Tiedote: Kristinusko leviää Kiinassa

Kiinan uskontoministeri Wang Zuoan vierailee Suomessa torstaina 10.7. Suomen Pipliaseuran kutsumana. Vierailullaan ministeri Wang tapaa arkkipiispa Kari Mäkisen Turussa ja jatkaa matkaansa Moskovaan.

Suomen ja Kiinan kirkkojen yhteistyösopimus sai alkunsa vuonna 2000. Suomen evankelis-luterilainen kirkko tukee Kiinan protestanttisen kirkon raamattutyötä ja teologista koulutusta.

Kiinasta tulossa maailman kristityin maa

Kiinaa ja kristinuskoa ei yleensä yhdistetä toisiinsa, mutta kuitenkin jo vuonna 2010 kristittyjä arvioitiin olevan Kiinassa yli 58 miljoonaa. Arvion mukaan katolilaisten ja protestanttien yhteenlaskettu määrä Kiinassa on 247 miljoonaa vuonna 2030. Tämä tarkoittaa sitä, että Kiina olisi tulevaisuudessa maailman kristityin maa.

Virallisen arvion mukaan Kiinassa on tällä hetkellä noin 30 miljoonaa protestanttista kristittyä. Määrä on kuitenkin luultavasti kaksinkertainen, sillä epävirallisista seurakunnista ei ole luotettavaa rekisteriä.

”Kristinuskon painopiste on jo pitkään siirtynyt pohjoisesta etelään. Luemme Kiinan talouden ja teollisuuden kasvusta, mutta uskontojen rooli jää vähemmälle. Tosiasiassa uskontojen rooli Kiinassa kasvaa koko ajan”, arkkipiispa sanoo.

Tällä hetkellä virallisesti tunnustettuja uskonnollisia ryhmiä Kiinassa ovat buddhalaisuus, protestanttinen kirkko, katolinen kirkko, islam ja taoismi. Kiinassa uskonnollisen toiminnan tulee tukea kansan yhtenäisyyttä ja yhteiskuntarauhaa. Rekisteröidyt uskonnolliset yhteisöt, jotka sitoutuvat näihin periaatteisiin ja noudattavat lakeja, toimivat valtion suojeluksessa.

Raamattu avaa sanoman yksittäisille kiinalaisille

Tavallisten kristittyjen rooli kristillisen sanoman levittämisessä on ensiarvoisen tärkeä. Heidän kauttaan kristinusko saa kiinalaisen asun. Kasvun taustalla on erityisesti kristittyjen halu pitää huolta heikommista ja tulkita Raamattua omassa elämäntilanteessaan.

”Pipliaseurojen tuki tekee mahdolliseksi Kiinan kirkkojen raamattutyön ja kirkon kasvun”, toteaa ministeri Wang.

Kiinan avauduttua 1979 on maassa levitetty yli 60 miljoonaa Raamattua Yhtyneiden Raamattuseurojen tuella. Suomen Pipliaseura on Yhtyneiden Raamattuseurojen jäsen.

Lisätietoja

Markku Kotila, toiminnanjohtaja, Suomen Pipliaseura
markku.kotila@piplia.fi, 010 838 6512