Blogi: Erilainen itsenäisyyspäivä

”Lumi on jo peittänyt kukat laaksosessa, järven aalto jäätynyt talvipakkasessa…” Vanhat joululaulut ovat surullisen kauniita. Tuo laulu nousi mieleeni, kun mietin tulevaa itsenäisyyspäivää. Sitä, miten erilainen se tänä vuonna on.

Erilaisia itsenäisyyspäivät olivat myös sota-aikoina. Oma ukkini, äidin isä, syntyi 1890-luvun puolella. Hän joutui osallistumaan talvisotaan, mutta hänen ei tarvinnut mennä ihan rintamalle. Ukki päätyi toimimaan muonamiehenä ja hoitamaan hevosia. Hän piti hevosista ja ruokaa hän oli tottunut laittamaan, vaikka se ei siihen aikaan miehisiin askareihin kuulunutkaan.

Ei ukki paljon sotavuosistaan puhunut, sen verran rankkoja kokemuksia ne olivat hänelle olleet. Mutta itsenäisyyspäivä oli ukille tärkeä. Silloin vedettiin ykköset päälle ja kuunneltiin presidentin puhe tarkkaan. Hänen vaimonsa, mummoni, kuunteli myös juhlapäivän jumalanpalveluksen hartaudella eikä silloin saanut leikkiä tai häiritä muuten. Mummo oli sotavuosina osallistunut Lotta Svärd -järjestön toimintaan, josta hän jaksoi minulle suurella ylpeydellä kertoa. Pikkutyttönä kuuntelin silmät ymmyrkäisinä mummoni kertomuksia.

Mietin, miten isänmaallisuus näkyy meillä nyt. Uskon, että Suomi on edelleen meille suomalaisille erittäin rakas ja tärkeä maa, jota olisimme tarvittaessa valmiit puolustamaan isovanhempiemme tavoin.

Oma maa, äidinkieli, kulttuuri ja kansalaispiirteet omine omituisuuksineenkin ovat varmasti syvällä meissä. Toki minäkin joskus monen muun tavoin saatan ärsyyntyessäni uhitella muuttavani muualle. En usko, että voisin sitä kuitenkaan pysyvästi tehdä, sillä täällä on koti.

Tämä on maa, jota isovanhempamme ja heidän isovanhempansa ovat puolustaneet henkeen ja vereen. Olen ylpeä myös siitä, miten pieni Suomi pystyi maksamaan suuret sotakorvaukset ajallaan. Se on monelle suuri ihmetyksen aihe.

Me tulemme selviämään myös tämän päivän uhasta, koronasta, yhdessä muiden kansakuntien kanssa, toinen toistamme tukien.

Olen ylpeä ja kiitollinen kaikesta siitä, mitä ukkini ja mummoni ja kaikki heidän aikalaisensa heidän kanssaan ja ennen heitä tekivät isänmaamme puolesta.

Hyvää syntymäpäivää Suomi, 103 vuotta!

”Kiitos, Jumalamme, kun annoit kauniin maan, annoit jylhät metsät, loit vedet virtaamaan. Kiitos sisukkaasta työstä isien, kiitos isänmaasta ja kohtaloista sen.” (virsi 581)

Teksti: Tuija Numminen

Kuva: Joakim Honkasalo/Unsplash