se, että Raamatun hinta on köyhimmille ihmisille liian korkea. Seura kerää varoja maan sisällä ja lahjoittajilta Pipliaseurojen kansainvälisen verkoston kautta eri puolilta maailmaa, jotta Raamattu voidaan antaa ilmaiseksi tai myydä hyvin edulliseen hintaan. Näin toteutuu työn tärkein tavoite tuoda kirjoitukset kaikkien haluavien saataville.

Egyptin Pipliaseura jakaa vuosittain myös köyhien perheiden lapsille joululahjaksi reppuja, jotka ovat täynnä raamattumateriaaleja, tehtäviä ja piirustustarvikkeita. Viime vuonna ilahduttavan joululahjan sai 20 000 lasta.

Yksi suosituimmista työmuodoista on vuosittainen maanlaajuinen raamattuvisailu. Se rohkaisee peruskoululaisia opiskelemaan Raamattua systemaattisesti, sillä tietoa tarvitaan kisassa, jossa eri kirkkojen lapset kilpailevat keskenään. Noin 160 000 kouluikäistä osallistuu visailuun joka vuosi.

– Nämä lapset, jotka ovat marginalisoitu vähemmistö yhteiskunnassamme, ovat tulevaisuuden vaikuttajia yhteiskunnassamme. Meillä on 3–4 miljoonaa kristittyä lasta, jotka saavat vähemmistönä jatkuvasti kuulla olevansa huonompia uskonsa takia.

Egyptin yhteiskunta radikalisoituu ja polarisoituu, ja toisaalta maallistuu vauhdilla. Kristittyjen perheiden lasten identiteettiä haastetaan monesta suunnasta, mikä tekee kirkkojen ja Pipliaseuran työstä erityisen merkittävää.

– Meidän on siksi ollut pakko olla luovia työssämme.