Blogi: Hyvää siivouskevättä!

Ennen kuin pääsiäinen tulee, on hyvä tarkistaa, että nurkissa ei loju mitään ylimääräistä.

Rakastan kirkkaita kevättalven päiviä, mutta on niissä epämukavatkin puolensa. Pimeän talven aikana kodin nuhjuisuus ei ole häirinnyt, koska sitä ei ole huomannut. Nyt yhtäkkiä likaisten ikkunoiden läpi hohtavassa auringon valossa leijailee pölyhiukkasparvia, vaikka kuinka yrittäisi olla näkemättä niitä! Tulee pikkuisen katuva olo: kuinkahan monta siivouspäivää onkaan jäänyt väliin sitten viime syksyn!

Ikävä huomio saattaa aiheuttaa siivousvimman. Minulle kävi niin eilen illalla. Keksin, että minun pitää järjestellä kaikki vanhat valokuvat. Niitä on aivan liikaa ja ne ovat tolkuttomassa sotkussa keittiön yläkaapissa. Vedin kaikki alas keittiön lattialle ja aloin järjestellä kuvia erilaisiin pinoihin. Yhdestä läjästä tuli roskaläjä. Siihen päätyivät kaikki ne kuvat, joista päätin luopua, koska niissä ei ole mitään erityistä, ne ovat huonolaatuisia tai samanlaisia kuvia on jo muutenkin vaikka kuinka paljon. Joulupukki oli yksi kuvien päähenkilöistä. Kaikissa joulukuvissa oli sama pöytäliina ja samat herkut samoissa astioissa. Kaikki näytti niin samalta, etten edes yrittänyt selvittää, mihin jouluun mikäkin kuva liittyi. Laitoin kaikki joulukuvat yhteen pussiin ja kirjoitin päälle ”Jouluja”.

Kuvia lajitellessa tuli perattua myös omaa elämää. Muistui mieleen monia asioita, jotka ovat päässeet unohtumaan: syksyisiä retkiä lasten kanssa, mukavia matkoja jännittäviin paikkoihin, rentoa kesämökkielämää sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat vuosien varrella hävinneet oman elämän keskiöstä. Mitähän Pekallekin kuuluu nykyään?

Alkukristillisistä ajoista lähtien ovat kristityt paastonneet valmistautuessaan pääsiäisen viettoon. Se tarkoittaa lihasta ja herkuista pidättäytymistä, mutta ennen muuta oman elämän siivoamista sellaisista asioista, jotka sinne eivät kuulu. On hyvä, että kerran vuodessa voi hidastaa vauhtia ja tarkistaa, onko varmasti sillä väylällä, millä kuuluukin olla. Ainakin itselläni mieli näyttää olevan aikamoinen pölyn- ja liankerääjä. Kun yhdestä sotkusta pääsee, on jo toinen tulossa. Suursiivous ja perinpohjainen turhan perkaus ei tuo ikuista siisteyttä, mutta jos ei sitä koskaan tee, alkaa tuntua aika ahtaalta ja tunkkaiselta.

Kun sinä paastoat, voitele hiuksesi ja pese kasvosi. Silloin sinun paastoasi eivät näe ihmiset, vaan Isäsi, joka on salassa. Isäsi, joka näkee myös sen, mikä on salassa, palkitsee sinut.

Matt. 6:17–18

Teksti: Tiina Makkonen