Aineksia mielen jumppahetkiin

nainen kävelee kesäisellä polulla

Stressi painaa hartioita, mieltä sumentavat huolet ja uutisotsikot ahdistavat. Tuntuu kurjalta. Kuulostaako tutulta? Kaikkea kuormittavaa kyllä riittää. Kun itse huomaan kulkevani varjojen vallassa, kokeilen tietoisesti hyväksi havaitsemiani lääkkeitä. Omaan mielenmaisemaan voi vaikuttaa ja mieltä voi jumpata, kuten kehoakin. Jaan kanssasi muutaman esimerkin siitä, millaiset asiat lisäävät minulle valoa ja toivoa.

Ensinnä, vedän säänmukaiset varusteet ylleni ja lähden kävelylle metsään tai meren rantaan. Kuulostelen luonnon ääniä, katselen puita, välillä halaan ja juttelenkin niille, kipuan kalliolle ja  tähyilen merelle. Oleilen raittiissa ilmassa ja hengittelen rauhassa. Joskus hyvää tekee oikein kunnon pitkä ja reipas lenkki.

Toinen peruslääkkeeni on kauneuden katselu. Kun maailma murjoo, käännän katseeni kaikkeen sellaiseen, minkä koen kauniiksi. Käyn taidenäyttelyssä tai poikkean jossain kauniissa kukka- tai sisustusliikkeessä ostamatta mitään. Katselen vain kaikkea kaunista. Olen myös sisustanut kotini mieleisilläni väreillä, esineillä, rakkailla kirjoilla ja tauluilla, sillä ilman kauneutta en selviä. Kauneudessa pyhyyden häivähdys hipaisee sieluani.

Kolmanneksi ajatuksiani jäsentää kirjoittaminen tai maalaaminen. Kun keskityn jompaankumpaan, jotain tapahtuu sisälläni. Mieli rauhoittuu, uusi näkökulma hahmottuu ja toiveikkuus alkaa taas itää. Ajattelen, että näissä mainitsemissani lääkkeissä elää yhtenä ainesosana myös rukous, sanallinen tai sanaton.

Kun pidän huolta omasta jaksamisestani ja hyvinvoinnistani, jaksan paremmin kantaa kaikkea sitä, mitä kannettavakseni on annettu. Ja pystyn kääntämään katseeni myös kohti toista ihmistä.

Tällaiset reseptit toimivat minun kohdallani. Sinä olet saattanut tehdä samantapaisia löytöjä tai aivan toisenlaisia. Joka tapauksessa uskon vahvasti, että elämän varjot eivät ole koko totuus. Maailmassa on aina läsnä hyvyyttä, valoa ja kauneutta. Niitä kaikkia kannattaa vaalia, puolustaa ja niitä kohti kannattaa tietoisesti kurkottaa.

”Minä uskon, että saan yhä kokea Herran hyvyyttä elävien maassa.” Ps.27:13

Teksti: Satu Toukkari

P.S. Hyväksi pohjavireeksi jokaiseen päivään suosittelen vielä Tässä olen -harjoituksia. Niitä voit lukea ja kuunnella raamattu.fi:ssä tai ilmaisessa Pipliasovelluksessa.