Uudenlaisia hengellisiä harjoituksia päivittäiseen käyttöön

Tässä olen – Päivittäisiä hengellisiä harjoituksia on rukousharjoitukseen ja meditaatioon kutsuva harjoitteiden kokonaisuus, joka alkaa adventista 2021 raamattu.fi-palvelussa ja Piplia-sovelluksessa. Hengelliset harjoitukset kirkkovuoden jokaiselle päivälle ovat laatineet pappi Kalevi Virtanen sekä mm. uskontodialogin asiantuntijana Kirkkohallituksessa toiminut Pekka Y. Hiltunen.

Säännöllinen mietiskely, jossa etsitään yhteyttä kaiken olevan kanssa, muuttaa hitaasti ihmistä. Syvenevä Jumalan tunteminen johtaa oman minuuden rajojen ja mahdollisuuksien iloiseen ja vapaaseen tunnistamiseen, sanoo Hiltunen.

Aineiston innoittajana on ollut jesuiittojen laatima Brittein saarilla vuosittain ilmestyvä rukouskirja ja mobiilisovellus, jonka julkaistuja harjoituksia seuraavat miljoonat ihmiset eri puolilla maailmaa. Tässä olen on ensimmäinen vastaava suomenkielinen aineisto, iloitsee puolestaan Virtanen.

Päivittäisiä harjoituksia julkaistaan 28.11. lähtien Raamattu.fi:ssä sekä Piplia-sovelluksessa. Niistä voi tilata muistutuksen omaan puhelimeen. Kirjapaja on julkaissut aineiston kirjana.

Harjoituksen rakenne

Harjoituksissa on päivittäin toistuva, yksinkertainen rakenne.

Harjoitus alkaa Tässä-osiolla, jossa rukoilija pyytää kahta asiaa: ensinnä sitä, että hän tulisi tietoiseksi Jumalan läsnäolosta, toiseksi valmiutta kuulla Jumalan puhetta.

Harjoitus jatkuu Sana-osiolla. Rukousharjoitusten päivittäiset raamatuntekstit ovat Suomen Pipliaseuran vuonna 2020 julkaisemasta tuoreesta Uuden testamentin UT2020-suomennoksesta.

Harjoitukset perustuvat eläytyvään Raamatun lukutapaan. Lukija astuu mukaan tekstin tapahtumiin mielikuvituksessaan. Esimerkiksi rukoilijaa saatetaan kehottaa ajattelemaan Jeesus istumaan vierelleen ja keskustelemaan kanssaan. Kertomukseen eläydyttäessä voidaan ”keskustella” muidenkin tekstin henkilöiden kanssa.

Päivän raamatuntekstiä avaavat Keskustelu ja Näkökulma tekstiin. Tästä eteenpäin-osiossa rukoilijaa kehotetaan tunnistamaan löytämänsä sana, ajatus tai asenne, ja jatkamaan päiväänsä näin hänelle muodostuneen rukouksen kanssa.

Aineistossa lainataan keskiajan mystikoita (Mestari Eckhart, Tuomas Kempiläinen), ortodoksisia (Alexander Schmemann) ja katolisia hengellisiä opettajia (Thomas Merton). Eniten lainattu hengellinen opettaja on Martti Luther.

Tutustu webinaariin ja podcasteihin

Tässä olen -ennakkowebinaarissa 11.11.2021 tekijät valottivat, mistä harjoitteissa on kysymys. Katso webinaarin tallenne alta. Adventtina 28.11. Raamattu.fi:ssä alkaa kolmiosainen podcast-sarja, jossa tekijät kertovat lisää ajatuksiaan hengellisistä harjoituksista.

Tekijät

Pekka Yrjänä Hiltunen, toiminut Kirkkohallituksen uskondialogin asiantuntijana ja lähetystyöntekijänä. Hän on perehtynyt kristilliseen meditaatioon ja on omien julkaistujen teostensa lisäksi ollut mukana kirjoittajana useissa teoksissa.

Kalevi Virtanen, pappi ja opetusneuvos, kirjoittanut ja toimittanut useita rukous- ja meditaatiokirjoja. Hänen viimeisin oma teoksensa on Vapaa pudotus armoon – kirja ihmiseksi kasvamisesta (2020).

 


Tässä olen – Päivittäisiä hengellisiä harjoituksia digitaalisessa muodossa adventista 28.11. lähtien osoitteessa Raamattu.fi/tassaolen ja Piplia-sovelluksessa. Päivittäisiin hengellisiin harjoituksiin voi tilata muistutuksen puhelimeen. Piplia-sovellus on ladattavissa Androidille Google Play -kaupasta ja iOS:lle AppStoresta.

Pekka Y. Hiltunen ja Kalevi Virtanen: Tässä olen. Päivittäisiä hengellisiä harjoituksia. Kirjapaja 2021. Kansi Tomi Kujansuu. Kl 24. ISBN 978-952-354-304-1. Ilmestynyt 17.11.