"Rukoilkaa puolestamme", pyytää Syyrian Pipliaseuran johtaja

Haastattelun on tehnyt norjalainen toimittaja Kari Fure, Dagen.no. Se on julkaistu englanniksi United Bible Societyn verkkosivustolla 10.10.2016.

– Rukoilkaa puolestamme, pyytää Syyrian Pipliaseuran johtaja George Andrea Alepposta. Kulunut viikko on ollut yksi pahimmista Syyrian käynnissä olevan sodan aikana.

– Jokainen päivä on lahja Jumalalta, hän jatkaa. Aleppossa ihmiset elävät ilman vettä ja sähköä. Saarretussa kaupungissa heillä ei ole mitään pakotietä. Missään ei ole turvallista suojaa. Putoilevat pommit ja ohjukset aiheuttavat suurta tuhoa kaikkialla kaupungissa.

– Viimeisen parin päivän aikana 16 ihmistä on tapettu ja yli sata haavoittunut aivan lähellä paikkaa, jossa asumme. Suurin osa kuolleista on nuoria, sanoo Andrea.

Valtavaa tuhoa molemmin puolin

– Hyökkäykset kapinnallisia vastaan eivät ole saaneet ollenkaan yhtä paljon medianäkyvyyttä, hän sanoo. – Todellisuudessa suurta tuhoa aiheutuu molemmin puolin. Me kaikki olemme Aleppon asukkaita ja sota vaikuttaa meihin kaikkiin.

Andrea puhuu hälyisellä puhelinyhteydellä kaupungista, joka oli kerran Syyrian talouskeskus. Nykyään se on maailman pahiten sodan runtelema kaupunki. Mutta Andrea jatkaa siellä työtään. Aleppon sota alkoi heinäkuussa neljä vuotta sitten. Asukkaat eivät halunneet sotaa silloin eivätkä he halua sitä nyt. Keväällä taistelut muuttuivat intensiivisemmiksi ja ovat laajentuneet yhä enemmän viimeisen kahden viikon aikana, kun viimeinen aselepo rikkoutui. Pommien räjähtely halkoo ilmaa sekä yöllä että päivällä. Panssarivaunujen tulosta ja pommiräjähdyksistä ei ole mitään ennakkovaroituksia, ei mitään ilmasireenejä kertomassa ihmiselle, että hakeutuisivat suojaan.

Kirkot osittain tai kokonaan tuhoutuneet

– Kuolet, ennen kuin kuulet raketin tulevan, hän sanoo. – Elämme sen tiedon kanssa, että meihin voi osua yhtä hyvin kotona, työpaikalla kuin kirkossakin. Emme voi tehdä mitään, meillä ei ole paikkaa minne mennä. Jumala päättää. Jokainen päivä, jonka saamme elää, on Jumalan lahja. Siksi ihmiset jatkavat elämäänsä niin normaalisti kuin pystyvät. He käyvät töissä, ja he menevät jumalanpalveluksiin, vaikka monet kaupungin kirkoista on osin tai kokonaan tuhoutuneet. Vanhan  kaupungin kaikkiin kirkkoihin on osunut pahoin. – Jumala on antanut meille toivoa siitä asti, kun konflikti alkoi. Pipliaseura palvelee kaikkia ihmisiä ja kaikkia kirkkoja, riippumatta siitä, onko kyseessä ortodoksi, katolinen tai protestantti.

Huolimatta sodasta Pipliaseuran tiimi on onnistunut tuomaan 30–40 tonnin painosta Raamattuja ja kristillisiä kirjoja. Suurin osa saapuu Libanonin kautta, koska kirjoja ei ole mahdollista lähettää suoraan Syyriaan.

Raamattujen tarve suuri

– Raamattujen tarve on täällä suuri, Andrea sanoo. – Lastenraamatut ovat hyvin suosittuja. Ihmiset kokevat, että vain Raamattu voi tarjota vastauksia tänä vaikeana aikana ja että vain Jumala voi todella täyttää heidän tarpeensa.

– Pipliaseuralle tämä on oikeastaan hyvää aikaa, koska me tuomme ihmisille toivoa Raamatun kautta. Ihmiset Aleppossa ovat traumatisoituneet ja väsyneet viisi vuotta kestäneen sodan aikana. He elävät sen tuskan kanssa, että heidän rakkaansa ovat menettäneet henkensä ja sen pelon kanssa, että se voi osua heihin itseensä. – Myös jokapäiväinen elämä on käynyt rankemmaksi. Jopa pienet tai arkipäiväiset toimet ovat vaikeita. Ihmiset ovat riippuvaisia yksityisistä sähkön toimittajista, heidän täytyy kantaa juomavetensä ämpärillä eikä kaupoissa juuri ole ostettavaa. Olemme väsyneitä ja traumatisoituneita.

Olemme täysin Jumalan varassa

Andrea kuvailee tapahtumaa, jota hän todisti hiljattain. – Olin ulkona kadulla, kun ohjus iski. Ihmisiä lensi joka puolille. Monet olivat haavoittuneet ja jotkut kuolleet. Kun ihmiset kokosivat itsensä ja tunsivat pystyvänsä toimimaan, he nousivat ylös, pyyhkivät pölyt pois ja tekivät mitä heidän täytyi tehdä, ilman mitään tunteita. He yksinkertaisesti toistivat rutiininomaisesti jo aiemminkin tekemäänsä: auttoivat haavoittuneita ja kantoivat kuolleita pois. Aleppoon on pudotettu niin monta pommia, että nämä ihmiset tietävät tarkalleen, mitä pommituksen jälkeen tulee tehdä.

– Mitä muuta voimme? Elämä on kovaa. Se on vaarallista. Ja me olemme täysin Jumalan varassa. Hän on ainoa ratkaisu. Samaan aikaan olemme huomanneet, että emme saa menettää uskoamme ihmiseen. Jumalan rakkaus ihmistä kohtaan sai Hänet lähettämään Jeesuksen kuolemaan ristillä meidän kaikkien puolesta. Jos ihminen on niin tärkeä Jumalalle, ihmisen täytyy olla tärkeä myös meille.

– Kyllä, tämän olemme konfliktin kautta oppineet, ja me huudamme Jumalaa jokaisen tämän maan ihmisen puolesta. Jokainen on arvokas Hänen silmissään! Jatkakaa rukoilemista. Se on tärkeintä, mitä voitte tehdä puolestamme.


 


Suomen Pipliaseura saa Suomessa välitettävät arabiankieliset Raamatut Syyrian ja Libanonin Pipliaseuroilta. Syyrian raamattuvarastot on siirretty Libanonin puolelle Beirutiin, mutta seura toimii edelleen Aleppossa.