Blogi: Hyvää huvikseen

Viime viikolla 2010-luvun nuori sai minut uskomaan siihen, että maailmassa on vielä toivoa.

Tutkimukset kertovat ihmisten itsekkyyden ja ahneuden lisääntymisestä. Karmeaa! On pakko löytää todisteita siitä, että maailmassa on säilynyt myös vilpitöntä sydämellisyyttä ja toisten huomioonottamista. Ja löytyyhän sitä, kun etsii.

Minä löysin ystävällisen teon viime viikolla kukkakaupasta. Myymälärakennuksen reunaan parkkeerasi punaisella autollaan nuori mies keltaisessa toppatakissaan. Olin kuullut, että tällä miehellä on tapana käydä perjantaisin ostamassa äidilleen, mummolleen, ihastuksen kohteelleen tai jollekin muulle itselleen tärkeälle ihmiselle kukkia. ”Kukkien ostaminen on mun tapani osoittaa välittämistä. Kun haluan muistuttaa mutsia siitä, kuinka tärkeä hän on mulle, käyn ostamassa ruusun,” mies kertoo.

Kukkakaupassa tunnetaan tämä nuori ja valoisa vakioasiakas. Hän saa parkkeerata autonsa henkilökunnan paikalle, koska hoitaa ostoksensa nopeasti ja hänen vilpitön hyväntahtoisuutensa on tehnyt vaikutuksen kaupan henkilökuntaan.

Tällä kertaa mies ostaa valkoisen ruusun. Sen keskelle upotetaan miehen tavaramerkki, timantin näköinen koriste, joka saa upean kukan näyttämään entistäkin hohdokkaammalta. Katselen miehen silmiä. Ihan kuin niistäkin heijastuisi timantin hohdetta. Vai tuleeko se sittenkin nuoresta naismyyjästä?

Asia selviää kymmenen minuuttia kuluttua.

Yllättäen mies palaa kukkansa kanssa takaisin kauppaan. Lisäksi hän on käynyt ostamassa suklaata. Tämän kaiken saa häntä palvellut myyjä. Mies on oppinut huomaamaan, miten ikiaikaisella eleellä voi aiheuttaa iloa toiselle, mutta ehkä myös hyötyä itselle. Koskaanhan ei voi heti tietää, mihin mikäkin johtaa…

Vähintäänkin se seuraus kaikella oli, että tuona iltapäivänä kukkakauppaan jäi hehku päälle. Kukkien ja suklaan saanut myyjä muistaa tapahtuman varmasti koko lopun elämänsä.

(En voi olla kertomatta, että tämä samainen 19-vuotias nuorimies Tomas Front järjesti viime joulukuussa kaverinsa kanssa hyväntekeväisyyskonsertin Tampereen yliopistollisen sairaalan uuden lastensairaalan hyväksi. Itse hän soitti konsertissa pianoa. Rahaa lasten lelukassaan kertyi yli 1000 euroa.)

Kysyn Tomasilta, mikä saa hänet tekemään asioita toisten hyväksi. ”Se vaan on kivaa”, hän vastaa.

”Hänellä on teille annettavana runsaasti kaikkia lahjoja, niin että teillä on aina kaikki mitä tarvitsette ja voitte tehdä runsaasti kaikkea hyvää.”
2.Kor.9:8

Teksti: Tiina Makkonen