Tiedote: Raamattutyö jatkuu Kiinassa - Kua Wee Seng vierailee Suomessa

Raamattutyö jatkuu Kiinassa

Suomen Pipliaseura on kutsunut syyskuun alussa vieraakseen Suomeen Yhtyneiden Raamattuseurojen Kiinan toimiston johtajana pitkään toimineen Kua Wee Sengin, joka on ollut myös Suomen Pipliaseuran kunniajäsen tämän vuoden toukokuusta lähtien.

Kua Wee Seng on nähnyt Kiinan raamattutyön ja kristillisten kirkkojen vaiheita lähes 30 vuoden matkalta. Hän jäi eläkkeelle Yhtyneiden Raamattuseurojen Kiinan toimiston johtajan tehtävästä vuoden 2021 lopussa.

On ollut hämmästyttävää kuulla ja todistaa kristinuskon räjähdysmäistä kasvua Kiinassa, Wee Seng kertoo.

Pitkä työura on kuljettanut häntä seurakuntavierailuille eri puolille Kiinaa. Seurakuntia on syntynyt ja kasvanut erityisesti maaseudulla. Kua Wee Sengin mukaan tyypillisin tarina kirkon synnystä liittyy yhden ihmisen ja Jumalan sanan kohtaamiseen.

Kulttuurivallankumouksen aikana Raamatut kiellettiin, takavarikoitiin ja tuhottiin. 1960- ja 1970-luvuilla vaikuttanut kulttuurivallankumous ei silti tuhonnut kristinuskoa, vaan viimeisten 40 vuoden aikana kristittyjen väestö on virallisten arvioiden perusteella kasvanut yli 46 miljoonaan ja epävirallisten arvioiden perusteella 100 miljoonaan.

Vuonna 1987, tuskin kymmenen vuotta kulttuurivallankumouksen päättymisen jälkeen, Yhtyneet Raamattuseurat perusti Ystävyyden kirjapainon – Amity Printing Pressin Nanjingiin, Kiinaan. Kirjapaino käytti 1980–90-luvuilla suurelta osin suomalaista raamattupaperia.

Ystävyyden kirjapaino on nykyään maailman suurin raamattupaino. Kua Wee Sengin työura alkoi Amity Printing Press – Ystävyyden kirjapainon apulaisjohtajana vuonna 1993. 1990-luvun lopulla paino siirtyi käyttämään kiinalaista raamattupaperia sekä painamaan Raamattuja myös vientiin.

Myöhempinä vuosina Kiinan raamattutyön muotoihin on tullut mukaan myös raamatunkäännöstyö vähemmistökielille, lukutaito-ohjelmat, materiaalit raamatunopiskeluun ja opettamiseen sekä koulutusohjelmat seurakuntien työntekijöille.

Uskontojen asema Kiinassa on laajan mielenkiinnon kohteena. Myös koronapandemia on vaikuttanut Kiinan seurakuntien toimintaan ja raamattujakeluihin.

  • Kua Wee Seng vierailee Oulun hiippakunnan lähetysjuhlassa “Valo virtaa”, jossa hän pitää esityksen la 3.9. klo 12:30.
  • Kua Wee Seng on tavattavissa median haastatteluita varten Pipliaseuran toimistolla Pasilassa pe 2.9. klo 9–10 tai ma 5.9. 10–12.

Lisätietoja

Markku Kotila, toiminnanjohtaja, markku.kotila (at) piplia.fi, puh. 010 838 6512

Sovi haastattelusta:

Terhi Huovari, viestintäjohtaja, terhi.huovari (at) piplia.fi, puh. +358 40 546 9016