Blogi: Arki on parasta

Työhönpaluuahdistus. Se tunne, kun loman jälkeen laittaa herätyksen klo 06:00 ja tuijottaa koko yön silmäluomiensa sisäpuolta aivan liian varhaista herätystä odottaen. Joka ikisen kesäloman jälkeen tuntuu, että lomailua olisi voinut jatkaa vielä ainakin viikon.

Kuluu työviikko, kuluu toinen, ja huomaan, että kesän lepo on sittenkin tehnyt tehtävänsä: iltaisin riittää voimia lähteä vielä lenkille tai kirjastoon. Aamuherätyksetkin alkavat tuntua normaalilta, ja työhön pääsee kiinni toiveikkain mielin.

Jokin loksahtaa kohdalleen. Kylläpä arki tuntuukin taas hyvältä, tutulta ja turvalliselta, jopa siunaukselta. Syy siihen lienee, että ihminen voi hyvin, kun elämässä on terveitä rutiineja.

Niin ihanaa kuin lomailu onkin, rutiineja se ei paljoa sisällä – ainakaan meidän perheessämme, jossa ei vetäydytä tutulle mökille koko kesäksi. Sen sijaan loma koostuu pyrähdyksistä eri lomakohteisiin, matkatavaroiden pakkaamisesta ja purkamisesta ja sen miettimisestä, ”mitä kivaa tänään tehtäisiin”. Suunnitelma siitä, mitä kaikkea olisi hauskaa tehdä, on yleensä pitkä. Ja reissut luontokohteisiin ja nähtävyyksille ovatkin kesämme kohokohta! Mutta ei sitä loputtomasti jaksa ilman rutiineja.

Kolme syytä, miksi arki voittaa lomailun:

  1. Päivässä on rytmi. Koulut ja työt, harrastukset, koiran lenkitys ja rauhoittuminen tv:n tai kirjan ääreen illalla. Aherrus ja lepo ovat tasapainossa.
  2. Kaikki hyvä on lähellä. Ei tarvitse lähteä maailman ääriin kokemaan jotain ennenkokematonta, vaan arjessa löytää taas kauneuden ja onnentunteen läheltä. Kynttilän liekistä lipaston päällä tai heinäsirkkojen sirityksestä puutarhassa.
  3. Lounasruoan tekee joku muu. Tästä pienestä asiasta jaksan iloita joka päivä. Ruoanlaiton määrä lapsiperheessä on loma-aikaan jotain ihan uskomatonta, ja koen joka kesä pienen keittiö -burn outin. Nyt lounas hoituu kodin ulkopuolella.

On kai jotenkin kliseisen suomalaista nauttia arjesta. Jokainen meistä elää arkea kuitenkin suuren osan vuodesta, joten ilon aiheiden löytäminen sen keskeltä lisää tyytyväisyyttä kokonaisuudessaan. En haluaisi olla se ihminen, joka sietää muuta vuotta lomakuukauden takia, vaan haluan vaalia kiitollisuutta, Jumalan läsnäoloa ja onnen hetkiä arjen keskellä.

Samalla tunnustan, että seuraavalle lomalle on jo lista aluillaan. Ensi kesänä haluan katsomaan majakkaa, ja melontaretkelle. Nämä suunnitelmat kun jäivät tänä kesänä toteuttamatta.

Sinun hyvyytesi ja rakkautesi ympäröi minut kaikkina elämäni päivinä, ja minä saan asua Herran huoneessa päivieni loppuun asti. (Ps. 23: 6)

Teksti: Hanna Hokkanen
Kuva: Priscilla Du Preez/Unsplash