Valo loistaa pimeydessä

Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala. Jo alussa Sana oli Jumalan luona. Kaikki syntyi Sanan voimalla. Mikään, mikä on syntynyt, ei ole syntynyt ilman häntä. Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valo. Valo loistaa pimeydessä, pimeys ei ole saanut sitä valtaansa.

Joh. 1:1-5

Sana tarkoittaa sinua, Kristus. Jälleen lähestyy aika, jolloin ajattelemme sinun tuloasi maailmaan köyhiin, vaatimattomiin oloihin, ihmiseksi ihmisten joukkoon.

Joulu lähestyy. Sinua lähestyvät lukemattomat ihmiset. Jokaisella on mielessä niin paljon tuotavana valoon. Olen itse joukossa mukana. Kuluneen vuoden aikana on tapahtunut paljon ja olen kohdannut monta. Haluan tuoda nämä nyt mielessäni kiittäen sinun valoosi. Syksyn pimeys palauttaa mieleen nekin tapahtumat, joita en haluaisi muistaa. Saanko jättää ne tähän ja jatkaa uusin voimin eteenpäin?

Olen hiljaa. Mieleen palautuvat tapaamani ihmiset, jotka jossakin maailman kolkalla ovat lähestymässä sinua tänä jouluna.

Afrikkalainen äiti, lomwe-kylän päällikkö tulee eteesi iloisena siitä, että tänä jouluna hänen perheensä kuulee jouluevankeliumin omalla kielellä. Lapset voivat oppia lukemaan ja kirjoittamaan omalla kielellä. Kyläpäällikkönä hänellä ovat mielessään kylän köyhyys ja lasten tulevaisuus.

Buranovskin kylän mummokuoron iäkkäät laulajat sytyttävät tuohuksensa ikonisi eteen Udmurtiassa. Tänä jouluna heillä on kaksinkertainen ilo: juuri käyttöön otettu Raamattu ja oma uusi kirkko, jonka he itse ovat laulamalla rahoittaneet. Heilläkin on mielessään nuorten tulevaisuus.

Sinua lähestyy intialainen dalit-nainen, joka on oivaltanut, ettei hän olekaan saastainen hylkiö vaan Jumalan kuva ja sinulle rakas. Kiinalainen kristitty seuraa Raamatustaan saarnatekstiä tungokseen asti täydessä kirkossaan. Aimara-lapsi Boliviassa harjoittelee kirjoittamaan uuteen työkirjaansa, josta hän on oppinut myös lukemaan evankeliumia.

Kuluneena vuotena kaikki ei kuitenkaan mennyt niin kuin toivoisi. Moni on joutunut jättämään kotinsa ja viettää joulua pakolaisena. Toiset ovat työn ja toimeentulon takia erossa omaisistaan vieraalla maalla. Mielessä käyvät erityisesti ne kristityt, joiden kirkot syksyn aikana poltettiin. Lähi-idän kristityt rukoilevat sinulta rauhaa ja apua ahdinkoonsa.

Kristus, maailman valo. Kanna meitä kaikkia kaikkialla voimallasi.

 

Teksti: Martti Asikainen