Blogi: Äiti uuden edessä

”Lukiokirjojen metsästys alkaa nyt”. Näin alkaa Facebook-postaukseni, joka myös kertoo, että meillä on edessä uusi aikakausi. Kesän aikana peruskoulunsa päättänyt ottaa uuden askeleen elämässään. Lukiolaisuus tuo yläasteeseen verrattuna nuorelle pidempiä päiviä ja intensiivisempää opiskelua. Samalla hän elää ainutkertaista nuoruuttaan.

Mietin, miten esikoisen lukiolaisuus vaikuttaa minuun äitinä? Itse elin lukiolaisena vauhdikasta nuoruutta elämä edellä. Ujosta tytöstä kasvoi rohkea, hiljaisuuden nyörit avautuivat ja uusi kaveripiiri sai minut kukoistamaan. Tavoitteellinen urheiluharrastus ja seurakuntanuoret pitivät minua kiireisenä. Myönnän, että lukion kolmannella luokalla sain tehdä niska limassa töitä, sillä koulu ei ollut prioriteettilistani kärjessä.

Äitinä ajattelen, että jokaisen on kuljettava oma tiensä mutkineen ja kuoppineen. Nuoreni tekee irtioton meistä vanhemmista. Äitiys ei kutenkaan katoa mihinkään. Aion edelleen holhota häntä, mutta vielä enemmän mahdollistaa, kannustaa, tukea ja rakastaa. Olla läsnä, koska minua yhä tarvitaan ja yhtälailla tarvitsen häntä.

Toivon, että lapseni nauttii nuoruudestaan, jonka perään hänkin voisi sitten aikuisena haikailla. Sopivasti huolettomuutta, omaksi itseksi kasvamista sekä sinnikkyyttä opintojen kanssa. Tehdä parhaansa niillä resursseilla, mitä sillä hetkellä on käytettävissä uuvuttamatta itseään liikaa. Kannustan häntä pitämään kiinni omasta äänestään ja kuuntelemaan sydäntä. Keskittymään niihin asioihin, mitkä hän tuntee oikeaksi, jotta hän pääsee kasvamaan omaksi ainutlaatuikseksi ja tasapainoiseksi itsekseen.

Raamatun Sananlaskuista löytyy elämänviisautta moneen tilanteeseen. Haluaisin evästää oman nuoreni näillä sanoilla:

  1. Herkistä korvasi kuulemaan viisautta, avaa sydämesi ymmärrykselle. (Sananl. 2: 2)
  2. Joka etsii hyvää, löytää onnen, joka pahaan pyrkii, sen pahoin käy. (Sananl. 11: 27)
  3. Ennen muuta varjele sitä, mikä on sydämessäsi – siellä on koko elämäsi lähde. (Sananl. 4: 23)
  4. Katso suoraan ja pälyilemättä, suuntaa katseesi vakaasti eteenpäin. (Sananl. 4: 25)
  5. Joka toisia ruokkii, syö itse kyllin, joka tarjoaa vettä, saa itse juoda. (Sananl. 11: 25)
  6. Älä jätä elämääsi oman ymmärryksesi varaan, vaan turvaa koko sydämestäsi Herraan. Missä kuljetkin, pidä hänet mielessäsi, hän viitoittaa sinulle oikean tien. (Sananl. 3: 27)

Teksti: Katri Saarela
Kuva: Alexis Brown/Unsplash